Menopauza je období, kdy končí plodnost ženy, tedy období, kdy vyhasíná funkce vaječníků a ztrácíme plodnost. První příznaky se mohou objevit už po čtyřicítce, průměrný věk žen vstupujících do menopauzy je 49–51 let. Muži ovšem reprodukční schopnost neztrácejí až v andropauze, což je mužský přechod. Ten souvisí s úbytkem testosteronu a projevuje se změnou nálad, větší únavou a celkovým poklesem energie. I muži můžou hůře spát, zhoršuje se jim paměť a mívají potíže s klouby. Někteří muži mají nižší chuť na sex nebo mají potíže s erekcí.

Problémy ve vzájemné komunikaci

U některých mužů se může projevovat agresivita nebo naopak apatie, což se podepisuje na partnerském soužití. Změny v chování vyvolávají napětí a mnohé ženy začnou dokonce své partnery podezírat z nevěry (v případě ztráty zájmu o sex). Jiní muži se v andropauze „zblázní“ a začnou si kupovat luxusní věci nebo se snaží na kole ujet každý den sto kilometrů v domnění, že se dá čas zastavit. Je velmi důležité o všem mluvit, a jak říká psycholožka Magdalena Dostálová, je zapotřebí si navzájem pomáhat. „Hledejte vzájemné pochopení. Jeden druhému říkejte, že vám teď třeba není hej, požádejte o shovívavost a buďte trpěliví. Pečujte o sebe vzájemně, sdílejte stejný prostor a nevyhýbejte se. Buďte tolerantní, a pokud si partner touží koupit nový člun, proč ne? Vy zase můžete začít chodit na kurz šití,“ radí psycholožka.

Výhody „dvojité“ menopauzy

I když se zdá, že tyhle hormonální bouře jen tak nezmizí, věřte, že nakonec pominou a přijde klidné bezvětří. Ve finále má takový partnerský vztah, kde žena vchází do menopauzy a muž prožívá andropauzu, velké výhody. „Můžete si totiž skvěle rozumět v tom, jak se cítíte po psychické i fyzické stránce, a taky díky tomu, co prožíváte. Můžete spolu držet tempo, můžete být k sobě ohleduplní, protože vám dojde, čím tomu druhému prospějete. Pravda, chlapům to dochází někdy trochu se zpožděním, ale nakonec jim to přece jen dojde. Nabízejte si vzájemně rameno a podporu, vyplatí se to,“ říká psycholožka Dostálová. Obecně mužům prospěje změna životního stylu, jako je úprava denního režimu, dostatek fyzické aktivity a dostatek spánku. Testosteron se totiž tvoří nejvíc v noci a v brzkých ranních hodinách, tedy ve fázích nejhlubšího spánku.