Na rok 2020 budeme vzpomínat jako na rok, kdy pro školáky přestalo být výjimečné nechodit do školy, jako na rok, kdy jsme se všichni naučili vařit a začali jsme prahnout po sociálních kontaktech a kulturních akcích. Jako na dobu, kdy pro nás návštěva holičství, kadeřnictví, kosmetiky anebo fitness centra přestala být běžná a obyčejná. Když pak vše uměle zavřené znovu otevřeli, sedli všichni k internetu a do vyhledávačů zadávali pojmy jako „holičství praha“, „kosmetika přelouč“ nebo třeba „kadeřnictví brno“. Všichni jsme se přesvědčovali, že náš oblíbený kadeřník zase stříhá, že fitko na konci města už otevřelo a hledali tak spásu.

Ti muži, kteří si po celý rok holili vlasy nebo je krátili sami, možná přišli na to, že to není špatné a zůstali u toho, ale většina mužů se těšila ke svému barberovi. „Barber“ je výraz, který už v Čechách zdomácněl a popisuje odborníka na pánské vlasy a vousy. Jak se ale liší od běžného pánského holičství?

Z historie víme, že barber shopy byly místem, kam směl jenom muž a kde muži svobodně vyjadřovali své názory. Pánská holičství bývala na přelomu 19. a 20. století místem, kde vám nejen upravili vlas a vousy, ale prodiskutovali s vámi i aktuální politické a sociální otázky, zapálili vám doutník vybrané značky a nalili sklenku dobré whisky.

Pokud nevyžadujete péči hodnou krále, stále spěcháte a za holiče nejste ochotni dát více než pár stovek, nejste vhodný adept pro barbershop. Za poslední léta totiž mnoho nově vzniklých barbershopů tradici z devatenáctého století následuje… Barber shop je jiný než pánské kadeřnictví. Hned po vstupu pravděpodobně uvidíte objemná kožená křesla, dřevěný nábytek, decentní výzdobu a sadu nástrojů připravených pro úpravu vašich vlasů a vousů podle nejnovějších trendů. Úpravou se pravděpodobně bude zabývat muž, což je zatím pro mnoho „chlapů“ nepředstavitelné…

Pokud natrefíte na barbershop se vším všudy, bude součástí nástrojů také klasická břitva, kterou dnes vídáme převážně v amerických filmech. Holení vyžaduje speciální přípravu předem, a to napářku, která je šetrnější a především muži s citlivější pokožkou nebo s tvrdými vousy proceduru velmi ocení. Velká část barber shopů si navíc vyhrazuje pro zákazníka nejméně jednu hodinu, zapomeňte na spěch a tuto hodinu si úžasně užijete.