Signály k vyloučení obsahu žaludku přicházejí z mozku a nervových center v prodloužené míše. Může je vyvolat řada příčin: od zcela banálního přejedení, nadměrné konzumace kořeněných pokrmů, přemíry alkoholu či jiných chemických látek, napětí, vyčerpání, strachu, dlouhodobých psychických potíží (deprese, úzkosti, fóbie) po nemoci (virózy, zhoubné choroby zažívacího ústrojí, žaludeční a dvanáctníkové vředy, migrény, onemocnění mozku, úrazy hlavy).

Klid na lůžku, tma a tekutiny

Pokud si nejste vědomi žádného úderu do hlavy či jiného úrazu, nejlépe je zklidnit organismus ve vyvětrané místnosti, v tichu, šeru ve vodorovné poloze s pokrčenými koleny. Na hlavu přiložte chladný obklad, na podrážděný žaludek naopak zahřátou termolahev. Při opakovaném zvracení nezapomeňte doplňovat tekutiny (v malém množství, pouze po lžičkách, ale často) – minerálky, vlažný a medem oslazený bylinkový čaj (máta nebo heřmánek), případně sladké nápoje, pokud je máte rádi. Při intenzivním a opakovaném zvracení se doporučují rehydratační nápoje (k dostání v lékárnách), které tělu doplní soli a minerály. Minimálně dvě hodiny po zvracení nic nejezte.

Léky

Antiemetika, tedy léky proti zvracení, tlumí receptory pro přenos signálů do mozkového centra pro zvracení, tím tiší pocity nevolnosti a dávivý reflex. Nejznámější přípravek tohoto typu je Kinedryl, který se užívá při kinetóze v dopravních prostředcích. Pokud víte, že jste se otrávili jídlem nebo alkoholem, zkusit můžete živočišné uhlí a 24 hodin zkuste zůstat v klidu bez dalších volně prodejných přípravků. V případě, že se vás stav nezklidňuje, ba naopak, kontaktujte lékaře.

Dieta při zvracení

Po zklidnění žaludku můžete zkusit postupně konzumovat malé dávky jídla. Začněte den starým suchým rohlíkem (sucharem). Když zjistíte, že žaludek udrží potravu, můžete postupně přidávat i vařené: rýži, těstoviny, později nemastné kaše (bramborové pyré), vařenou mrkev. Až naposled masové vývary či vařené maso. Vždy pouze několik lžiček a v delších intervalech.

Kdy určitě k lékaři

Zatímco u řady nevolností známe jasnou příčinu (kromě dietních chyb například těhotenství), v případě, že se váš stav nezlepšil ani po 48 hodinách, zvracení neustává, provází ho silná bolest hlavy či břicha, ve zvratcích se objevuje příměs krve, může se jednat o náhlou příhodu břišní, která ohrožuje na životě. Může být ale také příznakem jiné vážné nemoci (například zánětu mozkových blan). V takovém případě neváhejte s návštěvou lékaře, případně voláním rychlé záchranné služby.