1. Zubní olej

Tato metoda vychází z ájurvédské medicíny a měla by pomáhat proti ustupování dásní, navíc působí antibakteriálně. Stačí si vzít do úst doušek (bylinkového) oleje a udržet ho v nich po 20 minut, aby se jím pokryly veškerá místa v ústech. Na 100 ml zubního oleje budete potřebovat 100 ml rostlinného (olivový, kokosový) a 30 až 40 g bylinek, například petržel nebo šalvěj. Bylinky posekejte nahrubo, s olejem rozmixujte na kaši, nechte louhovat, pak přeceďte a nalijte do lahvičky. V lednici vydrží 4–6 týdnů.

2. Správné čištění zubů

Kartáček s příliš tvrdými štětinami může poranit dásně. Lepší je používat kartáček s měkkými a na koncích zakulacenými štětinami. Při čištění používejte pohyb, jako by kartáčku byla zima – lehce se třepe ze strany na stranu, přičemž jím postupujte od dásní ke konci zubů. Takto se uvolní povlak ze zubů a dásně si namasírujete. Pak vyčistěte mezizubní prostory zubní nití nebo ještě lépe mezizubním kartáčkem.

3. Čaj z proskurníku

V kořenech, květech i listech proskurníku se nacházejí látky, které obalí sliznice, čímž je chrání. Při lehkém zánětu nebo podráždění sliznice úst je popíjení čaje z proskurníku účinným prostředkem. Na čaj zalijte 2 lžíce květů proskurníku vlažnou vodou, nechte aspoň 2 hodiny louhovat a pak čaj po malých doušcích popíjete 3–4krát během dne.

4. Dobrý trénink

Při kousání se podráždí slinné žlázy a sliny jsou pro péči o dutinu úst důležité. Protože i díky nim se daří držet růst bakterií pod kontrolou. Především tvrdé potraviny jako jablka, mrkev, celozrnný chléb, které je potřeba silně kousat, pomáhají k tomu, že se vylučuje hodně slin, čímž se lépe chrání dásně.

5. Borůvky

Mají protizánětlivý a antibakteriální účinek, čehož se dá využít i při potížích s dásněmi. Obzvlášť účinný je borůvkový nálev, který se používá ke kloktání, nebo který se do dásní vmasíruje po čištění zubů. Na nálev Zalijte 1 lžíci sušených borůvek jedním šálkem vody a přiveďte k varu. Odstavte a pak nechte aspoň 10 minut louhovat.

6. Mátový čaj

Mentol, tedy hlavní účinnou látku máty, najdete téměř v každé zubní pastě, což má také svůj důvod. Mentol přispívá ke svěžímu dechu, ochlazuje a má protizánětlivý účinek. Kdo tedy často popíjí čaj z čerstvých mátových lístků, prospívá tím svému zdraví. Čaj chutná dobře nejen čerstvě uvařený, ale i chlazený jako osvěžující nápoj.

7. Zdravá strava/ výživa

Na zdraví našich dásní má samozřejmě vliv i to, co jíme. Příliš mnoho cukru může za to, že se zuby potahují povlakem, který pak způsobuje záněty dásní. I vitamin C, obsažený v nejen v citrusech, ale i v brokolici, rakytní ku nebo šípku hraje důležitou roli: jeho dlouhodobý nedostatek může vést k těžkému poškození dásní. A pokud nejsou zdravé dásně, ocitnou se i zuby dříve či později v ohrožení.

8. Ústní voda s jablečným octem

Díky kvašení vzniká v jablečném octu spousta cenných látek, které mají v mnoha oblastech léčivý účinek. Jako přírodní ústní voda působí antibakteriálně, protizánětlivě a zvyšuje tvorbu slin. Na ústní vodu dejte do sklenice vody 2 lžíce jablečného octa a asi půl hodiny před čištěním zubů si touto vodou kloktejte a proplachujte ústa. Pak je vypláchněte vodou, aby kyselina z octa neničila povrch zubů.

9. Propolis

Včely produkují propolis jako zátku pro svůj úl, aby ho chránily před vetřelci a původci nemocí. I my lidé můžeme využít jeho léčivých účinků, protože propolis působí protizánětlivě a funguje jako přírodní antibiotikum. Při zánětu dásní pomáhá, když postižená místa několikrát za den potřete propolisovou tinkturou. V malé lahvičce protřepejte 30 g propolisu s 300 ml vysokoprocentního alkoholu. Sklenici dejte na 6 týdnů na slunné a teplé místo, občas protřepejte. Takovou tinkturu pak můžete pořídit i přímo od včelaře.

10. Masáž dásní

Zdravé dásně se poznají podle toho, že mají zdravou světle růžovou barvu a pevně obepínají zuby. Pokud jsou dásně spíš červené, měkké a nateklé, může postiženým místům pomoci masáž měkkým zubním kartáčkem. Tím se podpoří jejich prokrvení, což přispívá k jejich rychlejšímu zahojení.

ZDROJ: časopis Vlasta, gesundheit.de, dentalherb.com

Související články