Přejídání bohužel vede k bolestem břicha, hlavně v horní polovině. Právě břichaboly patří mezi nejčastější vánoční obtíže. Podle odborníků je to spojeno s velkým objemem jídla. Přejídání a současná konzumace alkoholu vede k řadě zdravotních potíží, mezi které nejčastěji patří následující nepříjemnosti.

Pálení žáhy

Některé potraviny pálení žáhy zhoršují, především pálivé koření, sladkosti, kyselé nápoje nebo větší množství alkoholu. Sama na sobě jsem si to ověřila několikrát, a pokaždé si pak říkám, že příští rok tomu musím zabránit. Na pálení žáhy platí jediná rada: Nepřecpávejte se, protože přeplněný žaludek to nezvládá a vrátí vám to pálením žáhy. Kromě eliminace některých potravin je vhodné nejíst dvě hodiny před ulehnutím do postele. Poloha vleže vše ještě zhoršuje.

Průjem, zácpa nebo nadýmání

Nebo všechno, jen každý den něco jiného. Nechcete-li trpět nadměrným meteorismem (plynatost) ani zácpou, nejezte moc rychle, protože jinak spolykáte vzduch a budete nafouklí. Možná chcete vyhrát rodinnou soutěž, kdo sní více cukroví a kapřích řízků, ale na závody se vykašlete a myslete na to, abyste si Vánoce užili, ne je přežili s bolestmi břicha. Průjem minimalizujete tím, že se opět pokusíte nepřejídat, nemíchejte zmrzlinu s pivem a lineckým cukrovím. Nejezte taky těžce stravitelná jídla, nebo potraviny s vysokým obsahem těžce stravitelných sacharidů, jako je chléb, pšeničné výrobky, švestky, brambory či mléčné výrobky. Jednoduchá rada: Málo tučného a sladkého a hlídejte si potraviny, které vám vadí.

Žlučníková kolika

Jestli jste ještě žlučníkovou koliku nezažili, buďte rádi. Žádná legrace to není. Obvykle k ní dochází pozdě večer a buďte si jistí, že žlučníkový záchvat poznáte. Začne bolestí pod pravým žebrem nebo ve střední části nadbřišku a bolest je nepříjemná, intenzivní a neslábne. Někdy to trvá půl hodiny, někdy déle. V takovém případě hrozí komplikace v podobě akutního zánětu slinivky břišní nebo žlučníku. Rada: Dietnější režim, méně tučná a dráždivá jídla, menší porce a minimum alkoholu.

Jak vařit a péct o Vánocích zdravěji?

Existuje spousta jednoduchých triků, jak snížit kalorickou hodnotu a zároveň eliminovat riziko zdravotních obtíží. K nim patří například následující rady:

  • Při pečení cukroví nemusíte dávat do těsta tolik cukru, i když je v receptu uvedeno například 150 gramů. Přidejte o polovinu méně a zbytek nahraďte umělým sladidlem nebo čekankovým sirupem. Pro tepelnou úpravu se hodí například stévie.
  • Vanilkové rohlíčky z bílé mouky jsou sice ověřená klasika, ale já letos vyzkoušela rohlíčky ze špaldové celozrnné mouky, přidala jsem do těsta proteinový vanilkový prášek a místo půlky klasického másla půlku ořechového másla. Nechcete nic nahrazovat ani vymýšlet „zdravější“ varianty? Jednoduše uberte cukr a uberte na množství, které sníte.
  • Při pečení používejte méně tuku, místo máslového krému můžete vyrobit krém z pudinku a tvarohu (musíte ale přidat želatinu, jinak se vám nespojí), nebo třetinu másla nahraďte jogurtem nebo kefírem. Plech nevymazávejte máslem, ale použijte pečicí papír.
  • Kapr v trojobalu na Štědrý den být musí, strouhanku z pšeničné mouky nahraďte strouhankou z kukuřičné mouky, chutná snad ještě lépe.

Zdroj: Vlasta.cz,

https://www.healthline.com/health/gallbladder-attack

https://www.healthyfood.com/advice/how-to-settle-indigestion-and-reflux-over-the-festive-season/

https://www.stob.cz/cs/home

Související články