Chcete-li hubnout nebo si udržovat hmotnost, pak vybírejte takové polévky, které obsahují hodně bílkovin. Proteiny jsou motorem pro celkové zdraví a hrají klíčovou roli i v případě metabolismu, získávání svalů a posilování imunity.

Pro ty, kteří chtějí shodit přebytečná kila, jsou bílkoviny cenným spojencem, díky kterému omezíte chutě, snížíte příjem kalorií a prodloužíte pocit plnosti.

Zdroj: Youtube

Proč je dobré jíst polévky

Podle toho, jak je připravíte, mohou být cenným zdrojem mnoha vitaminů, minerálů a vlákniny. Podporují také vylučování žaludečních šťáv, takže napomáhají vašemu trávení. A protože obsahují vodu, jsou také zdrojem tekutin.

Syté polévky jako hlavní jídlo

Polévky jsou výživné, nutričně i chuťově pestré a pomůžou s hubnutím. A pokud jsou i syté, mohou suplovat hlavní jídlo. „Pokud byste chtěli polévku jako hlavní jídlo na oběd, musí v ní být kromě bílkovin také sacharidy, například brambory, těstoviny, rýže nebo luštěniny. Vždy také do polévky přidejte malé množství kvalitního oleje, který k zelenině patří, aby se uvolnily vitaminy rozpustné v tucích,“ radí nutriční terapeutka Dana Šímová. Ze sacharidů můžete do polévky přidat i pohanku, kroupy a podobně.

Lehké polévky ke svačině nebo před hlavním jídlem

Sem patří především zeleninové polévky a zeleninové vývary. Ze zeleniny jsou vhodné pórek, brokolice, mrkev, květák nebo špenát. Stačí povařit, rozmixovat a ochutit kořením a bylinkami. Pozor, jakmile přidáte smetanu nebo jíšku, energetická hodnota polévky prudce vyletí nahoru.

Pro zajímavost: Dýňová polévka bez smetany má ve 300 m 450 kJ, s kokosovým mlékem 840 kJ a se smetanou až 1140 kJ! Ke svačině se hodí trochu sytější vývarové polévky, například s luštěninami, vločkami nebo batáty.

Recept na italskou polévku s luštěninami (vhodná jako hlavní jídlo)

Budete potřebovat:

  • 1 menší cibule
  • stroužek česneku
  • 2 střední mrkve
  • 150 g červených konzervovaných fazolí
  • 150 g konzervované cizrny
  • 250 g rajčatového pyré
  • 1 řapíkatý celer
  • olej
  • sůl, pepř, bobkový list, petrželka, bazalka

Jak na to?

Nejprve očistěte zeleninu, nakrájejte ji.

Na oleji osmahněte cibulku, přidejte k ní po chvíli mrkev, celer a nasekaný česnek.

Přidejte bobkový list, sůl, pepř, podlijte vodou nebo vývarem. Vařte asi 15 minut.

Pak přidejte rajčatové pyré a konzervované luštěniny. Vařte dalších asi 10–15 minut a na závěr přidejte bylinky. Pokud chcete, můžete zjemnit trochou bílého jogurtu.

Zdroj: vlasta.cz, stobklub.cz, eatthis.com, Low-calorie soup recipes, delish.com

Související články