Alžběta Čenková z Nemocnice na kraji města

V naprosto kultovním seriálu z pera Jaroslava Dietla se hned v prvním díle objevuje mladá odhodlaná doktorka Čenková, která je plně rozhodnutá působit na místní ortopedii. A to i přes to, že se z úst váženého primáře Sovy už na konci prvního dílu dozví, že ortopedie není pro ženy a že to brzo sama pochopí. Jenomže Alžběta se navzdory tomu, že se děj odehrává na konci 70. let, rozhodne, že všem ukáže a že může být tak dobrým chirurgem jako její mužští kolegové. I přes úctu ke svému nadřízenému se nepodřídí tlaku a jde si za svým snem a dokazuje všem, že žena nepatří jen k dětem a plotně.

Samantha Jones ze Sexu ve městě

Přelomový seriál, který miluje několik generací žen, obecně ukázal, že kariéru, nezávazný sex a radost ze života mohou mít i dámy a nemusí to nikomu vysvětlovat. Nejkontroverznější (a současně nejoblíbenější) ze čtveřice manhattanských krásek je ale bezesporu Samantha. Hlášky, které tato postava vypouštěla z úst, jsou stejně legendární jako její přístup k sexu a k sobě samotné. Samantha nás naučila, že nezáleží na tom, jak moc nějakého muže milujete – sebe byste vždycky měla milovat víc. A také že nikdy nejste moc stará na to, abyste si užívala všechno, co vás baví.

Lorelai z Gilmorových děvčat

Bohatí rodiče z vyšší střední třídy měli se svojí dcerou úplně jiné plány, než že se v šestnácti stane matkou. I přesto si Lorelai prosadila, že si dítě nechá a že kvůli tomu rozhodně nehodlá skončit se životem ani kariérou. To, co byste se od ní rozhodně měla naučit, je fakt, že i když byste pro své milované šla třeba do pekla, je dobré umět se postavit sama za sebe a říct: Ne! I kdyby to mělo být vlastním dětem či rodičům. Sebevědomí a životní nadhled, který z Lorelai občas dělal větší puberťačku, než byla Rory, je zkrátka přesně to, co si můžete nechat a hýčkat doslova celý život.

Robin Scherbatsky z Jak jsem poznal vaši matku

I když se celý seriál hodně točí kolem toho, kdy Ted konečně najde tu pravou, a kolem úletů sukničkáře Barneyho Stinsona, Robin je silnou ženskou postavou, která nám dala jednu důležitou lekci: svou vysněnou práci nenajdeš ze dne na den. Robin ví, co chce, jde si za tím a je ochotna překonat překážky v podobě hloupých reportáží a nástrah v podobě lásky. Není nic špatného na tom chtít manžela a děti, ale také díky Robin víme, že není nic špatného ani na tom po rodině netoužit a být šťastná díky skvělé kariéře.

Phoebe Buffay z Přátel

Milovaný sitcom plný romantických zvratů a vtipných situací je možná tím posledním, od kterého byste čekali nějaké rady do života. I přesto je ale Phoebe ženskou postavou, od které byste si mohla vzít také jednu vlastnost, a tou je kašlat na to, co si o vás kdo myslí. Ano, Phoebe občas působí trošku bláznivě, ale stejně jako předchozí hrdinky si i ona v životě dělá, co chce, a pramálo jí záleží na tom, co si o ní myslí ostatní. Ať už jde o její specifický hudební talent, způsob jakým běhá, nebo o skutečnost, že dělala náhradní matku svému bratrovi a jeho ženě. Vřelá povaha, radost ze života i troška sobeckosti je přesně ten kousek Phoebe, který by neměl nikomu chybět.