Klasická mozzarella se vyrábí z buvolího mléka, ta běžná v obchodech je ale v naprosté většině z mléka kravského. Dá se jíst studená třeba v salátech, stejně jako teplá na pizze.

Je pravda, že mozzarella obsahuje mnoho živin, jako je například vápník nebo vitamin K, na druhou stranu v ní není příliš mnoho sodíku, což je rovněž plus. I tuku je v tomto sýru méně než třeba v ementálu či camembertu. Ale tuk přece jen obsahuje, a právě on může za to, že i v ní je poměrně dost energie.

Zdroj: Youtube

Jako svačinku si ji nedávejte

Vyčísleno přesně, sto gramů má zhruba 1050 kilojoulů – přičemž běžné balení má 125 gramů čili zhruba 1300 kilojoulů. Pro představu, je to jako dva a půl rohlíku. Nebo jako více než půl kila řeckého nízkotučného jogurtu. Na druhou stranu, je to o dost méně než třeba ementál pětačtyřicítka, tam byste se při stejném množství dostali ke zhruba 2000 kilojoulům. Mimochodem, camembert má sice vyšší obsah tuku v sušině než ementál, ale vzhledem ke způsobu výroby nemá víc energie než tvrdý sýr.

Ale i v mozzarelle je pořád dost tuků a tím i energie na to, abyste si ji dali jen tak mezi jídly v domnění, že jde o nízkoenergetický skvělý zdroj bílkovin. Bílkoviny v tomto sýru nicméně jsou, a právě díky němu vás skutečně dokáže zasytit na delší dobu než třeba zmíněný rohlík nebo nějaká sušenka.

Obsahuje zhruba 17 gramů bílkovin na sto gramů váhy, což je docela dost a je to ten skutečný důvod, proč zařadit mozzarellu na jídelníček. Pokud si to chcete pojistit, sáhněte po mozzarelle light, která má asi o čtvrtinu méně energie a bílkovin je v ní přitom stejně.

Právě bílkoviny jsou nejen při hubnutí důležité, protože nám pomáhají zahnat hlad na delší dobu než třeba sacharidy. Mozzarellu si ideálně dopřejte jako součást nějakého jídla, například zeleninového salátu, který si dopřejete k večeři – doplňte ji spoustou zeleniny, nebojte se přidat i pečivo, ideálně skutečně celozrnné. Nicméně pokud hledáte mezi mléčnými výrobky zdroj bílkovin, aniž byste museli zároveň řešit obsah tuků, sáhněte spíše po tvarohu nebo neochuceném skyru.

Mozzarella má své výhody

Ve srovnání s mnoha jinými druhy sýra obsahuje díky nižší tučnosti také nižší množství nasycených tuků při stejné velikosti porce, čímž pomáhá držet v normě mimo jiné riziko onemocnění srdce a cév. Mléčné výrobky a jejich pravidelná konzumace dělají dobře i našim kostem a zubům, a to nejen díky obsahu vápníku. Jak ukázala například tato studie, pomáhají udržovat zdravou ústní mikroflóru.

Podle nutriční poradkyně Hany Málkové ze sdružení STOB, které mimo jiné pořádá úspěšné kurzy hubnutí, je právě mozzarella dobrou volbou, pokud jde o sýry, podobně jako například Cottage či žervé. A o i kvůli zmíněnému nízkému obsahu sodíku, s jehož dlouhodobě příliš vysokým příjmem mají lidé často problém. Sodík je sice životně důležitý pro správné fungování svalů a nervů a pomáhá nám udržet v těle rovnováhu tekutin, ale máme-li ho příliš, vede to k zadržování vody v těle, vysokému krevnímu tlaku, onemocněním srdce a ledvin.

Zdroj: Vlasta.cz, Pubmed

Související články