Jak se díváte na chození naboso, na boty, které to umožňují?

Krátkodobá chůze po nerovném povrchu naboso nebo v „bosobotách“ je základním pilířem tréninku aktivity nohy. Nic se samozřejmě nemá přehánět, ale člověk, kterému je i krátká, například dvacetiminutová chůze naboso nepříjemná, potřebuje určitě rehabilitaci zaměřenou na trénink správné funkce nohy.

Pro koho a na jaké aktivity se zásadně nehodí barefoot?

Protože bosonohou chůzi považuji za trénink vnímavosti receptorů a trénink svalů nohy, nedoporučuji obecně barefoot po tvrdých a rovných površích a zároveň na delší dobu. Člověku, který má slabší svaly od kolen dolů nebo nějakou nezávažnou ortopedickou diagnózu, prospěje projít se po trávě či v písku nebo po jiném stimulačním povrchu naboso několik minut. Rozhodně nemůže jít v bosobotách na horskou túru nebo ještě hůř na celodenní procházku po městských památkách.

Stejně tak není barefoot vhodný na některé sporty, zvláště skokové. Co se týče běhu, je barefoot, pokud se tedy bavíme o větších tréninkových objemech, vhodný pouze pro úzkou skupinu běžců s nadprůměrnými anatomickými předpoklady.

Jaká obuv je podle vás jedna z nejhorších?

Žabky jsou naprosto nevhodné, ale považuji je za sezónní obuv, kterou nosíte na krátkou vzdálenost, například na plovárně. Vzhledem k tomu, že ve většině případů nedrží spolehlivě na noze, nutí prsty k nepřirozené aktivaci a pozici a neumožňují správný došlap ani odval nohy. Samozřejmě nepočítám jejich modifikace s páskem za patou. Pokud dobře drží na noze, pak je výhodou, že jsou v oblasti palce otevřené a nenutí ho do vbočení, jako téměř jakékoli uzavřené boty.

Sportovní obuv je velmi pohodlná, ale je i zdravá? Jak to poznám? A vycházejme přitom z toho, že si nebudeme kupovat boty z tržiště…

Sportovní boty s „hyperodtlumenou“ technologií jsou neskutečně pohodlné, ale zároveň nám odpustí případný chybný způsob chůze. Pokud si zvykneme chodit výhradně jen ve velmi dobře odtlumené a změkčené botě, naše nohy zleniví a už se těžko budou vracet do jiné obuvi. Mám zkušenosti, že takového člověka spíše začnou po jedné cestě v polobotkách z divadla bolet paty, protože jeho pasivní způsob chůze, kterému si navykl, může být v nesportovních botách nepoužitelný.

Nicméně lidem s nadváhou, listonoškám, servírkám a dalším lidem, kteří v práci nachodí kilometry a nastojí hodiny, doporučuji na chůzi správně vybrané běžecké boty. Běžecké boty jsou na dlouhou chůzi nejvhodnější. Další dobrou variantou je samozřejmě zdravotní obuv od certifikovaných výrobců. Zorientovat se v této problematice vám může pomoci web www.pohodlipronohy.cz.

Na co si mají dávat pozor ženy? Mají asi větší problémy než muži, protože častěji nosí nezdravou obuv…

Ženy mají velkou nevýhodu u společenské, takzvané elegantní obuvi. Nuceně semknuté prsty k sobě, ještě navíc často ohnuté, a k tomu podpatky vedou k přetížení příčné klenby, zkrácení lýtek, chybně zatěžovaným kolenům, nevýhodné pozici pánve a bederní páteře. Na krátkou chvíli společenská obuv vadit nemusí, pokud v ní žena umí chodit. Co nejčastěji a na co nejdelší dobu během dne doporučuji boty zout a procvičit kotníky, prsty, protáhnout lýtka, případně uvolnit záda do předklonu, pokud žena dlouho stojí na podpatcích. Ve volném čase je pak dobré nosit obuv, která splňuje všechny požadavky na zdravé obouvání. K tomu je samozřejmě ideální přidat chůzi naboso v příjemném terénu.

Jak poznám, že mám potíže? A co v tu chvíli udělat?

Problémy nohou, respektive chodidel mohou signalizovat následující potíže. Bolí vás nohy, paty, špatně se vám chodí nebo stojí, pozorujete počínající deformity nohou či prstů. Signálem ale může být i to, pokud máte bolesti páteře nebo i dalších kloubů dolních končetin. Ideální je konzultace s fyzioterapeutem, který se zaměřuje ve své klinické praxi na podologii, to znamená na nohy. Ten provede klinickou diagnostiku, takzvaný kineziologický rozbor. Takovou péči někdy poskytují i osvícenější ortopedie, ale je jich málo a hůře se k nim dostanete. Fyzioterapeut si na vás udělá čas a v klidu vše proberete.

Existují nějaké cviky, které byste doporučil všem?

Ano. Zujte boty a vsedě cvičte se svýma nohama, natahujte a ohýbejte prsty, cvičte s kotníky, ideálně také trénujte svou rovnováhu vestoje. Stimulujte chodidla, choďte naboso v trávě nebo podobně příjemném stimulačním povrchu. Naopak na chůzi po městě po rovném a tvrdém povrchu noste pohodlné a hlavně dostatečně prostorné boty. Buďte ve svém životě aktivní, sportujte, ale snižte riziko úrazů.

Překvapilo mě, že nezdravé je chození naboso i doma. Také ho nerad vidíte?

Chůze doma naboso po příjemném koberci nevadí, spíše nemohu doporučit dlouhé popocházení a hlavně postávání naboso na tvrdém povrchu, například při práci v kuchyni.

Fyzioterapeut Mgr. Vít Palacký

Fyzioterapeut Mgr. Vít Palacký

Fyzioterapii vystudoval na 2. lékařské fakultě UK v Praze-Motole pod vedením profesora Pavla Koláře a magisterské studium dokončil na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK v roce 2013. Pomáhá při řešení akutních i chronických obtíží pohybového systému. Má dlouholeté zkušenosti s fyzioterapií u ortopedických i neurologických obtíží.

Provádí vysoce odbornou diagnostiku postavení nohou a aplikaci ortopedických vložek do běžné i sportovní obuvi, spolupracuje také s běžci při řešení obtíží pohybového systému v souvislosti se sportem a dělá konzultace běžeckého stereotypu. Jeho služby využívají také profesionální hudebníci a pěvci. Kromě toho nabízí rovněž odborné masáže, individuální fitness cvičení a kondiční trénink. Provádí také odborné lymfodrenáže certifikované ministerstvem zdravotnictví ČR.