Má tento trend nějaké pozitivní výhody na zdraví? Někteří odborníci na výživu masožravou dietu ordinují lidem, kteří mají například svalovou dystrofii, a výsledky jsou prý skvělé. Tito lidé se pak cítí silnější a příznaky nemoci se zmírnily.
Dieta je však ve velkém rozporu se vším, o čem se říká, že je zdravé. A podle odborníků je zdravá strava taková, která je umírněná, obsahuje hodně ovoce, zeleniny, ryby, ořechy, přiměřeně masa a dalších zdrojů bílkovin. Což tahle v žádném případě nesplňuje.
VIDEO: Podívejte se na video, kde odborníci hodnotí keto dietu.
Jak masožravá dieta funguje
Dietoložka Kelly Schmidt říká, že i když může být masožravá dieta trendy, není až tak zábavná ani příjemná. Často ji lidé drží, aby se pokusili řešit autoimunitní onemocnění nebo zhubli. V každém případě je to ale kontroverzní dieta.
Jeden z nejvýraznějších propagátorů nulového množství sacharidů ve stravě, Shawn Baker, napsal knihu s názvem The Carnivore Diet, ale v roce 2017 mu odebrali lékařskou licenci.
Maso, sýry a tuky
Někteří vyznavači masožravé diety čas od času konzumují sýry, některé tuky, mléko a ryby. Zapovězené jsou ale všechny druhy obilovin jako těstoviny, brambory a rýže. Také se musejí vyhýbat veškerému ovoci a zelenině.
Kontroverzní kanadský psycholog Jordan Peterson tvrdí, že jeho dcera bojovala s depresí a symptomy revmatoidní artritidy a jedla pouze hovězí maso, sůl a pila vodu. Jakmile přešla na masožravou dietu, všechny příznaky nemoci zmizely.
Výhodou je hubnutí i potlačení alergie
Funguje to tedy? Bohužel tu je jeden háček. Neexistuje žádný dlouhodobý výzkum na toto téma, který by mohl výhody diety potvrdit. Lidé, kteří ovšem masožravou dietu drží, tvrdí, že po ní krásně hubnou (ano, keto dieta je známý hubnoucí trend, kdy se konzumuje opravdu minimum sacharidů). Jednou z nejvýznamnějších výhod masožravé diety je prý schopnost řešit potravinou alergii.
Je masožravá dieta nebezpečná?
Rozhodně by ji neměly držet osoby, které v minulosti bojovaly s poruchami příjmu potravy nebo k tomu mají sklon. Příliš masa může být špatné taky pro srdce (protože jde o živočišné tuky), a tedy pro lidi, kteří mají srdeční onemocnění nebo cukrovku.
American Heart Association doporučuje, aby lidé nahrazovali nasycené tuky nenasycenými. A právě potraviny, které se konzumují v masožravé dietě, mají nejvyšší obsah nasycených tuků.
Nedostatek živin a příliš moc bílkovin
Stejně tak může být riskantní jíst pouze maso, protože při metabolizaci velkého množství bílkovin dochází k nadměrnému zatěžování ledvin. Kromě toho odborníci varují, že konzumace pouze červeného masa může přispět k nerovnováze střevních bakterií v žaludku.
Lékařka Rhonda Patrick kromě toho varuje a říká, že je prakticky nemožné získat všechny potřebné vitaminy a minerály ve stravě, pokud budete jíst jen maso. Jistě, pro některé osoby může být tato dieta prospěšná, ale rozhodně není vhodné snídat, obědvat, svačit i večeřet steaky. Proč? Protože je to šílené a není to vážně ani trochu zdravé.
Zdroj: vlasta.cz, starsinsider.com, health.harvard.edu, healthline.com, everydayhealth.com