Také si vždycky v thajské restauraci říkáte, jak to ti kuchaři jen dělají, že je každé jídlo tak dokonale ochucené a už dopředu počítáte s tím, že doma byste takovou pochoutku nepřipravili? Pak rozhodně nejste sami. Pokud však, stejně jako my, patříte mezi nadšené milovníky asijské kuchyně, přinášíme inspiraci několika receptů na oblíbené exotické pokrmy, které doma zvládne uvařit úplně každý. Díky čerstvým a kvalitním ingrediencím bude navíc váš jídelníček plný vitamínů a minerálních látek.

Zdroj: Youtube

Pad Thai rýžové nudle

Přestože jsou rýžové Pad Thai nudle smažené, jsou jako celek považovány za zdravé. Pokrm totiž obsahuje spoustu zdraví prospěšných ingrediencí, například oříšky nebo zeleninu, díky kterým dodáte tělu vysokou dávku hořčíku, minerálů a také vitamíny a zdravé nenasycené mastné kyseliny. Nudle se podávají s masem, mořskými plody či je lze připravit ve vegetariánské či veganské formě se sójou či tofu.

Ingredience (2 porce):
•       150 g rýžových nudlí
•       Pad Thai omáčka (cca 1/3 skleničky, např. od Živiny)
•       100 g nakrájeného tofu (nebo jakékoliv maso)
•       2 vejce (ve veganské verzi bez vejce)
•       2 mrkve (naškrábat na nudličky)
•       zeleninu dle chuti (jarní cibulka, pórek či jiná sezónní zelenina)
•       1 lžíce palmového cukru (pokud to máte rádi sladší)
•       kešu ořechy na posypání (lze použít i arašídy)
 
Postup: Rýžové nudle namočte předem na 30–40 minut do vlažné vody. Na dvě porce použijte cca 150 gramů suchých nudlí. Pak je pouze scedíte. Na slunečnicovém nebo řepkovém oleji orestujte na kousky nakrájené tofu nebo jiný protein. Poté přidejte domácí vejce, v případě veganské varianty vynechejte. Míchejte do té doby, než budou vajíčka hotová. Pak přidejte scezené měkké nudle. Pořádně všechno promíchejte. Do pánve přidejte nakrájenou zeleninu dle chuti. Doporučujeme naškrábanou mrkev a na 1–2 centimetry kousky nakrájenou jarní cibulku. Vše orestujte, dobře promíchejte a nakonec přidejte Pad Thai omáčku. Množství volte dle svých preferencí (čím víc omáčky, tím výraznější chuť). Chvíli vše společně povařte. Hotové nudle naservírujte na talíř, zasypte na malými kousky kešu ořechů či arašídů, přidejte koriandr. K hotovému pokrmu položte na talíř měsíček limetky, kterou si dle potřeby každý jídlo ochutí.

Červené kari s kokosovým mlékem

Červené kari s kokosovým mlékem je skvělou volbou pro ty, kteří trpí alergií na laktózu. Udržuje navíc delší pocit sytosti, napomáhá lepšímu trávení a díky obsaženému manganu udržuje optimální hladinu cukru v krvi. Kombinovat ho můžeme se zeleninou, masem či tofu a podává se s jasmínovou rýží.

Ingredience (2 porce):
•       2 lžíce thajského červené kari
•       tofu nebo maso dle chuti
•       zelenina dle chuti (fazolové lusky, květák, cuketa, cibule, zelené chilli, thajská bazalka, mikro bylinky)
•       1,5–2 dcl kokosového mléka
•       1 hrnek jasmínové rýže
•       čerstvá thajská bazalka (lze vynechat)
•       sójová omáčka či sůl dochucení
 
Postup: Na rozpálené pánvi na slunečnicovém či řepkovém oleji restujte nakrájenou zeleninu. Pánev si rozdělte na polovinu (na jedné části restujte zeleninu, druhou nechejte pro kari). Nakrájený květák a cibuli restujte dohněda ze všech stran. Pak přidejte do pánve měkčí zeleninu (fazolky a cuketu). Dle toho, jakou pálivost preferujete, přidejte kari pastu (cca 1 vrchovatá lžíce=středně pálivé kari). Kari restujte společně se zeleninou. Poté zmírněte plamen. Jakmile kari pasta provoní kuchyní, přilejte do pánve kokosové mléko. Množství kokosového mléka zvolte dle toho, jakou konzistenci kari chcete. Na závěr povařte vše v pánvi ještě 3 minuty a dochuťte dle preferencí. Asijské pokrmy solte lehkou sójovou omáčku, použít můžete i sůl. Nakonec dejte do pánve thajskou bazalku. Kari omáčku servírujte v hlubokých talířích společně s tofu či masem. Přidejte bylinky. Doporučujeme jíst s rýží, kterou servírujte v miskách zvlášť.

Miang salát

Máte rádi lehká jídla? V tom případě určitě vyzkoušejte asijský ovocný salát s Miang dresinkem. Je pestrý, sladkokyselý a lehce pikantní. „Miang dresink se připravuje z tamarindového pyré, červené chilli papričky, čerstvé citrónové trávy, limetkových listů nebo galangal kořene, což jsou zdravé a chuťově výrazné suroviny,“ popisuje propagátor zdravého životního stylu Martin Kudera.
 
Ingredience (2 porce):
•        2,5 lžíce Miang dresinku
•       nakrájené mango, jahody, pomeranč, grep
•       kešu zlomky nebo arašídy na posypání
•       čerstvá máta či koriandr
•       2 lžíce vody
•       1 lžíce sójové omáčky
•       1 limetka
•       listy ledového či jiného salátu
 
Postup: Samotný Miang dresink je hustý, proto do salátové mísy k 2,5 lžícím dresinku přidejte 2 lžíce vody a 1 lžící sójové omáčky. Vymáčkněte 1 limetku a vše v míse promíchejte. Do mísy s dresinkem přidejte na kostičky nakrájené ovoce – grep a pomeranč, natrhanou mátu a koriandr, kešu oříšky či arašídy, jahody (pár jich nechejte bokem na ozdobu), listy ledového salátů (3 nechejte na servírování, 3 nakrájejte). Vše důkladně promícháme. Na spodek hlubokého talíře položte listy ledového salátu, naservírujte na ně salát a zasypte kešu oříšky nebo arašídy. Chuťově budou ladit i kokosové lupínky. Dozdobte jahodami a užijte si chuť ovoce s Miang dresinkem.

Zdroj: Jen pro ženy, to je časopis Vlasta.cz | Vlasta.cz Živina – Recepty a inspirace (zivina.cz)