1. Nezapomínejte na ochranné brýle při outdoorových sportech

Drobný hmyz, smítko, odražený kamínek nebo třeba kousek listí či jehličí spadlý ze stromu, to vše může zasáhnout naše oko při sportu. Ochrana zraku brýlemi je proto naprostou nezbytností. Jak ale vybrat ty správné? „Obruba brýlí by měla těsně přiléhat na obličejové partie, aby zabránila silnému proudění vzduchu a následnému vysušování. To je důležité zejména v případě, že nosíte kontaktní čočky,“ upozorňuje oční lékařka Lucie Valešová s tím, že brýle bychom měli vybírat pečlivě a vždy si model vyzkoušet, aby odpovídal tvaru našeho obličeje.

Nehoda se ovšem může přihodit i navzdory brýlím. Jaká je první pomoc? „Poraněné oko vykapejte sterilizujícími očními kapkami. Pokud zůstane nějaký předmět zapíchnutý v oku (například jehličí, tříska, drobné střípky), nikdy se nesnažte vyjmout jej z oka sami. Zasažené oko pouze překryjte sterilním obvazem nebo kapesníkem a vyhledejte lékaře,“ doporučuje oftalmoložka Eva Jerhotová.

2. Hlídejte kvalitu UV filtru u slunečních brýlí

Pokud se nedíváme přímo do slunce, nejsou sluneční paprsky pro zdraví očí až tolik nebezpečné. Škodlivá je ovšem jejich složka, a to neviditelné UV záření, které při delším působení může poškodit oční víčka, rohovku nebo oční čočku. Za následek má také vznik takových onemocnění, jako jsou katarakta, poškození sítnice, změny rohovky nebo rakovina kůže očního víčka. Sluneční brýle jsou proto absolutním základem. Ty nekvalitní ovšem mohou nadělat víc škody než užitku. Jak tedy vybrat ty správné? Rozhodně nestačí jen to, že nám sluší. Dbát bychom měli především na kvalitu filtru. Nedostatečný UV filtr na tmavých brýlích totiž zornici ještě rozšíří a do oka tak dopadá záření mnohem více.

„Stoprocentní ochranu před UV zářením mají sluneční brýle z optiky. Brýle ze stánku nebo drogerie kvalitu filtru nezaručují. Kdo by chtěl u svých starších slunečních brýlí zjistit, kolik škodlivého záření jejich skly prochází, má možnost si kvalitu filtru nechat změřit v optice na speciálním přístroji,“ radí optička Kamila Pavlincová. Drtivá většina slunečních brýlí z optiky má také polarizační filtr, který ruší difúzní, tedy odražené světlo. Mohou být výborným pomocníkem zejména pro řidiče, jelikož zlepšují vidění po dešti na mokré vozovce. A zvolit můžete i různý stupeň zabarvení skel. Nižší intenzitu oceníte především ve chvílích, kdy subjektivně sluneční svit nevnímáte. „Lidé si mnohdy neuvědomují, že slunce škodí zejména ve vysokohorských podmínkách i za mraky a že se nevyplatí brýle odkládat ani dopoledne nebo v podvečer,“ dodává primářka Skorkovská. Lidé s oční vadou pak mají možnost nechat si vytvořit speciální dioptrické brýle se zatmavenými skly, pořídit si brýle se slunečními klipy, nosit kontaktní čočky v kombinaci se slunečními brýlemi, případně svůj handicap vyřešit jednou provždy laserovou operací.

Věděli jste, že?

Věděli jste, že?

Laserovou operaci lze absolvovat v jakémkoliv ročním období, tedy i v létě? Nejlepší volbou jsou bezbolestné operační metody, při kterých oční chirurg odstraňuje dioptrie femtosekundovým laserem, například NeoLASIK HD nebo NeoSMILE 3D. Laser odstraní dioptrie přímo v rohovce, aniž by narušil její povrch. Díky tomu rohovka zůstane pevná a celistvá. Večer po zákroku může pacient normálně fungovat, sedm dní po operaci sportovat.

3. S kontaktními čočkami do vody nechoďte

Dioptrická vada je pro milovníky pohybu častou komplikací a u vodních sportů, jako je paddleboard, surfing anebo kajak, to platí dvojnásob. S brýlemi provozovat nejdou a čočky bývají v ohrožení. Stačí jedno potopení a jsou nenávratně pryč. S tím má ostatně zkušenost i kajakář Adam Satke: „Proud vody má sílu a několikrát se mi stalo, že čočka se při tréninku v oku posunula a někdy i vypadla. Když jsem zajel do válce a vyjel ven, na jedno oko jsem neviděl,“ přiznává s tím, že svůj problém nakonec vyřešil laserovou operací. Bohužel ale ani obyčejné koupání není s čočkami bezpečné. A je jedno, zda se osvěžujete v přírodních vodách rybníka nebo v chemicky ošetřeném bazénu. „Ve vodách obecně totiž přežívají bakterie, viry, chlamydie nebo plísně, které způsobují závažný zánět rohovky spojený s velkými bolestmi, světloplachostí, začervenáním a slzením očí. V kritických případech můžou způsobit i oslepnutí!“ varuje oftalmoložka Jana Mikšovská.

Pokud na čočky v oku zapomenete a vlezete do vody, je nejvhodnějším řešením po koupání vyndat, vyhodit a oči si vypláchnout borovou vodou anebo speciálními dezinfekčními očními kapkami. V případě, že se potíže přesto projeví nebo nadále přetrvávají, je vhodné navštívit očního lékaře, aby vyloučil poškození rohovky.

4. Sledujte kvalitu vody

Obezřetnost se vyplácí i v případě, že vás žádná dioptrická vada netrápí. Rizikem totiž mohou být sinice číhající v přírodních nádržích. „Toxické látky v nich obsažené mohou vyvolat alergické projevy kůže i očí. Projevy jsou svědění, pálení a někdy i zarudnutí očí se zvýšenou sekrecí,“ upozorňuje očařka Mikšovská. Jako první pomoc může opět posloužit borová voda či dezinfekční oční kapky.

TIP pro vás: Výskyt sinic je monitorován na informačním portálu Ministerstva zdravotnictví ČR www.koupacivody.cz. Vhodné je proto bedlivě sledovat, kde je možné se koupat.

TIP pro vás: Výskyt sinic je monitorován na informačním portálu Ministerstva zdravotnictví ČR www.koupacivody.cz. Vhodné je proto bedlivě sledovat, kde je možné se koupat.

5. Pozor na klimatizace a větráky

Slzný film je pro oko velmi důležitý, ale v létě bývá často narušen při pobytu v klimatizovaném prostoru, zvláště pokud pracujete dlouhodobě na počítači anebo patříte mezi alergiky. Následkem osychajícího povrchu oka je potom pálení, pocit písku v očích, ale také zvýšené slzení.

Při používání klimatizace je proto vhodné dodržovat několik zásad:

  • Rozdíl mezi teplotou v klimatizované místnosti či kabině auta a okolní teplotou by neměl být větší než 5 °C.
  • Klimatizační jednotku udržujte v dobrém hygienickém stavu.
  • Nenechte si chladný vzduch foukat přímo do tváře.
  • Klimatizovanou místnost pravidelně větrejte.

Jako bezpečnější se mohou zdát větráky, které pouze rozhánějí vzduch. I tady ale pozor! Snížením pocitu horka pomocí větráků projevy sucha v očích neodstraníte. Naopak. Dle oftalmoložky Lucie Valešové proud teplého vzduchu mnohdy vede k ještě výraznějšímu osychání povrchu oka a tím ke zhoršení potíží. Řešením může být aplikace umělých slz.

6. V přírodě dbejte na hygienu

Chystáte se stanovat nebo vyrážíte na trek do přírody? Pak si nezapomeňte s sebou do lékárničky přibalit oční kapky či borovou vodu, kterou oko v případě podráždění nebo vniknutí nečistoty vypláchnete. Chybět by neměl ani sterilní gázový polštářek či obvaz na zakrytí oka. Jste alergik? Pak přibalte také kapky s antihistaminiky. A zvláště obezřetní buďte tehdy, nosíte-li kontaktní čočky. „Při nošení kontaktních čoček je nutné přísně dodržovat hygienická pravidla, aby se vaše dovolená neproměnila v trápení s vracejícími se očními záněty. Dbejte proto na dostatečnou zásobu čoček, náhradní pouzdro a roztok,“ upozorňuje oční specialistka.

Zdroj: neovize.cz optovize.cz prevention.com