Přitom právě prevence je nejdůležitějším faktorem, který může zabránit fatálním následkům onemocnění. Ačkoliv návštěva v ordinaci urologa v některých mužích může vyvolávat obavy z nepříjemné prohlídky, její odkládání se opravdu nevyplatí. Je to právě urolog, který může odhalit některé nemoci, včetně rakoviny, jež nemají zpočátku žádné příznaky. A právě jejich diagnostika v časném stadiu zvyšuje šance na úplné vyléčení! „Urologa má člověk navštěvovat po padesátce, pokud nemá potíže. Platí, že po tomto roce věku mají muži chodit na preventivní prohlídky. Pokud má muž otce s rakovinou prostaty v relativně mladším věku, pak se doporučují urologické prohlídky od 40. roku věku,“ radí primář Josef Stolz z UroKlinikum v Praze.

Výskyt obávané rakoviny prostaty v celosvětovém měřítku stále roste a tento trend kopíruje i Česká republika, kde je ročně diagnostikováno více než 7000 nových případů. Díky pokrokům medicíny se však snižuje procento úmrtnosti; většina pacientů i po pěti letech od stanovení diagnózy žije. Svůj podíl na tom má také včasné odhalení, které zlepšuje prognózu pacientů. I přesto jich však umírá v průměru 1400 za rok. Mezi nejohroženější skupinu patří pacienti nad 60 let, zasáhnout však může i mnohem mladší muže. Ti by měli být ostražití zejména v případě, že se nádor prostaty objevil v rodině.

Včasné vyšetření urologem může odhalit nebezpečnou rakovinu prostaty, která se zprvu neprojevuje žádnými viditelnými příznaky. Později na ni může upozorňovat časté močení či slabý nebo přerušovaný proud moči, bolest při močení či ejakulaci nebo krev v moči nebo ejakulátu.

Rakovina varlat

Zatímco riziko rakoviny prostaty roste s věkem, rakovina varlat se naopak nejčastěji objevuje u mladých mužů od 20 do 40 let. Důležité je proto každý měsíc pravidelné samovyšetření varlat, které může odhalit jakékoliv změny tvaru, velikosti, nárůst bulky či změny na kůži. I zde platí, že čím dříve je problém odhalen, tím je vyšší šance na uzdravení.

„Když si muž najde na šourku v oblasti varlat bulku, měl by se hned objednat na urologii a maximálně do týdne zajít na vyšetření. Na základě vyšetření lékař rozhodne, co dál. Laik nedokáže stav vyhodnotit. Vyšetření je včetně ultrazvuku, netrvá déle než 10–15 minut a je bezbolestné, na základě tohoto vyšetření lékař na 99 % sdělí pacientovi, zda je vše v pořádku či nikoliv,“ upozorňuje MUDr. Stolz a dodává, že i zde platí, že čím dříve je problém odhalen, tím vyšší je pravděpodobnost, že bude choroba vyléčitelná.

Problémy s prostatou

Zatímco erektilní dysfunkce může varovat před tím, že i jiné cévy v těle nejsou v pořádku, a předejít tak infarktu či mrtvici, zvětšená prostata může být signálem nádorového onemocnění. „Symptomy dělíme na iritativní, způsobující častější nucení na močení, a obstruktivní, kdy muž má slabší mikční proud a musí při močení tlačit. Jestliže se objeví tyto obtíže, je vhodné dojít k urologovi na vyšetření. Příznaky mohou být prvotním signálem vážnějšího onemocnění, například nádoru močového měchýře,“ varuje urolog MUDr. Vladislav Klemenc.

Proto součástí preventivní urologické prohlídky u mužů nad 50 let bývá odběr krve na testování PSA (prostatického specifického antigenu, jehož vysoká hladina poukazuje na možné nádorové onemocnění). „Umožní nám záchyt rakoviny prostaty v počátečním stadiu, tedy v době, kdy nádor ještě nevyvolává žádné příznaky a kdy je možné jej úplně vyléčit,“ říká urolog prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc., vedoucí lékař UroKlinikum Praha.

Co vás čeká při návštěvě urologa?

Jak upozorňují lékaři, muži by se vyšetření u urologa neměli bát. A i když by měli být oni sami zodpovědní, je to často žena, která je k vyšetření dotlačí.

Jak návštěva u urologa probíhá? Zabere obvykle přibližně 15–20 minut, další vyšetření záleží na zdravotním stavu pacienta. „Součástí první prohlídky u urologa je pohovor s pacientem, základní vyšetření pohmatem, obvykle i vyšetření prostaty konečníkem, základní vyšetření moči a vyšetření ledvin a orgánů malé pánve ultrazvukem. V žádném případě tedy nejde o nic bolestivého a pacienti se toho obávat nemusí. U mužů nad 50 let navíc doporučujeme odběr krve na testování PSA, což nám umožní záchyt rakoviny prostaty v počátečním stadiu, tedy v době, kdy nádor ještě nevyvolává žádné příznaky a kdy je možné jej úplně vyléčit,“ uvádí profesor Marek Babjuk.

Nemějte tedy zbytečný strach! Ačkoliv vyšetření prostaty může být některým mužům nepříjemné, není bolestivé a trvá jen chvíli – a určitě se vyplatí jej podstoupit a mít jistotu, že ve vás nebují život ohrožující onemocnění. Dále vám mohou být doporučena další vyšetření, kromě testu PSA kontrola krevního obrazu, funkce ledvin, zjištění hladiny testosteronu, případně cystoskopie, uroflowmetrie (vyšetření průtoku moči) či urodynamické vyšetření.