Kočičí jazyk

Kočičí jazýček je pokrytý malými ostrými výběžky, které jim pomáhají s hygienou. Tyto háčky, neboli papily, obsahující pevný keratin, stejně jako lidské nehty nebo drápy, tak čičinám nejen odstraňují z kožíšku nečistoty, ale především vyčesávají uvolněnou srst. Při lovu také brání kořisti uniknout z kočičí tlamy.

Jak zvířata vnímají chuť?

A zajímavé je i zvířecí vnímání chuti. Dle studií jsou na tom, co do počtu chuťových receptorů, kočkovité šelmy nejhůře. „Kočičí jazyk má asi 5krát méně chuťových pohárků než psí a až 20krát méně než lidský. Zatímco většina koček je schopna rozpoznat 4 chutě – slanou, kyselou, hořkou a sladkou – dávají přednost pouze prvním 3. Některé kočky sladkou chuť vůbec nepoznávají,“ upozorňuje veterinářka Marie Kadeřávková.

Co znamená pootevřená tlamička?

Také jste si všimli, že vaše kočička občas "zamrzne" s pootevřenou tlamičkou a vypadá u toho legračně, jako by ji snad zapomněla zavřít? Ve skutečnosti nasává vzduch a "ochutnává" pachy. Děje se to díky Jacobsonovu orgánu, který se nachází těsně za prvními řezáky na horní čelisti na dně nosní dutiny. Objevil ho před více než 200 lety dánský lékař, podle kterého je orgán pojmenován.

Psí jazyk

I psi mají velmi šikovný jazýček, který jim usnadňuje život. Vyjadřují jím emoce - uslintané projevy náklonnosti zná asi každý pejskař, zajišťuje jim termoregulaci - čím větší horko psovi je, tím více vystrčí jazyk z tlamy, a dokonce může prozradit i zdravotní stav zvířete. Věděli jste ale, že psí jazyk, respektive jeho tloušťka, určuje tón štěkotu? „Čím víc místa jazyk v psí tlamě zabírá, tím hlubší štěkot může být. Vliv má samozřejmě i jeho délka,“ tvrdí veterinářka Marie Kadeřávková. Psům také téměř chybí schopnost rozeznávat slanou chuť, zato umí - díky vysoce vyvinutému čichu - zjistit složení potravy, a to velmi přesně.

Jak psi a kočky pijí vodu?

Zajímavostí může být také fakt, že psi pijí vodu jinak než kočky. Jazyk srolují dozadu a udělají z něj korýtko. Tím pak naberou vodu a hodí ji do tlamy. „Kočky ale vymrští jazykem kapalinu přední stranou rovnou do tlamičky. Obě tyto strategie lze vidět pouze ve zpomalených záběrech. Pouhým okem je tento pohyb nezaznamenatelný,“ upozorňuje Kadeřávková.

Proč mají psi modrý jazyk?

Pokud jste někdy viděli plemena čau-čau a šarpej, jistě vám neuniklo, že mají tmavě modré jazyky. Až to skoro vypadá, jako kdyby vyzunkla lahvičku inkoustu. Netradiční zbarvení je však způsobeno vysokou hladinou pigmentových buněk, které se vytvořily šlechtěním. Zajímavostí je, že štěňata těchto plemen pocházejících z Číny, se rodí s růžovými jazyky. Modročerná barva se začne tvořit ve chvíli, kdy rozlepí očka.

RADA pro vás!

RADA pro vás!

Pokud váš pes nepatří do skupiny "jazykobarevných" plemen, a přesto na jeho jazyku pozorujete změny od červené, přes purpurovou až modrou, urychleně navštivte zvěrolékaře. Může to být známka vážného onemocnění, jako rakoviny, cukrovky nebo požití toxinů, a vašemu miláčkovi může jít o život.

Zdroj: vlasta.cz petcenter.cz midogguide.com

Související články