Věděli jste, že chemické výrobky pro domácnost patří dle studie k nejčastějším příčinám úmrtí domácích mazlíčků? Zvířata jsou čisticím prostředkům vystavena více než lidé, protože jsou jednoduše blíže k zemi, kde se nacházejí prachové částice obsahující toxiny z čisticích prostředků. Obzvlášť citliví jsou na ně psi, protože tráví většinu času na podlaze a chemická látka z čisticího prostředku jim může například spálit tlapky. „Naprostou nutností je pak používání nezávadných eko výrobků přímo k čištění terárií a domečků těch nejmenších tvorů jako jsou křečci, morčata a ostatní myši,“ říká Alexandr Řeháček, výrobce ekologicky šetrných čistících prostředků.

Které složky tedy mohou být pro kočky, psy a další domácí zvířata toxické a měli byste se jim vyhnout?

1. Čpavek

Kdo by ho neznal? Tahle drsná chemikálie určená k likvidaci bakterií a odolné špíny vyniká nezaměnitelným odérem, z něhož se často i lidem kroutí prsty u nohou a před štiplavými toxiny si zacpávají nos. Jenže zvířata si tlapkami nic zakrýt neumí, navíc mají menší plíce, tudíž jsou mnohem zranitelnější. Výpary čpavku jim mohou způsobit nejen dýchací potíže a podráždit oči, nos a krk, ale při požití jim může čpavek navíc poleptat sliznici žaludku a způsobit vážné zažívací potíže.

2. Bělidlo

Silným chemickým puchem vyniká i bělidlo. Podobně jako čpavek může vašim chlupáčům přivodit dýchací potíže, jako je kašel a sípání. Jeho požití pak může vést k poleptání jícnu, žaludeční sliznice a trávicího traktu. Potřebujete přesto bělidlo v domácnosti použít? Pak své miláčky raději zavřete do jiné místnosti a místo, kde bylo bělidlo použito pečlivě opláchněte vodou. Poté ho nechte uschnout a vyvětrejte.

3. Glykolethery

2-methoxyethanol, 2-ethoxyethanol a 2-butoxyethanol. Možná vám tyto názvy nic neříkají, ale jedná se o nebezpečnou skupinu chemických látek, které jsou obsaženy v mnoha čistících prostředcích. Tím nejběžnějším, který se nachází téměř všude, je 2-butoxyetanol. Pochází z ropy a jeho nadměrné působení může vést k podráždění nosu a očí. Bohužel velmi častá je i otrava. Nezapáchá totiž škodlivě, naopak voní sladce, což zvířata přitahuje.

4. Ftaláty

Možná si ještě ze školy z hodin chemie pamatujete, že ftaláty se používají i jako vonné látky ve výrobcích. To jen díky nim náš domov tak příjemně voní. Jenže pozor! Pro naše domácí mazlíčky, a v tomto případě i pro člověka, jsou obrovskou hrozbou. Ftaláty totiž narušují fungování hormonů v těle, což má negativní důsledky na lidské zdraví. Jedná se například o kvalitu spermií, plodnost, abnormality v pohlavních orgánech, změněné funkce nervového systému i imunity, endometriózu nebo třeba předčasnou pubertu. A to už je pořádný důvod se ftalátům vyhnout, co říkáte?

Vždy čtěte etiketu a složení

Přestože jsou mnohé, volně prodejné čisticí prostředky označovány jako ekologické a šetrné k životnímu prostředí, je třeba si vždy pozorně přečíst celou etiketu a pečlivě prostudovat složení. Zdaleka ne všichni výrobci se totiž toxinům škodlivým pro domácí zvířata vyhýbají. Možná vám to v obchodě zabere o trochu víc času, ale za případné zdravotní potíže vašeho čtyřnohého miláčka a náklady spojené s následnou veterinární péčí to za to přece nestojí. „Důležité je také uchovávat všechny chemikálie a čisticí prostředky mimo dosah domácích zvířat v uzamčené skříni nebo na jiném bezpečném místě,“ říká závěrem Alexandr Řeháček.

Zdroj: Vlasta.cz, ayetoeco.cz brainpedia.cz

Související články