Jaké je základní pravidlo, pokud chcete díky jídlu a pití vypadat mladší? Zaměřte se na potraviny obsahující spoustu antioxidantů a na ty, které mají protizánětlivé vlastnosti. Taková jídla totiž dovedou mimo jiné snížit vliv UV záření na naší kůži, stejně jako mohou prospět buňkám uvnitř našeho těla, dlouhodobě sužovaným vnitřním zánětem, který je poškozuje.
Pozor však, neznamená to, že můžete jíst co chcete a k tomu si občas dát něco superzdravého v domnění, že to stačí. Bohužel, je třeba jíst kvalitně neustále. Pokud chcete mít například skvělou pokožku zářící zdravím, samotný vyvážený jídelníček nestačí – je potřeba používat i kvalitní vyživovací kosmetiku a dostatečně spát.
Proč nám přibývají vrásky
Pokožka stárne v podstatě proto, že se snižuje tvorba kolagenu, který ji zajišťuje pružnost, a jeho tvorba se snižuje například i kvůli přílišnému slunění, kouření, smogu, pokožce škodí i náš stres. Velký vliv má i genetika.
„Po dvacátém roce života následně člověk s každým rokem produkuje o 1 procento kolagenu méně. Výsledkem je, že se kůže stává tenčí, povolená a křehčí. U lidí s určitými genetickými predispozicemi se proces stárnutí kůže odehrává buď dříve nebo rychleji. To mohou ještě zhoršit určité faktory životního prostředí, které narušují strukturu kůže a poškozují DNA v buňkách,” vysvětluje genetička Barbora Procházková, vedoucí vědeckého týmu, který se zaměřuje zejména na možnosti genetických testů.
Jídlo je tedy jen jednou součástí boje za mladistvější vzhled, ale rozhodně má smysl se jím zabývat. Kterou devítku potravin byste si měli dopřávat poměrně často?
Avokádo
Výrobci kosmetiky občas tvrdí, že avokádo je skvělou součástí krémů, protože pomáhá hydratovat pokožku. Ale co když budete avokádo jíst? Jedna menší studie publikovaná v Journal of Cosmetic Dermatology před časem ukázala, že ženy, které si po dobu osmi týdnů denně dopřávaly toto ovoce, měly pevnější a pružnější pokožku. Jde to zřejmě zejména díky obsahu mononenasaycených tuků v avokádu.
Rajčata
Rajčata jsou plná vitamínu C a antioxidantů, které mohou prospívat pokožce. Randomizovaná kontrolovaná studie už v roce 2001 ukázala, že pokud člověk jí rajčata, ve studii konkrétně šlo o rajčatový protlak, stává se jeho pokožka odolnější vůči poškození slunečními paprsky. Konzumace rajčatového protlaku může údajně pomoci učinit pokožku odolnější vůči poškození sluncem.
Extra panenský olivový olej
Je dobrým pomocníkem v boji proti vysokému krevnímu tlaku. Navíc je z velké části tvořen mononenasycenými tuky, které zvyšují pružnost a pevnost pokožky. Má také protizánětlivé účinky.
Bobulové ovoce
O bobulovém ovoci, jako jsou například borůvky nebo brusinky, se už dlouho ví, že přispívá k ochraně srdce a že může snižovat – spolu s dalšími potravinami – riziko vzniku rakovinu. Zároveň také dokáže díky spoustě antioxidantů přispívat k tomu, že vaše pokožka bude stárnout pomaleji.
Vývar
Vývar z kostí ryb, drůbeže či hovězího, vařený mnoho hodin, je plný zdravých minerálů a kolagenu. Díky polévce tak můžete mír pružnější a zároveň dobře hydratovanou pokožku. Nebojte se do vývaru dát i kořenovou zeleninu, česnek a cibuli, případně bylinky, naopak šetřete se solí.
Hořká čokoláda
Hořká čokoláda obsahuje antioxidanty, které mohou do jisté míry chránit před poškozením UV zářením a zároveň zlepšují prokrvení pokožky. Pokud chcete pocítit tento účinek, musíte si však dopřávat alespoň tu se sedmdesáti procenty kakaa.
Zelený čaj
Zelený čaj je bohatý na polyfenoly, které mohou podporovat přispívají ke zdraví střev a zpomalují poškození buněk. Nejběžnější z nich snižuje zánět kůže a bojuje proti bakteriím způsobujícím akné, jak ukazuje tato odborná práce.
Tučné mořské ryby
Losos, sardinky a další druhy mořských plodů, které jsou plné omega-3 mastných kyselin, mohou snížit riziko srdečních onemocnění. Zároveň jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, které mohou pomoci zmírnit příznaky stárnutí – třeba tím, že pomáhají vašemu tělu udržet si svalovou hmotu.
Mandle
Mandle jsou, stejně jako mnohé další oříšky, zdrojem zdravých tuků a vlákniny, konzumace malé hrstky mandlí denně může podle odborníků zpomalovat vznik vrásek na obličeji a rovněž snižuje riziko vzniku nežádoucích pigmentových skvrn. V tomto směru je nicméně ještě zapotřebí dalších výzkumů.
Zdroj: vlasta.cz https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jocd.14717 https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0022316622138198 https://www.mdpi.com/2076-3921/6/1/2