Rodinné jednotky jsou nucené žít spolu mnohem intenzivněji než kdykoli předtím. Jednak proto, že se nemůžeme vídat skoro s nikým jiným, ale i proto, že rozumní lidé zůstávají doma, aby neroznášeli potenciální nákazu. Korona je prostě velkým testem vztahů. Protože ti, co jsou nám nejblíž, bývají hromosvodem všech našich emocí.

U některých párů vede krize ke krizi…

Vloni na podzim uspořádala seznamovací agentura Elitepartner průzkum mezi 2100 dobrovolníky. Ukázalo se třeba, že každý pátý pár se kvůli situaci způsobené covidem-19 víc hádá. Přesněji řečeno, jsou to hlavně mladší páry, které krize zasahuje víc. Celá třetina jich byla pod třicet let. Každý desátý pár v téhle věkové kategorii je dokonce zralý na rozchod či rozvod. Mezi všemi páry je to šest procent, které dovedl život v karanténě až k tomu, že už to spolu dál nezvládnou.

Studie prokázala, že nejhůře snáší současnou situaci páry, které spolu už nějakou dobu žijí, ale ne dost dlouho na to, aby se spolu naučily zvládat hlubší krize a aby si stihly vybudovat solidní vztahovou základnu. Nejčastěji byly mezi páry zralými na rozpad ty, jejichž vztah trval mezi třemi a pěti lety.

Psycholožka agentury Elitepartner, Lisa Fischbachová, říká, že nikoli překvapivě je hlavním spouštěčem partnerského stresu nutnost sdílet spolu omezený prostor bez možnosti úniku. „Pak vám najednou dojde, že vlastně nemáte tolik společného, že vás pohromadě drží jen rutina, a začnete o svém vztahu vážně pochybovat,“ varuje vztahová specialistka.

… jiné společná izolace posílí

Nucená blízkost umožnila partnerům vést spolu hlubší hovory, být si blíž v krizi, cítit vzájemnou podporu – a to skoro u poloviny párů, které se průzkumu účastnily. Více než čtvrtina účastníků objevila nový společný koníček. A co se sexu týče, skoro dvacet procent oslovených hlásí i obohacení intimní stránky vztahu. Největší podíl, 37 procent sexuálně aktivnějších parterů, hlásí ti mladší kolem třicítky.

Opravdu dlouhodobé vztahy, trvající déle než dvacet let, mají s aktuální situací nejméně problémů. Jen dvanáct procent z nich přiznává, že by u nich doma docházelo k častějším konfliktům. Psycholožku Lisu Fischbachovou to nepřekvapuje: „Stabilní páry chápou hodnotu společně stráveného času a využívají ho produktivně, aby svůj vztah vylepšily – od intenzivních hovorů po častější milování.“

Jednostranný strach může vztah rozleptat

Studie, kterou vloni v červnu publikovala jiná seznamovací agentura Parship, potvrzuje, že mladší páry, které se s krizí původně vyrovnávaly pružně, nesou o to hůře její negativní vedlejší účinky. Více jak polovina párů, které odpovídaly na otázky, tvrdily, že si na začátku myslely, že to společně v pohodě zvládnou, ale po roce už mají své pochybnosti.

Podle terapeuta Erica Hagmanna, jehož služeb Parship využívá, hraje hlavní roli v krizi právě strach a obavy: „Pokud se jeden v páru strachuje výrazně více než ten druhý a neprožívají krizi stejně silně, dojde ten první k přesvědčení, že ho partner nechápe a není mu oporou. A ke strachu z korony se ještě připojí strach, že nejsem pro svého partnera důležitý.“

Dřív byly největším testem vztahu nákupní výpravy do velkých obchodů. Z dnešního pohledu se tomu můžeme jen smát. Ale znamená to, že nestabilní páry korona natrvalo rozloží? „Ne, jenom je nutné, abychom doma našli společný způsob, jak se se současnou krizí vyrovnat. Pak všechno dopadne dobře.“