Je pravda, že meloun obsahuje nějaký ten cukr, ale zároveň také obrovské množství vody – přes 90 procent, takže výsledkem je nízká kalorická vydatnost. Podle některých studií dokonce díky svému složení pomáhá spalovat tuky a zrychluje trávení. I když je meloun málo vydatný, je objemný a obsahuje vlákninu, takže dokáže docela dobře i zasytit, i když samozřejmě velký hlad nezažene.

Ani meloun samozřejmě neunikl zájmu vědců. Jedna menší studie tak například porovnávala, co se stane, když jedna skupina lidí bude čtyři týdny jíst jako jedno denní jídlo dvě misky melounu a kontrolní bude místo toho dostávat sušenky o stejné kalorické hodnotě. Ukázalo se, že ti, co měli tu čest jíst meloun, méně trpěli hladem a celkově toho tak snědli méně, díky čemuž něco zhubli, a dokonce jim klesl krevní tlak.

Zdroj: Youtube

Pomáhá omezit chuť na sladké

Podobně působí i jiné ovoce a zelenina, ale proč si nedopřát to potěšení dát si zrovna meloun, který dokáže zahnat touhu po sladkém?  Navzdory své sladké chuti má nižší obsah cukru než mnoho jiných druhů ovoce – pro představu, čtvrtlitrová miska melounu obsahuje přibližně 10 gramů cukru, zatímco stejně množství hroznového vína 23 gramů.

„Meloun je sice z botanického hlediska zelenina, ale nutričně se řadí mezi ovoce. Na rozdíl od průměrného ovoce má zhruba poloviční množství cukru, můžete tedy počítat s tím, že poloviční je také jeho energetická hodnota. Místo doporučovaných 200 g ovoce při hubnutí můžete sníst melounu dvojnásobek, tedy 400 g za den,“ uvádí dietoložka Václava Kunová z webu Rozumné hubnutí. Připomněla, že meloun je mimo jiné bohatý na lykopen, předstupeň vitaminu A.

Výhodou melounu je i to, že obsahuje aminokyselinu zvanou citrulin, který zvyšuje koncentraci L-argininu v krvi – to je aminokyselina pomáhající tělu vytvářet bílkoviny. Není to samozřejmě žádné závratné množství, ale i tak to může mít pozitivní vliv například na zásobování svalů kyslíkem a na zmírnění jejich bolestivosti o námaze – efekt citrulinu dokládá tato studie.

Melounem ke spalování tuku?

Citrulin obsažený ve vodním melounu se navíc v těle může metabolizovat na arginin. Některé studie naznačují, že tato látka pomáhá snížit BMI, obvod pasu a tukové zásoby v těle, a naopak přispívá k budování svalů – jistě, při běžné konzumaci melounů nelze v tomto ohledu čekat zázraky, nicméně jisté se zdá být alespoň to, že po melounu nepřiberete. Díky vysokému obsahu vody může navíc meloun prospívat zažívání a lidé po něm obvykle, na rozdíl od jiných druhů ovoce či zeleniny, netrpí nadýmáním.

Jakkoli toho meloun obsahuje hodně prospěšného, mimo jiné i železo, vápník a kyselinu listovou, mnohé živiny mu chybí, a proto má smysl druhy ovoce střídat.

Kdy se melounu raději vyhnout

Je nicméně fér říci, že některým lidem dobře nedělá a může je po něm bolet břicho. Je to kvůli typu obsaženého cukru – zjednodušeně řečeno, některým lidem nedělá fruktóza dobře a mohou po ovoci, jako je meloun, mít potíže jako je nadýmání, průjem či zácpu. Moc dobře nedělá meloun ani lidem se syndromem dráždivého tračníku.

Vadit může jeho konzumace také některým jedincům alergickým na ambrózii nebo pyl trav – pokud je to váš případ a v případě, že si dáte meloun, trápí vás kopřivka, nevolnost nebo potíže s dýcháním, raději se mu vyhněte. Zdá se také, že meloun může vyvolat bolest hlavy u lidí se sklonem k migrénám.

Zdroj: Vlasta.cz, https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2095254620300168, https://www.mdpi.com/2072-6643/11/3/595, Rozumné hubnutí

Související články