Většina žen při hubnutí počítá kalorie snad při každém kousnutí do jablka. S kaloriemi to ale není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Podle odborníků mají lidé sklon být špatně informovaní o kalorické hodnotě a často jejich příjem podceňují, nebo naopak přeceňují. Možná i proto, že neustále věří řadě kalorických mýtů.
Všechny kalorie jsou stejné
Spousta lidí věří, že když se budou držet určitého počtu kalorií na den, budou jíst zdravě. Mýtus, že všechny kalorie jsou rovnocenné, může být ale na škodu, pokud jde o konzumaci vyvážené a nutričně prospěšné stravy. „Nemůžete srovnávat sto kalorií lososa se sto kaloriemi limonády,“ říká odbornice na výživu Samantha Cassetty. Losos je nabitý prospěšnými živinami, včetně omega-3 mastných kyselin a bílkovin, což je taky důvod, proč ho doporučuje ke konzumaci i American Heart Association. Kalorie ze sladké limonády ale pracují proti vám, jsou plné cukru a konzumace je podle mnoha studií spojovaná se zvýšeným rizikem obezity a cukrovky. Je naprostá chyba myslet si, že všechny kalorie jsou stejné. Jak tělo využívá přijaté kalorie a kam je pak ukládá, závisí především na kvalitě kalorií z potravin. To, co jíte, je tedy mnohem důležitější než to, kolik kalorií obecně přijmete.
Kalorie na etiketách jsou pravdivé
I když je prima sledovat štítky na potravinách, to, co vidíte, není vždy nutně to, co dostanete – zvláště pokud jde o informace o kaloriích na nutričních štítcích. Food and Drug Administration (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) uvádí, že výrobci mohou na etiketách udávat až o 20 procent nižší údaj, než skutečně je. To znamená, že potravinu, kterou jíte a o které si myslíte, že má jen 200 kcal na sto gramů, může mít až 240 kcal na sto gramů. Studie publikovaná v časopise Obesity zkoumala přednost nutričních štítků a zjistila, že předbalená hotová jídla měla v průměru o 8 procent více kalorií, než tvrdily etikety. Jaké je tedy řešení? Konzumovat ideálně co nejméně zpracované potraviny.
Tělo absorbuje každou kalorii, která je v jídle
Je rozdíl mezi počtem kalorií, které dané jídlo obsahuje, a tím, kolik kalorií konkrétní tělo z tohoto jídla skutečně absorbuje. Podle výzkumu se počet kalorií, které můžete absorbovat, může mimo jiné lišit v závislosti na složení vašeho střevního mikrobiomu. V jiné studii vědci z Harvardu zjistili, že počet kalorií se může lišit, pokud jde o syrové či vařené potraviny. Dále tu hraje svou roli podle odborníků efekt vlákniny. Ta přispívá k pocitu sytosti bez přispění kalorií, protože vláknina se do těla nevstřebává. Kalorie v potravinách s vysokým obsahem vlákniny se nerovná kalorii uvnitř potraviny bez vlákniny.
Fitness hodinky ukazují spálené kalorie přesně
Nebo na běžeckém pásu či jakémkoli zařízení, které ukazuje spálené kalorie. Je běžné, že se rozhodnete sníst svačinu navíc nebo si dát dezert na základě čísla, které vám ukazují vaše chytré hodinky nebo jiné fitness zařízení. Studie z roku 2020 ale zjistila, že fitness hodinky či náramky trvale nadhodnocují nebo podhodnocují spálené kalorie. Žádné z fitness chytrých hodinek ve studii nebyly považovány za skutečně relevantní ukazatele míry energetického výdeje. „Lidé se neuvědomují, že když cvičí, nevědomky snižují další energii vynaloženou během dne,“ říká Samantha Cassetty. Výzkum z června 2023 podporuje názor, že po cvičení se lidé mohou méně vrtět, hýbat, méně chodit do schodů. „Tělo vždy kompenzuje a provádí drobné úpravy, aby udrželo energetickou rovnováhu pod úrovni vašeho vědomí. Není to tedy nutně něco, co můžete ovládat,“ říká odbornice.
Počítání kalorií je při hubnutí zásadní
Může být počítání kalorií užitečným vodítkem při hubnutí? Určitě ano. Ale nemusíte mít pocit, že nikdy neshodíte přebytečná kila, pokud nebudete každý den počítat a sledovat přijaté kalorie. Jedna studie dospěla k závěru, že snížení počtu kalorií nemusí být vstupenkou ke ztrátě hmotnosti. Další studie zjistila, že změny ve stravování, například odstranění zpracovaných potravin, mohou být při hubnutí stejně účinné. Studie zjišťovala, zda je pro hubnutí lepší nízkosacharidová nebo nízkotučná dieta. Žádná ze skupin nepočítala kalorie, účastníci pouze dostávali rady ohledně výživy. Obě skupiny zhubly přibližně stejně a to, co měly společné, byla strava složená z celozrnných potravin, nikoli průmyslově zpracovaných. Takže ať budete počítat kalorie, nebo ne, nejlepší přístup bude ten, který bude vyhovovat vám.
Zdroj: Vlasta.cz everydayhealth.com