Středně velký brambor obsahuje pouze 110 kalorií, což je asi 500 kJ, a asi 26 gramů komplexních sacharidů. Kromě toho se mohou brambory chlubit vysokým obsahem vitaminu C, draslíku, hořčíku, fosforu, vitaminu B6, selenu a dalších. Proč na ně tedy zanevřít? Do svého jídelníčku je zařazují i celebrity, například Cameron Diaz nebo Meryl Streep. A ani jedna z nich není obézní. Brambory tedy nebudou tím, kvůli čemu přibíráte nebo nehubnete.
Hodné a zlé sacharidy
Patříte k těm, kteří slyší slovo sacharidy, a už vás polévá pot a hrůza? Nemusí. Sacharidy jsou kromě bílkovin a tuků jednou ze tří živin v naší stravě, kterou naše těla potřebují. Pokud jde o sacharidy, záleží na tom, kterým dáváme přednost. Existují totiž tři druhy sacharidů – monosacharidy, což jsou jednoduché cukry (najdete je třeba v medu nebo ovoci), disacharidy (ty najdete zejména v cukrové třtině a cukrové řepě) a polysacharidy neboli komplexní sacharidy, které jsou nejzdravější (patří sem obiloviny, brambory, rýže, luštěniny).
Kdy, jak a proč jíst sacharidy
Jsou důležitým zdrojem energie a pokud je zcela vyloučíte, může vám tahle energie chybět a tělo se o ni bude hlásit jinak. Nejčastěji zvýšenou touhou po sladkém. V případě vyloučení komplexních sacharidů by vám chyběla taky vláknina, jejíž nedostatek vede k zácpě a deficitu některých vitaminů, hlavně béčka. Pokud ale hubnete, pak je dobré dostat příjem sacharidů pod kontrolu a nepřehánět to s konzumací. Vždy je dobré je kombinovat s bílkovinami, které mají tu zázračnou moc, že snižují glykemický index potravin. To znamená, že hladina cukru v krvi se zvyšuje pomaleji a nepřepadne vás vlčí hlad.
Jaké brambory jsou vhodné a jak je upravit
Podle American Journal of Clinical Nutrition nejsou brambory jako brambory. Určitě zapomeňte na hranolky, bramborové knedlíky či gnocchi (obsahují navíc mouku). Střední porce hranolek z fast foodu má asi 380 kalorií, 18 gramů tuku, 221 miligramů sodíku a 50 gramů sacharidů. Při nákupu brambor zvolte ty, které mají nižší obsah sacharidů, tedy salátové nebo brambory varného typu A. Takové mají i nižší glykemický index. Nejlepší je vařit brambory v páře a ve slupce, ideální je kombinovat je s nízkotučnými mléčnými výrobky, například tvarohem nebo kefírem.
Zlaté pravidlo hubnutí: množství
Ať už jde o brambory, nebo cokoli jiného, vždy byste měli mít na paměti, že když se budete přejídat i sebezdravějších potravin, nezhubnete. Je to prosté jako facka, a potvrzují to i studie, například z University of California, nejde ani tak o to, jestli z jídelníčku odstraníte určitý druh potravin nebo dokonce celou skupinu, ale o snížení kalorií. Neexistují žádné důkazy, že by brambory, pokud se připraví správným způsobem a nesníte jich kilo, přispívaly ke zvýšení hmotnosti. Podle některých doporučení bychom měli sníst 4 až 8 porcí škrobové zeleniny (brambory, kukuřice, zelený hrášek, fazolky) týdně. Jedna porce brambor odpovídá jedné středně velké bramboře.
Zdroj: vlasta.cz livestrong.com