Londýnská celebrita, kterou proslavily kuchařské televizní show i kuchařky, zhubla za poslední roky 12 kilogramů. Možná to není moc, ale jí se to povedlo bez diet a drastického odpírání. Někteří její fanoušci ji za její nové štíhlejší křivky obdivují, jiní ji naopak nové tělo vyčítají. Jak to vlastně tahle kuchařská bohyně udělala? Když milujete jídlo tak moc, jako milovala ona, zhubnout, byť pět kilogramů, není žádná legrace! Proč vlastně začala hubnout? Mohl za to její palec, vlastně dva.

Impulzem byla operace

Úplný začátek její cesty za hubnutím byla operace vbočených palců, kterou absolvovala před deseti lety. Rekonvalescence byla náročná a bolestivá. A protože nemohla téměř chodit, nemohla si dojít ani k lednici a styděla se požádat své přátele a rodinu, aby jí neustále něco nosili. Tehdy začala hubnout, aniž by to plánovala. „Byla to celkem dobrá dieta, ne proto, že bych přestala jíst, ale proto, že jsem sice mohla říct: Můžeš mi přinést kousek dortu, ale už bylo trapné říct: Teď bys mi mohl přinést ještě jeden kousek.“ Pak přidala další „vychytávky“, které jí pomohly zhubnout z velikosti 16 na velikost 12 (z velikosti 46 na velikost 42). Jaký je tedy její recept na zdravé hubnutí?

1. Balanc

Nigella praktikuje udržování rovnováhy a věří, že člověk by měl jíst zdravě, ale také jíst to, po čem touží. „Miluji tradiční jídlo a nikdy si nebudu vyčítat, že si dám koláč. Pečené kuře je moje oblíbené a nebudu si ho přece zakazovat,“ hrdě prohlašuje. Už dřív mluvila o tom, že se nezaměřuje jen na jednu skupinu potravin ani na „zdravá“ a „nezdravá“ jídla. Podle Nigelly by jídlo mělo být pořád potěšením. „Nechtěla bych život, kde bych žila jen z pudinku z chia semínek, stejně tak bych nechtěla žít jen na vejcích nebo steaku s hranolkami,“ říká. Kouzlo je v množství!

2. Zelenina

Má ráda zeleninu, stejně jako vanilkovou zmrzlinu s karamelizovanými broskvemi. Miluje zelí a je posedlá avokádem. Zelí je bohaté na vlákninu a antioxidanty, avokádo zase na zdravé tuky, které snižují zánětlivé procesy v těle a podporují hubnutí. „Nemusíte jíst to, co já, ale přidejte do jídelníčku zeleninu s nižším obsahem sacharidů, tmavou listovou zeleninu, ovoce, zdroj libových bílkovin a zdravé tuky, aby mělo tělo kompletní výživu,“ radí.

3. Bez diet a módních trendů

Dietní trendy budou přicházet a odcházet. Jedna věc, která zůstane stejná, je fakt, že tělo potřebuje výživné jídlo, aby zdravě fungovalo co nejdéle. Nigella to chápe. „Nikdy jsem nedržela dietu, abych zhubla. Nikdo na této planetě by neměl být nucen, aby ji držel,“ říká. „Chci tím říct, že módní diety a restriktivní metody obecně způsobují nedostatek minerálů a vitaminů v těle a nejsou dlouhodobě udržitelné. Navíc se přeceňují, nadužívají a zneužívají. Pokud chcete zhubnout, najděte si svého dietologa, který vezme v úvahu váš věk, pohlaví, výšku, aktuální váhu, zdravotní stav, rodinnou anamnézu a typ postavy. Teprve pak začněte.

4. Jídlo si vychutnávejte

Je důležité si jídlo užít a vychutnat. „Je to přece oslava domácí kuchyně. Moje kuchařky vycházejí z mého života,“ říká. Jakmile se totiž jídlo stane posedlostí, a ne důvodem k oslavě života a zdrojů, které nám matka příroda poskytuje, vše nabere nebezpečný směr. „Procvičujte si kontrolu porcí, udržujte se hydratovaní a jezte doma uvařené pokrmy. A zhubnete, aniž byste se příliš omezovali,“ dodává. Jasně, možná ne za půl roku jako s keto nebo jinou drastickou dietou, ale zhubnete zdravě a nebudete cítit žádný tlak.

5. Jóga a cvičení

Buďte aktivní, ale dělejte to, co máte rádi a co můžete dělat. Procházka je taky pohyb, nemusíte skákat přes švihadlo, když máte kolena v háji. Je spousta jiných možností. Pokud nesnášíte vysoce intenzivní intervalový trénink, můžete zkusit to, co kulinářská hvězda Nigella. Je oddanou praktikantkou jógy. Nigella cvičí jógu třikrát týdně a ve dnech, kdy jógu necvičí, dělá strečink. „Čím jsem starší, tím víc si uvědomuji, že se musím často protahovat,“ říká. Jakékoli cvičení uvolní hormony dobré nálady a vy budete energičtější a aktivnější. Vlastně nic nového pod sluncem. Jen si to vzít k srdci jako Nigella.

Kdo je Nigella?

Nigella Lawson je britská novinářka, autorka mnoha kuchařek, moderátorka televizních pořadů o vaření. Jejích knih se po celém světě prodaly miliony výtisků a je považovaná za nejprodávanější autorku kuchařek. Za úspěch prý vděčí své vášni k jídlu i smyslu pro humor. První knihu How To Eat, kterou vydala v roce 1998, začala psát v době, kdy jejímu prvnímu manželovi diagnostikovali rakovinu a nemohl polykat. Dnes jí je 63 let a tvrdí, že se konečně přestala pitvat v minulosti a je šťastná.

Zdroj: vlasta.cz časopis Vlasta How to Eat: The Pleasures and Principles of Good Food - Nigella Lawson - Knihy