Zatímco cukr způsobuje obezitu a zvyšuje tak riziko rozvoje diabetu, kardiovaskulárních onemocnění či rakoviny, umělá sladidla se jeví jako lepší volba, protože po nich člověk nepřibere. Jenže, jak se teď ukazuje, nejen že nezhubne, což je přesně to, co od nich část lidí očekává, ale z dlouhodobého hlediska si můžete přivodit zdravotní obtíže. Jejich používání je přitom stále rozšířenější, najdete je ve spoustě průmyslově vyráběných sladkostech, nápojích, žvýkačkách či třeba zubních pastách a lidé si je zvykli používat i doma.

Zdroj: Youtube

Nové pokyny Světové zdravotnické organizace (WHO) to však nedoporučují – odborníci k tomuto závěru došli na základě téměř tří stovek studií z posledních let, které se zabývaly vlivem těchto náhražek na hubnutí a zdraví. Ukázalo se, že sladidla nepomáhají k tomu, aby se člověk zbavil přebytečných kil a že navíc mohou mít negativní vliv na zdraví.

Po aspartamu nezhubnete

WHO mimo jiné uvádí, že užívání těchto náhražek „nepřináší žádný dlouhodobý přínos při snižování množství tělesného tuku u dospělých či dětí.“ I když to někdy vypadá, že v tomto směru fungují dobře, podle odborníků je to ve skutečnosti tím, že lidé ve snaze zhubnout jedli celkově méně jídla a tím i kalorií.

Světová zdravotnická organizace navíc uvedla, že s dlouhodobým užíváním umělých sladidel mohou být spojeny „nežádoucí účinky“, jako je zvýšené riziko cukrovky druhého typu, kardiovaskulárních onemocnění a předčasného úmrtí. Tedy v podstatě ty samé jako s přemírou konzumace obyčejného cukru. V tomto směru jsou nicméně potřeba další výzkumy.

Konkrétně v červenci WHO vydala varování před aspartamem, který klasifikovala jako potenciálně karcinogenní pro člověka a znovu potvrdila maximální denní příjem 40 mg/kg tělesné hmotnosti. Mohl by vést k některým druhům rakoviny jater. Neznamená to, že by se potvrdilo, že snad toto umělé sladidlo způsobuje rakovinu, na to je výzkumů ještě příliš málo a je třeba je rozšířit, nicméně riziko tu nějaké je.

Obézních neubylo, naopak

Krom toho dietologové opakovaně upozorňují, že nahrazování cukru umělými sladidly nijak nezlepšuje celkovou kvalitu stravy a nenaučí člověka přistupovat k jídlu jinak, tedy změnit stravovací návyky potřebným způsobem. „Nelze předpokládat, že pouze náhradou sacharózy jinými sladidly lze předejít obezitě a dalším neinfekčním onemocněním hromadného výskytu. Praktickou ukázkou toho, že používání náhradních sladidel nezabrání výskytu obezity, jsou USA, kde i při výrazném nárůstu spotřeby náhradních sladidel došlo k nárůstu počtu obézních osob,“ uvedla specialistka na výživu, profesorka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické. Připomněla, že některé studie rovněž naznačily možnost zvýšení rizika vzniku diabetu 2. typu a obezity při používání náhradních sladidel.

Omezit cukr má smysl

Faktem zůstává, že lidé dlouhodobě konzumují příliš mnoho cukru a je na místě jeho příjem snížit. Ovšem lepší než nahrazovat cukr aspartamem, xylitolem a podobně je omezit sladkosti či slazené nápoje jako takové, dát si pozor na skrytý cukr ve výrobcích, jako jsou dresinky či pomazánky, a sladkou chuť si dopřát třeba v podobě ovoce.

Na prohlášení WHO reagovali výrobci umělých sladidel, pochopitelně se jim moc nelíbilo. Britský deník The Independent citoval vyjádření International Sweeteners Association, podle něhož jsou umělá nízkokalorická nebo zcela bezkalorická „sladidla jednou z nejdůkladněji prozkoumaných složek na světě a jsou i nadále užitečným nástrojem pro zvládání obezity, cukrovky a zubních onemocnění“. Jenže právě tvrzení ohledně výzkumů je třeba brát s rezervou, protože zdaleka vše ještě prověřeno dost důkladně nebylo.

Zdroj: Vlasta.cz, WHO, The Independent

Související články