„Otcem toho dítěte může být 28 procent mužské populace v Americe,“ odpověděl s úsměškem úspěšný podnikatel Steve Jobs, když se ho novináři ptali, jak je to s holčičkou, co se narodila jeho dlouholeté přítelkyni Chrisann Brennanové. „Ona nechce peníze, chce mě,“ vytruboval zpupně, když mu přátelé připomínali, že Chrisann s dcerkou žijí v chudobě. A to tedy opravdu žily. Chrisann porodila v domě svých přátel, a protože si nevěděla rady, uvažovala dlouho i o tom, že dá dítě adoptovat. Ne proto, že by holčičku nemilovala, ale proto, že jí přála zajištěný život. Prvních pár měsíců jejího života pak strávily v domě tety, která se rozumně rozhodla, že novorozeně potřebuje tekoucí vodu, kuchyň a pračku a pak se uvidí. Mezitím si Chrisann rozmyslí, co dál. Na Stevea spoléhat nemůže, i když si je stoprocentně jistá, že otcem děvčátka je on.

Nejsem správný chlapec

Steve byl Chrisannina první láska. A ona zase jeho. Seznámili se na střední škole roku 1972. „Byl vysoký a hezký a odhodlaný, plný kontrastů, krásný princ v roztrhaných džínách, rozpačitý a zranitelný, ale také odvážný,“ vzpomíná. V mnoha věcech se lišili, pro ni byla důležitá duše a smysly, pro něj logika a intuice. Před tím, že život s ním nebude jednoduchý, ji prý mohly varovat písničky, co zpíval. Třeba o tom, že „není správný chlapec“. Nebo jeho vlastní prosby, aby ho zkrotila, kdyby se začal chovat „nadutě“. Ale nevarovaly, milovala ho. Taky si ve svých sedmnácti nemohla dát pozor na to, před čím by ji varoval každý psycholog. Oba totiž byli plní smutných rodinných příběhů. Zatím ale všechno kolem zářilo, i z toho důvodu, že byla doba svobody, nadějí a LSD. Zkoumali všechno nové, od východních filozofií po vegetariánskou stravu. Steve začal budovat úspěch, seznámil se s kamarádem Wozniakem a obchodovali s nelegálním zařízením, které umožňovalo zadarmo meziměstské hovory. „Měli zábavnou chytrost gangsterů,“ vzpomíná Chrisann. Do založení světové počítačové firmy Apple v rodičovské garáži zbývalo jen pár chvil.

Kde jsou maminky?

„Budu tě milovat až do skonání světa, tvůj Trouba,“ napsal jí v jednom z dopisů. Jenže zároveň se jí vzdaloval. „Po založení Applu už nedokázal skrývat extrémní chování. Myslím, že právě kvůli svým extrémům byl tak kreativní a nápaditý,“ uvažuje. Jenže to tehdy nevěděla, jen cítila, že se Steve mění. „Něco ve mně spustilo záchranný mechanismus a já se snažila ze vztahu vycouvat.“ Našla si jiného kluka, i když jejich vztah skončil jen u líbání. Osudu ale neunikla, pořád se k sobě se Stevem vraceli. „Často uběhly měsíce, kdy jsme se neviděli, ale on mě pokaždé znovu našel. Po takových setkáních mě zachvátil pocit smíření. Nechápala jsem, proč má na mě takový vliv.“

Není tomu ale těžké porozumět, když se o nich dvou dozvíte něco víc. Oba potřebovali lásku, kterou nedostali od svých maminek. Chrisannina matka trpěla duševní chorobou, kvůli níž se k dcerám chovala krutě a dávala jim najevo nenávist. Steveova ho dala dokonce k adopci. A to přesto, že s jeho otcem žili jako pár, vzali se a měli další dítě. Jenže život mu zkomplikovala ještě hůř. Chtěla pro něj co nejlepší rodinu, a tak nad adoptivními rodiči visel několik měsíců velký otazník, jestli jim miminko zase soud nevezme. „Bála jsem se ho začít milovat,“ přiznává adoptivní matka Clara. To všechno Steve silně cítil. Pocit, že ho náhradní matka nemá dost ráda, a později i vědomí, že ho ta vlastní odstranila. A tihle dva zoufalci, kteří potřebovali především lásku mateřskou, se najednou stali rodiči.

Nedám ani dolar

Steveova reakce na Chrisannino těhotenství byla nečekaně příkrá. „Vrhl na mě zuřivý pohled a zmizel beze slova z domu.“ Pak dlouhé týdny mlčel. „Jeho mlčení mi připomnělo, jaké bylo žít s matkou v době její nemoci, kdy jsem se musela vyrovnávat s jejím krutým chováním. Steve využíval můj zmatek a bolest, protože měl sklony jiné lidi obviňovat. Choval se, jako by všechno byla moje chyba.“ V té době nebyly běžně dostupné testy otcovství a právníci Steveu Jobsovi poradili, aby Chrisann nedal ani dolar, protože by tím naznačil, že je otcem dítěte. A to by byla katastrofa pro úspěch společnosti Apple, protože její zakladatel by měl svůj obraz mladého génia poškozený.

Alimenty od milionáře

Lisa se narodila v květnu 1978. U porodu Steve nebyl, přiletěl po třech dnech, a to ještě proto, že ho donutil kamarád. Když Chrisann s dítětem v náručí plakala, že neví, co si počít, řekl jí: „Jsi v suchu a čistotě, takže jsi v pořádku!“ Odjel a holky spolu bojovaly samy. Chrisann pobírala sociální dávky, které jí stačily sotva na bydlení, a utápěla se v depresích. Steve vysvětloval přátelům: „Kdybych mohl pomoci Lise a přitom zároveň nepomáhal Chrisann, ty peníze bych rád dal.“ V té době jí prozradil jeden z jeho nejbližších přátel: „Steve v práci vyhrává, když se chová v rozporu se všemi pravidly dobrého a zlého. Čím hůř se chová, tím je úspěšnější.“ Jak Apple vzkvétal, rostl i Steveův pocit výjimečnosti, jeho chování se změnilo z pubertálního a hloupého na jednoduše zlé.

Divíte se, proč Chrisann nepožádala o pomoc Steveovy rodiče? Byla u nich, ale zapřeli, že by to byla jejich vnučka. Bydlela s holčičkou ve starém domě v bytě velkém 35 metrů čtverečních a neměly ani telefon, zatímco Steve bohatnul. Změna nastala až s dostupností testu otcovství, na který Stevea donutila jít sociální služba. Ano, Lisa je jeho, ukázalo se definitivně. Začal jí platit alimenty 500 dolarů (nájem za byt činil 225 dolarů). O měsíc později vstoupil Apple na burzu a ze Stevea se stal milionář. „Jednou jsem potkala neznámou ženu, která ke mně přišla a řekla: Byla jsem v Applu v kanceláři, když Steve s právníky slavil, že se vás zbavil za tak málo peněz. Dodnes je mi z toho špatně.“ Když Lise byly ani ne tři roky, najednou se Steve zjevil u nich doma a holčičce řekl: „Jsem tvůj otec.“ Nechápal, že nejásala a nereagovala, vždyť uměla jen pár slov. Pak zmizel ve svém Porsche a už se neobjevil.

Jméno po devíti letech

Steveovo chování k dceři změnila až dramatická situace v jeho vlastním životě. Byl spolupracovníky donucen odejít z Applu. Najednou si vzpomněl, že má Lisu, a rozhodl se přidat jí do rodného listu jméno Jobs. To jí bylo devět. Chrisann se rozhodla, že udělá všechno pro to, aby Lisa měla co nejvíc ze svého otce, a nebránila v jejich setkání. Steve se nakrátko probudil a byl občas schopen zaplatit jim peníze navíc. „Až po mnoha letech konečně téměř pokrýval naše skutečné výdaje,“ vzpomíná Chrisann. Pracovala jako uklízečka, ale zároveň jako ilustrátorka. Opravdové zlepšení nastalo až ve chvíli, kdy se Steveovi podařilo najít své skutečné rodiče a zjistit, že má vlastní sestru. Tím získala Lisa novou tetu Monu. Mona pak přiměla Stevea dělat pro dceru opravdu důležité věci. Vždycky ale odmítl dát Chrisann finanční vyrovnání. „Chtěl si s námi udržet vztah tím, že mě finančně ovládá,“ vidí dneska Chrisann. Konečně jí pomohla i vlastní rodina: otec jí půjčil peníze na právníka. Nebylo to ale stejně nic platné. „Málo jsem se rvala, pořád jsem nebyla dost chytrá na to, abych zajistila po finanční stránce naši budoucnost.“

I když měl Steve dávno jiné ženy, chodil k Chrisann jako domů. Přišel, vyspal se na gauči a zase beze slova odešel. Nakonec se oženil se ženou, která jeho charakter zvládala, a měli spolu další děti. „Někdy jsem Stevea nenáviděla, ale nikdy příliš dlouho,“ končí vyprávění Chrisann. „Jeho podstatou byla směs geniality a emocionální natvrdlosti. Nechala jsem ho, aby na mě měl dvacet let špatný vliv. Už vím, že se k sobě hodily naše duše, ale ne naše neurózy.“ Steve Jobs zemřel na rakovinu slinivky v říjnu roku 2011 a jako na velkého vizionáře na něj vzpomínal celý svět. V okamžiku jeho smrti u něj dcera Lisa byla. Na jeho pohřeb Chrisann pozvání nedostala.

Odchody a návraty Stevea Jobse

Odchody a návraty Stevea Jobse

● Steve Jobs a Apple změnili podobu světa. Sestrojením legendárního „jablka“ spolu se svým kamarádem Stevem Wozniakem uvedl technologie patřící zatím jen vojenským operacím do běžných domácností.

● Narodil se roku 1955 v San Francisku.

● Žil u adoptivních rodičů.

● V roce 1976 v garáži rodičů sestrojil první prototyp svého počítače.

● V roce 1983 představila firma Apple počítač Lisa, který byl jako první vybaven myší.

● Hlavním Jobsovým trumfem byl Macintosh, počítač s jednoduchým ovládáním.

● Kvůli povahovým vlastnostem byl v roce 1985 donucen svými spolupracovníky odejít z firmy Apple.

● Založil firmu NeXT, která ale nedosáhla velkého úspěchu. To se naopak podařilo jeho společnosti Pixar z roku 1986. Vyrobila kasovní trháky jako Příběh hraček nebo Příšerky s. r. o.

● Roku 1997 se vrátil do firmy Apple, kde vyvinul hity jako iPod, iPhone či iPad.

● Zemřel v říjnu 2011 na rakovinu slinivky.