Zdroje bílkovin

Zdroj: Youtube

Luštěniny:

Rychlou záchranu pro všední dny představují ty v plechovce, jinak je ekonomičtější namáčet a vařit suché. Nálev z cizrny nebo fazolí se může hodit – dá se totiž vyšlehat jako sníh nebo přidat do pečení.

Tofu:

Vyrábí se ze sóji a je přirozenou součástí asijských kuchyní. Existuje několik druhů – pevné se hodí na smažení a marinování, zatímco hedvábné je možné rozetřít a použít podobně jako tvarohové či smetanové krémy.

Seitan:

Čistý pšeničný lepek je chuťově neutrální a používá se podobně jako tofu. Není vhodný pro bezlepkovou dietu. Robi: směs rostlinných bílkovin bývá dostupná v různých tvarech, upravuje se podobně jako maso.

Tempeh:

Opět jde o sóju, ale tentokrát v celých bobech, které pohromadě drží ušlechtilá plíseň. Jde o fermentovaný, tradiční výrobek.

Užitečné ořechy a tuky

Kešu:

Chuťově neutrální ořechy slouží pro případné experimenty, jako jsou veganské „sýry“, z namočených a rozmixovaných kešu můžete také vyrobit dobré dipy a pomazánky.

Slunečnicová semínka:

Slouží jako základ pro veganské paštiky či pomazánky.

Kokosový olej:

Skvělá přísada do moučníků, třeba do křehkých těst.

Avokádo:

Zázrak, který vyrobí čokoládovou pěnu, hladké smoothies nebo salsu. A taky ho můžete jednoduše namazat na chleba.

Rostlinná mléka

Jde o produkty vyráběné z ořechů a semínek. Doma lze s pomocí výkonnějšího mixéru snadno připravit makové, ovesné, konopné nebo mandlové mléko. Domácí chutnají lépe než kupovaná, která obvykle obsahují velmi malý podíl původní suroviny (např. domácí mandlové mléko mívá kolem 20 procent mandlí, kupované 2–3 procenta). Používají se stejně jako kravské mléko.

Náhradníci smetany či šlehačky

Místo smetany se používá kokosové mléko, které se pro tyto účely nechá vychladit v lednici a vyšlehává se jen jeho tuhá část. Koupit se dá i smetana ovesná, návod k její domácí výrobě najdete na internetu.

Místo vajec

Chuť vajec někdy napodobuje kořeněné tofu (třeba ve veganských „míchaných vejcích“), při pečení je ale celá řada možností, jak těsto „udržet pohromadě“. Jedno či dvě vajíčka lze nahradit rozmačkaným banánem, jablečným pyré, rozmixovaným lněným nebo chia semínkem s trochou vody. Pomoci může i mouka s vysokým obsahem lepku, třeba rýžová.

Čím dochucovat

Tahini:

Pasta ze sezamových semínek se nejčastěji používá jako nezbytná přísada do hummusu, funguje ale skvěle také jako doplněk do omáček nebo dipů. V tenké vrstvě ji můžete také mazat na pečivo.

Sójová omáčka:

Většina veganů preferuje tamari a shoyu, tradiční japonské omáčky bez umělých dochucovadel.

Pasta miso:

Fermentovaná pasta ze sójových bobů, ječmene nebo rýže se hodí do polévky nebo na zeleninu. Je hodně slaná a plná chuti umami.

Houby:

Sušené dodají hloubku i barvu zeleninovému vývaru.

Řasy:

Jídlům dodají porci chutě umami a dávku jódu.

Lahůdkové droždí:

Pozor, nejde o aktivní kvasnice, díky nimž vykyne těsto. Prodává se v sáčku a vzhledem připomíná spíš strouhanku. Přidává se do polévek či salátů coby zesilovač chuti.

Obiloviny

Vegani používají stejné jako „všežravci“. Určitě v jejich spíži najdete rýži, pohanku, jáhly, quinou nebo těstoviny. Také nejrůznější nudle, ty spolu s tofu a zeleninou tvoří jedno z nejrychlejších jídel na světě.

Sladidla

Javorový sirup nebo ten z agáve nahradí med a všeobecně platí za zdravé sladidlo.

ZDROJ: časopis Vlasta, https://www.healthline.com/nutrition/protein-for-vegans-vegetarians