Zdroj: Youtube

Onemocnění močových cest (FLUTD)

Problémy s močovými cestami jsou u koček běžné a mohou způsobit mnoho komplikací, pokud se neléčí. Tyto problémy se týkají nejčastěji u koček středního věku a koček s nadváhou. I když příčin je mnoho, mezi hlavní faktory patří stres, konzumace pouze suchého jídla, obezita a změny v denní rutině. Bohužel spousta koček skončí v útulcích jen proto, že z ničeho nic začne močit mimo kočičí záchod, značkovat si zdi nebo mít potíže s močením. V mnoha případech za to nemůžou, protože důvodem je právě zánět močových cest. Mezi hlavní příznaky patří časté pokusy o močení, namáhavé močení, vylučování pouze několika kapek moči naráz, nadměrné olizování genitální oblasti, v horším případě krev v moči či snížená chuť k jídlu. Pokud má vaše kočka některé z těchto potíží, navštivte veterináře.

Rakovina

Rakovina u koček se vyskytuje v mnoha různých formách. Způsobuje, že buňky rostou nekontrolovaně a šíří se často do jiných částí těla. Stejně jako lidé mohou mít i kočky lokalizovanou rakovinu, která je omezena na jednu oblast, nebo rakovinu, která postihuje více částí těla. Neexistuje jediná příčina rakoviny koček a kočka může projevovat celou škálu příznaků. Některé z nich zahrnují přetrvávající kožní infekce nebo vředy, zápach z úst, letargie, hubnutí, průjem nebo zvracení, snížená chuť k jídlu, abnormální výtok z jakékoli části těla, potíže s močením nebo vyprazdňováním či namáhavé dýchání.

Nachlazení a chřipka

Stejně jako my, i kočky se můžou nachladit nebo dostat specifickou chřipku (lidé nemohou chytit kočičí chřipku a kočky nemohou chytit lidskou chřipku). Nachlazení je méně závažné a rýmu, která běžně nachlazení provází, kočka obvykle celkem rychle zvládne. Horší je to s chřipkou. Příznaky jsou podobné, kromě rýmy má ale kočka zvýšenou teplotu (což asi sami doma nepoznáte), je apatická, nechce si hrát, nemá chuť k jídlu, kýchá, má výtok z očí a může se objevit zánět spojivek. Aby byla vaše kočka brzo fit, musí hodně pít, takže jí misku dejte co nejblíž a máte-li pocit, že jí miska s vodou moc nejede, zkuste použít pipetu. Poraďte se s veterinářem, jak odstranit hleny z nosu. Kočka také potřebuje teplo, hlavně žádný průvan. Máte-li doma více koček, je nutné je separovat, aby to druhá nedostala. Nejlepší způsob, jak zabránit tomu, aby vaše kočka onemocněla kočičí chřipkou, je nechat ji očkovat a pravidelně ji přeočkovávat. Na rozdíl od psů ani v České republice neexistuje povinná vakcinace koček, přitom často lze právě očkováním zabránit mnoha nemocem.

Cukrovka

Snížená chuť k jídlu, ztráta hmotnosti, časté močení, žízeň, to jsou nejčastější projevy cukrovky u koček. Trpí jí každá dvoustá a některá plemena jsou k cukrovce náchylnější, například barmské kočky. Náchylnější k cukrovce jsou také spíše kocouři než kočky. Počet zvířecích diabetiků stále roste. Ten veterináři obvykle spojují s nadváhou koček, s níž se jich stále více potýká. „Cukrovku většinou veterinář diagnostikuje u starších, přibližně desetiletých koček, které trpí nadváhou. Nemoc se může projevovat rapidním hubnutím, protože tělo není schopné zužitkovat cukr a hladoví,“ vysvětluje veterinářka Katarína Hazuchová. Kočkám hrozí spíše cukrovka druhého typu, ke kterému se takzvaně „projí“. Lékař zjistí nemoc z krve a moči.

Cukrovka se u koček léčí podobně jako u lidí, tedy podáváním inzulínu, který se vyrábí speciálně pro zvířata. V žádném případě vás nesmí ani napadnout, že byste kočce podali lidský inzulín. Majitel zpravidla aplikuje inzulín jednou až dvakrát denně injekčně pod kůži. „Nyní se zkoumá, zda by injekce mohly nahradit léky podávané do tlamy, což by usnadnilo léčbu,“ dodává lékařka. Bohužel se totiž odhaduje, že asi 30 procent koček jejich majitelé kvůli diagnóze cukrovky nechají utratit, a to hlavně proto, že je léčba moc drahá a majitel ji nechce nebo nemůže zaplatit. Kromě toho řada majitelů odmítá manipulovat s injekcemi.

Přitom vhodnou léčbou se může kočka dostat do remise a negativní projevy téměř vymizí a v mnoha případech začne slinivka znova vytvářet inzulín. Je nutné taky motivovat kočku, aby zhubla, což lze udělat tak, že vyměníte granule za konzervy (ty obsahují více vody a méně sacharidů), existují taky granule s nízkým obsahem sacharidů a větším množstvím proteinů. A vy sami můžete s kočkou více dovádět a hrát si s ní, aby se více hýbala. Třeba tím, že jí vyrobíte překážkovou dráhu v bytě (pokud na to máte místo).

Zdroj: Vlasta.cz, https://www.thedrakecenter.com/services/cats/blog/5-common-cat-illnesses-and-what-you-need-know, https://www.cats.org.uk/help-and-advice/health/common-cat-illnesses, MVDr. Katarína Hazuchová,Ph.D., https://www.vetkom.cz/veterinar/mvdr-katarina-hazuchova/

Související články