Sklony člověka odkládat určité úkoly nebo se na ně naopak vrhnout v sedm ráno a s chutí záleží na jeho individuální schopnosti držet se svého záměru a jednat bez vyrušení okolím. Hlavní roli v tom hraje dopamin. Neuropřenašeč, který v jistých částech mozku umožňuje přenos impulsů. Za odhalení téhle funkce dostal v roce 2000 švédský neurobiolog a biochemik Arvid Carlsson Nobelovu cenu. A přímo tak zavinil vlnu výmluv. Já jsem nemohl uklidit dílnu, nestihla jsem dodělat ty daně, blbne mi dopamin.

„Ženy, které mají vlivem svého genotypu vyšší hladinu dopaminu, mohou mít tendenci odkládat činnosti, protože je snadno rozptýlí jejich okolí a jiné faktory,“ říká doktorandka Caroline Schlüter, která se podílela na zajímavém výzkumu vědců z Ruhr-Universität Bochum a Technické univerzity v Drážďanech. U mužů tuhle genetickou souvislost nenašli.

Výzkum podstoupilo 278 mužů a žen. Na základě jejich genetického vzorku a vyplněného dotazníku u nich zkoumali takzvaný TH gen, který určuje množství dopaminu v mozku, a posuzovali schopnost účastníků studie ovládat své činy. A tak zjistili, že ženy, které se snadno nechají vykolejit, zapomenou na cíl a začnou dělat něco jiného, mají genetické predispozice k vyšší hladině dopaminu. „Tenhle výsledek ještě úplně nechápeme, ale myslíme si, že na vině je ženský pohlavní hormon estrogen,“ říká doktor Erhan Genc. Na tuto studii budou navazovat jiné, které by měly přinést další poznatky.

Prokrastinace mytím oken

My z toho zatím můžeme vyvodit dva závěry. Za prvé, kdyby všichni doma dělali, co mají, nemuselo by nás od práce vyrušovat špinavé nádobí a ponožky za topením. A za druhé, všimli si vědci, že ženy většinou prokrastinují obecně prospěšnými činnostmi? Třeba mytím oken nebo skládáním prádla?

A zcela jasně můžeme z této studie vyvodit, že ženy prokrastinují tam, kde je neustále něco vyrušuje, zatímco v kanceláři se soustředí lépe. Vzhledem k tomu, že teď většina z nás pracuje z domova, není to úplně dobrá zpráva. Takže nakonec pár tipů, jak porazit domácí prokrastinační nástrahy.

Pracujete-li na počítači, zavřete všechna ostatní okna. Facebook pryč, Google Maps pryč, WhatsApp online pryč. Místo, kde pracujete, předem ukliďte, ať vás to nenutí smetat drobky ze stolu nebo oštipovat suché lístky z azalky. Vypozorujte, jaký máte doma časový režim a kdy jste nejvýkonnější, může se to od práce v kanceláři dost lišit. Pokud si děláte seznam úkolů, nedávejte si na něj víc jak deset položek. A nahoru dejte tři, které spěchají nejvíc nebo do kterých se vám nechce.

Občas změňte kulisy. Jděte jeden den s počítačem do kavárny (pokud nebude zavřená) nebo si aspoň sedněte do jiné místnosti. Absolutně nikdy nedělejte víc věcí naráz! A jakmile jednou s prací pro tento den skončíte, už se k ní nevracejte. Jen proto, že laptop leží v kuchyni, se nemusíte večer po zprávách jen tak mrknout, jestli vám někdo nepíše. To by totiž byla prokrastinace prací, zatímco se máte věnovat sobě nebo rodině. A o tom vědci ještě nevědí zhola nic, takže nám neporadí.