I když chcete šetřit na jídle, neznamená to, že se musíte šidit, jíst špatné jídlo a přibírat na váze. Je snadné podlehnout trudnomyslnosti, jakmile se člověk podívá třeba na cenovky surovin, označovaných jako superpotraviny, které prostě musíte jíst – řeč je třeba o lososovi, avokádu nebo sáčku oříšků. Jenže vy je jíst nemusíte, a přesto můžete být zdraví a štíhlejší.
Jen je potřeba změnit některé zvyky, víc plánovat a přemýšlet o tom, co a kde sníte nebo nakoupíte domů. „Vyplatí se nakupovat zejména základní suroviny a vařit,“ zní základní dietní rada dietoložky Karolíny Hlavaté. Podle ní je skvělé, pokud si člověk může něco vypěstovat na vlastní zahradě a pokud to tak není, měl by se zajímat například o přebytky úrody svých známých, kteří se o ně rádi podělí a většinou podstatně levněji, ve srovnání například s cenami v supermarketech.
Méně masa, větší balení
A jaké zvyky je dobré změnit? Například omezit spotřebu masa, které patří k nejdražším položkám v nákupním seznamu. Ostatně snížení jeho konzumace doporučují i odborníci s odvoláním na odborné studie, například tato práce, podle níž méně masa znamená zdravější srdce.
Když už mluvíme o mase, je dobré kupovat spíše větší kusy a naporcovat je až doma, většinou to vyjde levněji – nejlépe je to vidět u kuřecího masa, kde předem připravená stehna klidně stojí skoro tolik jako celé kuře. Samozřejmě, ne všechny jeho části jsou stejně chutné, ale můžete z něj udělat několik různých jídel, jen je třeba si to předem promyslet.
Obecně je dobré zaměřit se na plýtvání a kupovat jen to, co skutečně sníte – pro představu, každá česká domácnost vyhodí ročně asi padesát kilo jídla. Proto až donesete nákup domů, dejte nejčerstvější potraviny, jako třeba mléčné výrobky, v ledničce dozadu, abyste se přiměli sníst nejdříve ty, které už je nutno spotřebovat. Dejme tomu jednou týdně ledničku proberte a zkuste uvařit jídlo, při kterém spotřebujete suroviny, kterým už se blíží expirace – najít nějaký recept na internetu je zabere chvíli a pár kliknutí.
Bio nepotřebujete
Snažte se neomezovat příjem ovoce a zeleniny, ideální by nejspíše bylo obojího jíst více než dosud – zní to jako drahá legrace, ale nemusí tomu tak být, když se zaměříte na lokální a sezónní plodiny a nebudete kupovat nic v biokvalitě. Organicky pěstované ovoce ani zelenina neobsahují víc vlákniny, mělo by v nich být méně chemie z hnojiv, ale rozdíl není zase takový. Podobně se obejdete i bez bio mléčných výrobků a uzenin z farem – mimochodem, uzeniny, stejně jako jiné vysoce průmyslově zpracované potraviny byste měli zásadně omezit tak jako tak. Už jen proto, že jsou většinou dost tučné.
Pokud si chcete přesto dopřát například zeleninu od farmářů, zkuste jít na nějaký trh před zavíračkou, nejspíše ledacos seženete levněji. Dobrým tipem je nákup mražené zeleniny a ovoce, když už nemáte vlastní. Je to šetrný způsob konzervace a na rozdíl od konzerv a kompotů bez soli či cukru. Plodiny v mražené podobě jsou navíc výrazně levnější. A že si mražené ovoce a zelenina zachovávají i velké množství živin, dokládá i tahle zámořská studie.
Nezapomeňte na luštěniny
Z konzerv má smysl kupovat například rajčata, ideálně krájená, která poslouží jako základ jednoduchých omáček na těstoviny. Skvělým tipem, jak učinit jídlo hutnějším, sytivějším, bohatým na bílkoviny, které přitom nebude stát majlant, jsou luštěniny, případně vejce.
A ještě jedna rada, jezte pomaleji. Lépe tak poznáte, že už máte dost a bude vám tak stačit méně jídla – že to má smysl, dokazuje práce z roku 2018, kterou publikoval odborný časopis British Medical Journal. Podle vědců je také vhodné soustředit se jen a pouze na jídlo, nikoli na svůj mobil nebo televizi. Člověk si pokrm více užije a nepřejí se, jelikož nebude jíst bez přemýšlení.
Zdroj: vlasta.cz https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34284672/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25526594/ https://bmjopen.bmj.com/content/8/1/e019589