Znáte to. Stojíte v supermarketu u mrazícího boxu, smutně koukáte přes sklo na lákadla v krabicích a najednou máte chuť úplně na všechno. A nejvíc pochopitelně na "tamhleto smetanový s mega porcí čokolády a oříšků". Když v tom vás napomene váš vnitřní hlásek, že by to přece chtělo něco zdravějšího a méně kalorického a tak dle jeho instrukcí začnete zkoumat složení na jednotlivých obalech. Jaké je ale nemilé překvapení, když zjistíte, že řada z nich neobsahuje nic víc než vodu v kombinaci s hordou cukru a levného tuku! Pokud se právě tyhle "ingredience" vyjímají na prvních místech složení, ruce pryč. Takový výrobek nemá s kvalitou nic společného. Zvláštní pozornost pak věnujte tomu, zda zmrzlina či nanuk neobsahují umělá barviva. Ani ta totiž nejsou pro naše zdraví přínosná.

Sorbet versus smetanová zmrzlina


Vodovou nebo smetanovou? To je dilema, které mnozí při výběru zmrzliny řeší. A důvodem je opět počet kalorií. Pojďme si v tom tedy udělat jednou provždy jasno. „Vodový nanuk má obvykle méně kalorií a tuku než mléčná varianta. Avšak ne vždy musí být tuk na škodu. Pokud dáte přednost ovocnému nanuku nebo zmrzlině, ověřte si, že jsou složeny primárně z ovoce a bez přidaného cukru,“ upozorňuje výživová poradkyně Věra Burešová. Výhodou zmrzlin obsahujících mléko, tvaroh či jogurt je ale zase vyšší podíl bílkovin. "To lze označit tak, že mají tyto zmrzliny o něco lepší výživové vlastnosti než ty vodové," dodává.

Máte snad raději kopečkovou? Pak se na složení zeptejte přímo obsluhy. „Z mého pohledu je lepší variantou například zmrzlina z kvalitní smetany než zmrzlina z nějakého polotovaru. Smetana je sice kalorická, ale pokud zmrzlinu započítáte do celkového denního příjmu a vyvážíte to pohybem, není důvod se stresovat tím, že hned přiberete,“ tvrdí fitness trenérka Markéta Brožová.

Zajímavost!

Zajímavost!

Věděli jste, že největší riziko z hlediska zdraví (například průjmu) představuje točená zmrzlina? Točená zmrzlina se totiž připravuje až v místě prodeje, nejčastěji smícháním připravené směsi s vodou. Problém tak představuje už samotná voda.

Chcete zdravou zmrzlinu? Vyrobte si ji!


Jak už bylo řečeno, z nutričního hlediska jsou nejvhodnější zmrzliny s obsahem kvalitního tvarohu či jogurtu, protože mohou být zdrojem bílkovin. Chcete-li mít jistotu, že vaše ledové osvěžení neobsahuje žádná aditiva, cukry ani umělá barviva, vyrobte si ji sami. „Výborným letním osvěžením je jogurtovo-malinová zmrzlina, kterou si vyrobíte z pouhých dvou ingrediencí. Jednoduše rozmixujete bílý jogurt řeckého typu a mražené maliny, případně jiné oblíbené ovoce, například mango. Poměr zvolte dle sebe. Pokud byste chtěli zmrzlinu trochu sladší, přidejte datle nebo mražený banán,“ radí nutriční specialistka.

Tip na poobědový dezert: Zmrzlina z čerstvého rybízu

Za vyzkoušení stojí i osvěžující rybízová zmrzlina. Tahle dobrota z čerstvého ovoce má méně kalorií oproti jiným sladkostem, obsahuje vitamíny a je tak vhodným dezertem po jídle.

Ingredience:

• mražený rybíz bez stopek

• mražený banán (oloupaný)

• med nebo stéviové sladidlo

• tahini nebo lžíce mandlového másla

Postup:

Mražený rybíz a banán vyndejte z mrazničky a nechejte mírně rozmrazit, ale jen natolik, aby se ovoce dalo rozmixovat. Zralý banán dodá rybízu potřebnou sladkost, přesto však vzhledem k vysoké kyselosti rybízu bude zmrzlina nejspíš potřebovat mírně přisladit medem nebo stévií. Během mixování můžete dochutit vanilkovým extraktem, 2 lžičkami sezamové pasty tahini či lžící mandlového másla nebo namočenými kešu ořechy.

Dietní TIPY na závěr!

Dietní TIPY na závěr!

  • Chcete-li zmrzlinu zařadit do svého jídelníčku, vyberte si vhodnou variantu v rozumném množství.
  • Nedělejte si v mrazáku zásoby, zbytečně by vás to lákalo.
  • Pokud volíte nanuk či zmrzlinu kupovanou, vybírejte tu bez polevy, případně se ujistěte, že je poleva z kvalitní čokolády, nikoliv ztuženého tuku.
  • Nepřejídejte se a držte v jídle pravidelnost třech hlavních jídel denně plus menší ovocné svačiny. Jednou z nich může být právě ovocný sorbet bez přidaného cukru nebo kvalitní tvarohová zmrzlina.

Zdroj: vlasta.cz healthline.com

Související články