V přírodě se však vyskytují látky, které mají podobnou chemickou strukturu jako lidský estrogen – tzv. fytoestrogeny. Tyto rostlinné estrogeny jsou méně účinné a užitek přinášejí pomaleji, jsou však bezpečnější, protože postrádají nepříznivé vedlejší účinky syntetického estrogenu. Typickým a nejčastějším zdrojem fytoestrogenů je potrava bohatá na sóju a potraviny z ní vyrobené. Odborníci však upozorňují, že obsah fytoestrogenů v potravinách do značné míry závisí na technologickém zpracování jednotlivých surovin a také na jejich zeměpisném původu.

Neviditelná potíž

Proč se o osteoporóze v souvislosti s menopauzou mluví tak často? Protože je nevyzpytatelná. Nemusí se navenek nijak projevovat, dokud nepřijde nečekaná zlomenina. Právě v souvislosti se zdravou kosterní tkání je pro ženy v období menopauzy tak důležitý vitamin D. Je zásadní látkou pro silné a zdravé kosti, a tedy prevencí osteoporózy. Vitamin D je dobré po čtyřicítce doplňovat, protože většina evropských a amerických žen nepokrývá doporučené denní dávky jen ze stravy. V období menopauzy navíc ženy potřebují k zabránění úbytku vápníku ještě minimálně o 10 procent více vitaminu D, než jsou doporučené denní dávky. Potravinovým zdrojem vitaminu D jsou zejména mořské ryby – sardinky, sledi, makrely a losos. Menší množství vitaminu D pak obsahují vejce, maso, mléko a máslo.

Pokud ženy chtějí účinně bojovat se všemi příznaky typickými pro období menopauzy a klimakteria, měly by pravidelně užívat i doplňky stravy, které zmírňují přirozené riziko řídnutí kostí vyvolané hormonálními změnami.

Zdroj: Časopis Vlasta, stob.cz