Kuličky se zelím

Doba přípravy: 70 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 400 g kysaného zelí
  • 200 g libového uzeného bůčku
  • 1 cibule
  • 50 g slaniny
  • 2 lžíce sádla

Kuličky:

  • 1 kg oloupaných brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 80 g anglické slaniny
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Brambory nastrouháme najemno, vmícháme do nich prosátou mouku, rozšlehané vejce, sůl, pepř a nadrobno nakrájenou slaninu a vypracujeme tužší těsto. Rukama navlhčenýma vodou připravíme z těsta kuličky, zavaříme je do vroucí osolené vody a vaříme na mírném ohni pod pokličkou 12–15 minut. Oloupanou a drobně nakrájenou cibuli zesklovatíme na rozehřátém sádle, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a bůček a osmahneme je. Lžíci výpeku nalijeme do čistého kastrolu, přidáme propláchnuté zelí, podusíme ho 20 minut a podle potřeby podlijeme vodou. Zelí rozdělíme na talíře, doplníme scezenými a odkapanými vařenými kuličkami a přelijeme výpekem s vyškvařenou uzeninou a cibulkou.

Čtěte také

Bramborová jídla jsou jedna z nejoblíbenějších

Čtěte také

Proměny bramboráku: Zkuste italskou verzi s mozzarellou či plněnou českou cmundu

Naducané bochníčky

Doba přípravy: 70 minut

Suroviny pro 4 osoby:

  • 4 chlebánky z pšenično-žitné mouky
  • 400 g libového vepřového masa
  • 400 g hlávkového zelí
  • 2 velké cibule
  • 1 velká červená paprika
  • 1,5 dl masového vývaru z kostky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce nakrájené zelené cibulové natě
  • 3 stroužky česneku
  • mletá pálivá paprika
  • kmín
  • sůl

Postup:

Očištěné a omyté maso nakrájíme na kostky. Oloupanou a drobně nakrájenou cibuli zesklovatíme v hrnci na rozehřátém oleji. Přidáme maso a za častého obracení ho zprudka opečeme. Poprášíme ho kmínem, paprikou a osolíme. Vmícháme na nudličky nakrájené zelí a protlak, podlijeme trochou vývaru a pod pokličkou dusíme na mírném ohni 40 minut. K masu přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou papriku, dusíme ještě 10 minut, dokud není maso spolu s paprikou měkké, a podle potřeby mírně podlijeme vývarem. Směs odstavíme z ohně a vmícháme do ní 2 utřené stroužky česneku. Z bochníčků chleba seřízneme vršky, vydlabeme z nich střídku, rozložíme je na plech a zapečeme dozlatova asi 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Pak vnitřky bochníčků vytřeme posledním stroužkem česneku, naplníme je masovou směsí, posypeme cibulovou natí a podáváme.

Čtěte také

Cuketový perník

Čtěte také

Cuketový perník neboli cuperník: Vláčný dezert je hotový i s přípravou za hodinu

Náš tip: Vepřové maso můžete nahradit krůtím nebo kuřecím, hlávkové zelí sterilovaným, ale před použitím zelí důkladně propláchněte studenou vodou.

Drůbež v závěji

Doba přípravy: 75 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 1 kg kuřecího masa (spodní i vrchní stehna)
  • 600 g kysaného zelí
  • 1,5 dl horkého masového vývaru
  • 1 cibule
  • 1 sladké jablko
  • 40 g másla
  • 1 lžíce cukru
  • kmín
  • mletý pepř
  • sůl
  • 3 lžíce najemno nakrájené cibulové nati na posypání

Postup:

Stehna rozsekneme na vrchní a spodní část. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, oloupané a jádřince zbavené jablko nastrouháme a obojí vmícháme spolu s cukrem do zelí, které ještě poprášíme kmínem. Zapékací misku vymažeme trochou másla, urovnáme do ní dvě třetiny ochuceného zelí a položíme na něj omyté a osušené kousky kuřete, které osolíme a opepříme. Překryjeme je zbylým ochuceným zelím, na něj rozložíme kousky nakrájeného zbylého másla a pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Zelí odhrneme z masa, vše podlijeme troškou vývaru a dále pečeme asi 30 minut při 190 °C, dokud nemají kuřecí kousky zlatavou barvu. Před podáváním posypeme jednotlivé porce cibulovou natí.

Čtěte také

Švestky a mák! Dokonalá kombinace

Čtěte také

Švestkový závin s mákem jako od babičky. Kombinujte ty nejlepší suroviny

Polévka se zelím a dršťkami

Doba přípravy: 80 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 1,4 l chladného masového vývaru nebo vody
  • 2 brambory
  • 150 g předvařených drštěk
  • 150 g kořenové zeleniny (celeru, mrkve, petržele)
  • 120 g bílého hlávkového zelí
  • 1 cibule
  • 3 lžíce konzervovaných červených fazolí
  • 4 malá rajčátka (cherry)
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce nadrobno nakrájené slaniny
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 stroužek česneku
  • bazalka nebo oregano
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme ji společně se slaninou v hrnci na rozehřátém másle. Přidáme propláchnuté dršťky, protlak a bazalku nebo oregano, promícháme, krátce orestujeme, zalijeme vývarem a vaříme 35 minut. Oloupané brambory nakrájíme na kousky, zelí na nudličky a omytá rajčátka na čtvrtky. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno. Vše přidáme k základu v hrnci, ochutíme solí a pepřem a polévku vaříme pod pokličkou dalších 30 minut, dokud nejsou zelenina i dršťky měkké. Na závěr přidáme fazole, polévku promícháme a podle potřeby dochutíme. Odstavíme ji z ohně a vmícháme utřený česnek.

Čtěte také

Dokonalý štrůdl zvládne každý

Čtěte také

Využijte sezónu jablek a upečte si štrůdl z dob habsburské monarchie

Pudink se zelím

Doba přípravy: 90 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 1 kg bílého hlávkového zelí
  • 300 g cibule
  • 200 g krůtí nebo vepřové šunky
  • 100 g camembertu
  • 1 dl drůbežího vývaru
  • 1 dl smetany
  • 80 g rajčatového protlaku
  • 2–3 lžíce octa
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce másla
  • malá snítka rozmarýnu
  • 1 bobkový list
  • mletý pepř
  • sůl
  • máslo na vymazání a strouhanka na vysypání zapékací mísy
  • nakrájená zelená petrželka na posypání

Postup:

Hlávku zelí očistíme, omyjeme, rozkrojíme na osminy, vykrájíme z nich košťál a zelí nakrájíme na tenké nudličky. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme dorůžova v hrnci na másle. Přidáme zelí, osolíme, opepříme, ochutíme octem, posypeme cukrem a podlijeme trochou vývaru. Přidáme snítku rozmarýnu a bobkový list a dusíme pod pokličkou na mírném ohni 35 minut. Během dušení zelí několikrát promícháme a na závěr ho dochutíme, aby bylo sladkokyselé. Dno vymazané a vysypané zapékací mísy pokryjeme polovinou vychladlého zelí, rozložíme na něj plátky šunky, zakryjeme zbylým zelím, zalijeme smetanou a navrchu potřeme rozmíchaným protlakem. Naplněnou mísu vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a zapékáme 25 minut. Pak vršek pudinku obložíme camembertem nakrájeným na plátky a dopečeme ještě 8 minut. Hotový pudink posypeme petrželkou.

Náš tip: Můžete si samozřejmě zajít do obchodu a nakládané zelí koupit. Ale to, které si sami zavaříte, je unikátní a jenom a jenom vaše. A navíc, co si v létě a na podzim zavaříte, to v zimě s chutí sníte.

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Pomalu pečené maso nemusíte v troubě hlídat. Navíc je dokonalé

Nakládané maso v zelných listech

Doba přípravy: 70 minut, rozležení: 1 týden

Suroviny:

  • 1 hlávka zelí (asi 1 kg)
  • 500 g mletého masa
  • 4 cibule
  • 60 g strouhanky
  • lák z 1 sklenice nakládaných okurek
  • 1 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžičky koření do mletého masa
  • 4 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • mletá paprika
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej na smažení

Postup:

Zelí povaříme 5 minut, ochladíme v ledové vodě a rozebereme na listy. Vrátíme je zpět do vody, osolíme a vaříme ještě 5 minut. Změklé listy zchladíme v ledové vodě. Listy podélně rozkrojíme a vykrojíme středovou tuhou část. Mleté maso osolíme, opepříme, promícháme s vejcem, strouhankou, kořením do mletých mas, paprikou, moukou a oloupanou a najemno nakrájenou cibulí. Ze směsi připravíme stejně velké válečky o váze 25–30 g, které opečeme ze všech stran na rozehřátém oleji a necháme odkapat na papírové utěrce. Po vychladnutí každý váleček zabalíme do připraveného listu a zajistíme špejlí nebo párátkem. Zbylé cibule oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Do sklenic klademe střídavě kolečka cibule, naplněné zelné listy a koření (bobkový list, pepř a nové koření). Plné sklenice zalijeme lákem z okurek, špejlí vytlačíme přebytečný vzduch, uzavřeme a necháme v chladu asi týden rozležet.

Čtěte také

Kysané zelí považujeme už od pradávna za zdravou potravinu.

Čtěte také

Kvašení podle našich babiček: Fermentovat můžete nejen zeleninu, ale i bulgur

Pikantní papriky plněné zelím

Doba přípravy: 30 minut, odležení: 2 hodiny, sterilování: 1 hodina

  • 800 g bílého zelí
  • 12 menších paprik (nejlépe tzv. slovenských)
  • 4 feferonky nebo chilli papričky
  • 30 g cukru
  • 20 g soli
  • 2 lžičky oleje

Nálev:

  • 3,8 dl vody
  • 1,3 dl 8% octa
  • 10 g cukru
  • 2 lžičky hořčičného semínka
  • 8 kuliček celého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 5 g soli

Postup:

Očištěné zelí nakrájíme na nudličky, vložíme do mísy, posypeme solí a cukrem, dobře promačkáme a necháme 2 hodiny odležet. Papriky omyjeme, odřízneme vrchní část se stopkou a vykrojíme jádřince. Na nálev svaříme vodu s octem, solí a cukrem, přidáme koření, 3 minuty povaříme a nálev odstavíme z ohně. Papriky naplníme ochuceným zelím, rozdělíme je do sklenic, přidáme omyté feferonky nebo chilli papričky a do každé sklenice přidáme lžičku oleje. Sklenice dolejeme horkým scezeným nálevem a uzavřeme. Vložíme je do zavařovacího hrnce s horkou vodou a zahříváme 20–25 minut, dokud teplota nedosáhne 90 °C. Při této teplotě sterilujeme ještě 35 minut.

Čtěte také

Dejte žemlovce šanci, ta správná nechutná jako ve školní jídelně

Čtěte také

Prvorepublikový jablkovec: Upečte si originální žemlovku s ovocem a vínem

Náš tip:

  • Drobné rozdíly: Zelí je oblíbené i jako příloha k vepřovému masu či kachně. V Čechách se přílohové zelí zahušťuje jíškou, na Moravě syrovou bramborou. Vyzkoušejte oba způsoby!
  • Zelí k masíčku: Dušené zelí můžete připravit jak z čerstvé hlávky, tak z kysaného zelí. První varianta je jemnější, křehká a není kyselá, druhá je pikantnější.
  • Které je které: Zelí je vlastně označení hned pro tři druhy listové zeleniny. Hlávkové zelí, pekingské zelí (u nás se prodává pod nesprávným označením „čínské“) a čínské zelí, které netvoří hlávky, ale má volně uspořádané dlouhé listy.