Obsah jednoduchých sacharidů, díky nimž je ovoce taková dobrota, je nejhlavnější důvod, proč se doporučuje konzumovat spíše více zeleniny. Cukr obsažený v ovoci je hlavně ve formě fruktózy, a s tou bychom to neměli přehánět. Podle nutriční terapeutky Hany Málkové Pávkové ovoce obsahuje průměrně 5-10 gramů cukrů na 100 gramů, zelenina jen 3 gramy. Ovšem na rozdíl od sušenek a jiných sladkostí ovoce obsahuje vlákninu, díky které se cukr dostává do krve pomaleji. Všechny druhy ovoce jsou ale zdravé, nicméně pokud každý večer sníte pět kusů nektarinek, misku jahod a k tomu si dáte ještě kus melounu, nedivte se, že příjem cukru naskočí a vy nebudete hubnout.

Zdroj: Youtube

Které druhy ovoce mají hodně cukru?

Mango

Mango chutná skvěle. Obsahuje vlákninu a další potřebné živiny. Ale má také hodně fruktózy. 100 gramů manga obsahuje téměř 20 gramů cukru, takže to není ideální volba, pokud se snažíte hlídat hmotnost nebo obsah cukru. Celé mango váží ale víc než jen sto gramů. Pokud si ho chcete tedy dopřát, pochutnejte si na několika plátcích a zbytek si nechte na jindy (nebo se podělte s kamarádkou).

Hroznové víno

Kuličky hrozného vína jsou ideální v kombinaci třeba se sýry. Ovšem 100 gramů bílých hroznů obsahuje asi 18 gramů cukru. To je dost, protože co si budeme povídat, jedna kulička vám nestačí. Dopřejte si tedy jen hrstičku, a pořádně a pomalu si je vychutnejte.

Banán

100 gramů banánu obsahuje 22 gramů sacharidů. Pokud si tedy v obchodě vybíráte banány, vybírejte ty menší, protože jeden větší banán váží třeba 180-200 gramů, takže si to spočítejte, kolik cukru pak zkonzumujete. Můžete ovšem banán rozpůlit a půlku si nakrájet do ranního jogurtu nebo tvarohu.

Fíky

Fíky u nás nejsou až tak populární, ale kdo je ochutnal, nemůžete si jejich chuť vynachválit. Pozor ale, 100 gramů fíků obsahuje 18 gramů sacharidů, na druhou stranu jsou lepší než čokoládová tyčinka. Jsou totiž zdrojem sodíku, železa, draslíku, vápníku a vlákniny (rozpustné i nerozpustné). Chrání vás před zácpou a jeden fík snězený každou hodinu zažene vlčí hlad na celé dopoledne.

Třešně

Sladké a dokonalé, zvláště v letních měsících. 100 gramů třešní obsahuje téměř 15 gramů sacharidů a 13 gramů cukru. Když jimi naplníte misku a budete si při konzumaci třeba číst, velmi snadno ztratíte pojem o tom, kolik jste jich vlastně snědli. Předem si tedy odměřte třeba 50 gramů, abyste věděli, kolik cukru přijmete. Podle studie u roku 2018 jsou ale třešně bohaté na vitamin C a polyfenoly, které mají antioxidační účinky a protizánětlivé vlastnosti. Takže se určitě vyplatí je jíst a nezanevřít na ně.

Které druhy ovoce mají málo cukru?

Avokádo

Ne každý druh ovoce je plný cukrů. 100 gramů avokáda (ano, je to ovoce, protože strom, který ho rodí, se nazývá hruškovec přelahodný) obsahuje 6 gramů sacharidů a pouze 0,5 cukru. Hodí se do salátů, dá se z něj připravit fantastické gaucamole. Ale i když má málo cukru, má hodně kalorií, takže při hubnutí pozor na množství.

Maliny

Maliny obsahují pořádnou nálož vlákniny a 100 gramů obsahuje 12 gramů sacharidů a jen 2,6 gramů cukru. Vláknina je dobrá pro trávení a může vám pomoci cítit se plnější i s méně kaloriemi. Mají ideální velikost, takže si je můžete vychutnat jednu po druhé klidně samotné, nebo třeba s trochou Skyru nebo lžičkou šlehačky.

Papája

I tu klidně přidejte do nákupního košíku. 100 gramů obsahuje 10,9 sacharidů a jen 2,3 gramů cukru. A pro chuť vám stačí bohatě i půlka. Můžete přidat trošku limetky a kopeček mraženého jogurtu a vykouzlíte si tropickou pochoutku.

Jahody

Jahody patří k nejoblíbenějším druhům ovoce. 100 gramů těchto červených plodů obsahuje 6,16 sacharidů a 4 gramy cukru. Skvěle se hodí do všech možných sladkých receptů, čerstvé jahody zaženou touhu po nezdravých sladkostech. Navíc obsahují spoustu vitaminů, například A, B, C a E, a taky minerály. Jíst jahody je nejen mana nebeská, ale i zdraví prospěšná věc.

Borůvky

Borůvky mnozí odborníci považují za superpotravinu. Na rozdíl od jahod obsahují o trochu víc sacharidů (na 100 gramů 13,9) a cukru (11 gramů), ale vynahradí vám to vysokou hladinou antioxidantů, které zlepšují mentální výkonnost a zlepšují koncentraci. Můžete je jíst samotné, s jogurtem, přidat je do proteinové kaše, můžete cokoli.

Nektarinka

Další typické letní ovoce, které obsahuje spousty vitaminu C a A, takže chrání buňky před stárnutím. 100 gramů obsahuje 8 gramů sacharidů a 7 gramů cukru. Překvapivě méně než borůvky, že? Konzumují se nejčastěji samotné, ale můžete vyzkoušet i s mozzarellou, rajčetem a troškou balzamica.

Zdroj: vlasta.cz medicalnewstoday.com webmd.com

Související články