Bojujete s nadváhou či obezitou a snažíte se udržet konzumaci potravin na přijatelné úrovni? Pak víte, že to je často těžký boj. Jedním ze způsobů, jak udržet počet kalorií pod kontrolou, je konzumace potravin, které vás udrží po delší dobu sytější.

Není to ale jen marketingový trik? Z evolučního hlediska přece nedává žádný smysl, aby jídlo potlačovalo chuť k jídlu. Následující potraviny ovšem mají i podle odborných studií vlastnosti, které alespoň na chvíli chuť k jídlu potlačí. Které to jsou?

VIDEO: Proč zadržujeme v těle vodu a jak by měl vypadat pestrý jídelníček? Podívejte se!

Zdroj: Youtube

Chilli papričky

Chilli papričky – a další kořeněné ingredience, jako jsou vločky červené papriky nebo pálivá omáčka – mohou pomoci potlačit chuť k jídlu kvůli horkosti, kterou vyvolávají. Chilli papričky také obsahují kapsaicin, který podle nových výzkumů může ovlivnit metabolismus, poznamenává Fiorella DiCarlo, registrovaná dietoložka a expertka na výživu v New Yorku.

Studie z roku 2022 zjistila, že konzumace potravin obsahujících kapsaicin změnila především smyslové touhy po sladkém a tučném jídle. Pokud jde o hlad a sytost po konzumaci, výsledky byly nekonzistentní. Ověřte si to ale sami na sobě, uvidíte, zda a co s vašimi chutěmi na jídlo chilli papričky udělají.

Voda

„Pití vody před jídlem může být jednoduchou, ale účinnou metodou, která pomůže omezit chuť k jídlu a snížit množství kalorií, které zkonzumujete,“ říká Kien Vuu, lékař specializující se na dlouhověkost.

Jedna malá studie na 50 ženách s nadváhou zjistila, že 2 šálky před každým jídlem snížily chuť k jídlu, tělesný tuk a tělesnou hmotnost po osmi týdnech praktikování. Výzkumy tedy opravdu ukazují, že lidé, kteří před jídlem vypijí dvě sklenice vody, mají tendenci jíst méně než ti, kteří je nevypijí.

Vejce

„Konzumace bílkovin může zvýšit pocity plnosti, snížit hlad a pomoci vám sníst méně kalorií,“ říká nutriční terapeutka Liz Keller. „Je to proto, že protein ovlivňuje několik hormonů, které hrají roli při hladu a sytosti, včetně ghrelinu a GLP-1.“ Naprosto dokonalá jsou prý vajíčka.

Časopis Nutrients zjistil, že vaječný protein je zvlášť účinný při snižování příjmu kalorií kvůli snížení chuti k jídlu. Další studie také zjistila, že když sníte jedno nebo dvě vejce, můžete se během 24 hodin cítit sytější a také přijmete méně kalorií.

Zelený čaj

Chuť k jídlu potlačuje u někoho i pití zeleného čaje. Mohou za to sloučeniny zvané katechiny. „Má se za to, že tyto sloučeniny potlačují chuť k jídlu tím, že regulují hormony hladu a zvyšují pocit plnosti,“ říká Liz Keller.

Podle jedné studie došlo po 12 týdnech konzumace zeleného čaje ke snížení hladiny ghrelinu ve srovnání s kontrolní skupinou, což vedlo ke zvýšení úbytku hmotnosti a snížení obvodu pasu u obézních žen.

Káva

Pokud pijete více než dva či tři šálky kávy denně, může to vyvolat nervozitu. Mírná konzumace kávy však může působit pozitivně především na váš metabolismus a potlačení chuti k jídlu. Co říká výzkum?

Podle obsáhlé recenze publikované v International Journal of Food Sciences and Nutrition snižuje kofein konzumovaný 30 minut až 4 hodiny před jídlem chuť k jídlu. Tajemství? Kofein spolu s antioxidanty. Jen to dobré nezkazte tím, že si kávu osladíte pěti kostkami cukru.

Zázvor

Zázvor se používá po staletí pro své zdravotní přínosy. Mimo jiné funguje jako stimulant, který dodá tělu energii a zlepšuje trávení, čímž se přirozeně snižuje hlad. Jedna studie zveřejněná v časopise Metabolism zjistila, že muži, kteří jedli zázvor, měli sníženou chuť k jídlu.

Související články

Zdroje: vlasta.cz, shape.com, forbes.com, starsinsider.com