Jako malá a pak mladá jsem nejvíc milovala tuhou dvoubarevnou ovocnou zmrzlinu ze Světozoru, myslím, že ji tam točí dodnes. Ze zmrzliny z obchodů jasně vedl vanilkový Ledňáček, jahodový Mrož ve tmavé čokoládě, kokosové Eskymo i ruské „moroženoje“ v oplatce tak smetanové, že je člověk válel po jazyku takřka donekonečna. A také jahodová nebo rybízová dřeň, která hrubostí rozdírala patro, ale chutnala po čerstvě dozrálém ovoci.
Zmrzlinovač šlehá a mrazí zároveň
Výbornou zmrzlinu si můžete připravit i doma. Ideálně s pomocí zmrzlinovače, který zároveň šlehá a mrazí, takže je zmrzlina vláčná a bez krystalků, nebo za použití určitých fíglů i bez něj. Pokud ale zmrzlinovač nemáte, můžete použít speciální mísu se dvěma plášti a s chladicím médiem v meziprostoru. Mísu předem namrazte, nalijte do ní směs na zmrzlinu a použijte robota, vzniklá zmrzlina bude měkká a bude se skvěle servírovat. Když do zmrzliny přidáte med a ušlehanou šlehačku, i bez stroje docílíte prvotřídní chuti i konzistence.
Zmrzlina nebo gelato?
- Základ obou tvoří mléko, smetana a cukr, které se dál ochucují ovocem, ovocnými šťávami, ořechovou či vanilkovou pastou, čokoládou, sladkým i slaným karamelem, alkoholem, maceráty i dalšími ingrediencemi podle chuti.
- Do zmrzliny navíc patří vaječné žloutky vyšlehané s cukrem do nadýchané pěny.
- Zmrzlina je díky smetaně podstatně tučnější, podíl tuku je mezi 10 až 25 %.
- Do zmrzliny se zašlehává podstatně víc vzduchu, takže je nadýchanější, naproti tomu gelato je hutnější, krémovitější a plastičtější.
- Gelato se podává méně chlazené než zmrzlina a jde nabírat špachtlí, správně ztuhlá zmrzlina jen kovovou naběračkou.
Na cukru nešetřete, tuk používejte s mírou
Do zmrzliny se dá zpracovat jakékoli ovoce, experimentovat můžete i se zeleninou a alkoholem, množství smetanových příchutí je nekonečné. Ve zmrzlině je nezastupitelný cukr, který zabraňuje přemrzání a zmrzlinu změkčuje. Kdo cukrem příliš šetří, vyloví z mrazáku tvrdou cihlu. Kdo s ním naopak přestřelí, tomu zmrzlina pořádně neztuhne, o lepkavé přeslazenosti nemluvě. A to i přesto, že chlad sladkost zmrzliny tlumí. Roli hraje také tuk, málo tuku způsobí vodnatost zmrzliny, příliš tučná zmrzlina zanechává voskový pocit na jazyku i patře a není tolik svěží. V případě zmrzliny neplatí, že to nejtučnější mléko a nejhustší smetana stvoří tu nejlepší pochoutku.
Zmrzlinu je dobré co nejrychleji zchladit a mrazit a povrch v mrazničce chránit třeba svačinovým papírem. Sníst byste ji měli do dvou týdnů – vydrží sice mnohem déle, ale mráz ji zbytečně vysušuje a někdy se vlivem dlouhého pobytu v chladničce změní i její chuť.
Domácí borůvková zmrzlina
Suroviny:
- 1 šálek čerstvých borůvek
- 1/2 šálku cukru krystal
- Šťáva a kůra z 1 citronu
- 3/4 šálku smetany ke šlehání
- 3/4 šálku zakysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Do hrnce vložte borůvky, cukr, citronovou kůru a šťávu. Spolu na mírném ohni povařte, dokud se borůvky nerozvaří a nepustí šťávu.
- Hrnec odstavte a směs pomocí ručního mixéru rozmixujte na pyré. Nechte vychladnout.
- Přidejte zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání a vanilku. Mixérem vyšlehejte do hladka a navrstvěte do misky s poklopem. Misku vložte do mrazničky.
- Zmrzlinu podávejte ztuhlou, naservírovanou na talířcích a ozdobenou čerstvými borůvkami.
Pečené nanuky
Jsou vaše děti nachlazené a vy jim přesto chcete dopřát nanuka? Tak jim ho upečte a klasickou mraženou variantu nechte na později, až jim bude líp!
Suroviny na těsto:
- 125 g pšeničné polohrubé mouky Pernerka
- 1/2 sáčku kypřicího prášku
- 50 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- hrst nasekané čokolády
- 1 banán
- 60 ml mléka
- 50 ml oleje
Na polevu:
- 100 g vysokoprocentní čokolády
- 100 g másla
- 100 ml šlehačky
Na posypání:
- kokos
- lentilky
- čoko lupínky atd.
Postup:
- V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience, ve druhé všechny tekuté, pak hmoty promíchejte dohromady.
- Do těsta přidejte rozmačkaný banán a naplňte jím formičky na nanuky. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 minut a nechte vychladnout.
- Máslo a šlehačku smíchejte a vložte na 40 vteřin do mikrovlnné trouby, po vyjmutí nechte rozpustit čokoládu a promíchejte.
- Tyčky na nanuky namočte v čokoládové polevě, zapíchněte do nanuků, polijte čokoládou, ozdobte a nechte v lednici ztuhnout.
Jak na domácí zmrzlinu
- Do sorbetů použijte cukrový sirup. Smíchejte vařící vodu s cukrem v poměru 1 : 1, rozmíchejte a přidejte pár kapek citronové šťávy. Chcete-li sirup ochutit nějakým kořením, tak ho ještě chvilku povařte. Uložte v lednici v uzavřené nádobě, takhle vydrží nejméně měsíc.
- Domácí zmrzlina je vždy hustší než kupovaná, dopřejte jí před porcováním čas na povolení – 15 minut v lednici bude tak akorát.
- Chcete-li zmrzlinu měkčí, nahraďte část cukru tekutým sladidlem, třeba chuťově neutrálním agávovým sirupem. Změkčí ji i pár lžic tvrdého alkoholu.
- Pokud naopak chcete zmrzlinu zpevnit (třeba v případě sorbetů na bázi alkoholu), můžete použít malé množství želatiny nebo agaru – vytvoří gel a „svážou“ směs dohromady.
- Pokud nemáte zmrzlinovač, jde to, ale čeká vás víc práce. Zmrzlinu dejte do nádoby, v níž ji můžete během mražení míchat. Tuhnout bude nejméně čtyři hodiny, promíchávejte zhruba po 30 minutách. Ideální je tyčový mixér.
Víte, jak se zdraví zmrzlináři? „Ať vám slunce svítí!“
Zdroj: Vlasta.cz, Pernerka, Gorenje