Šprtka štědrá – kamarádka, která má všechno pod kontrolou, ve škole měla narýsované okraje i na soukromém notýsku a přípravu na maturitu jela podle vlastnoručně vyrobené tabulky. Kromě toho ráda pomáhala a nikdy neskrblila s informacemi, co děláte blbě vy a jak by se to snadno dalo napravit. Postupem života Šprtka pochopila, že tabulky se trhají a notýsky špiní. Je z toho trochu neurotická, její děti si z ní do smrti budou dělat legraci, ale není lepšího člověka, pokud se potřebujete na někoho obrátit s problémem organizačního charakteru. Šprtka vám vymyslí stěhovací trojsměnu, systém porad do nové práce i rozdělení majetku po rozvodu dřív, než se vrátíte od baru s bílým střikem.

Katastrofka káravá – co může dopadnout blbě, to dopadne naprosto příšerně. V mládí roztomilé věštby armageddonu u přijímaček na vysokou se teď v padesátce plně rozvinuly do nekonečných litanií zoufalství. Na angličtinu chodit nebude, nevysloví ani „mother“, pravidelné výlety kamarádek jsou nesmysl, stejně nebude mít nikdo čas a tak dále. Katastrofka je výborná na vyhledání všech potenciálních špatných scénářů. Pokud ona na vašem plánu na podnikání nebo cestu kolem Evropy nenajde mouchu, směle do toho.

Anděla astrální – kdysi tahala do hospody taroty a ochotným obětem vykládala, kdy sbalí svoji životní lásku nebo kdy sbalí jakoukoli lásku, se kterou počkají na tu životní. Anděla během života neváhala vyzkoušet všechny ezosměry, co jich naše středoevropské obchody s korálky a čaji nabízejí. Při debatách o životě je zhusta nepoužitelná, protože na všechno radí všeobjímající lásku. A vy zatím potřebujete vědět, kde ukrýt tělo toho zmetka, co vás podvedl se sousedkou. Než Andělku zavrhnete, uvědomte si, že máte po ruce odbornici na všechny alternativní medicíny a relaxace a to shodou okolností v době, kdy vás přepadl houser a podivná bolest v koleni.

Raketa rázná – s blížící se padesátkou nebrzdí, ba naopak nabírá obrátky. Jako by pálila svíčku z obou konců a ještě od prostředka. Kdysi bez problému přemluvila vaše rodiče, aby vám půjčili vypulírovanou chatičku u Sázavy, a ještě po cestě sehnala sud, výčepní zařízení a místní kapelu Buchaři. Raketa je teď trochu obtížná. Mluví nahlas a hrozně rychle, je alergická na kníkání o únavě a opanuje hovor tak, že se se svým příspěvkem o prvních křečákách vůbec nemůžete uplatnit. I když si ve vinárně preventivně sedáte na druhou stranu stolu, aby vám bubínky ještě chvíli sloužily, chraňte si Raketu jako oko v hlavě. Je to vaše dodavatelka ubývající energie, nadšení a nápadů. Prášky taky nezvládnou všechno.

Určitě máte kamarádky mnoha dalších typů, které jste tady nenašla. A jistě vám taky po těch dlouhých letech lezou drobet krkem. Ale jednak si uvědomte, co čas udělal s vámi, a jednak, že právě tahle skupina, jakkoli neurotická, uřvaná nebo předuchovnělá, je to, co vás bude držet nad vodou až do slavného konce. Čistě pro formu přihazujeme jednu Harvardskou studii, která dokonce potvrdila, že dlouhouleté přátelství má příznivý vliv na zdraví vašeho mozku! Třeba vás z kamarádek jednou trefí šlak, ale bude to šlak do zdravého.