Proteinová snídaně rozhodně neznamená, že se musíte omezit na kefír, cereálie, nebo snad celozrnné pečivo se sýrem, které si koupíte cestou do práce. Pokud máte pět minut, máte dost času na to, abyste si připravili výživnou, a přitom chutnou snídani, která vás zasytí na celé dopoledne.

Mezi zdravé zdroje bílkovin patří libové hovězí maso, drůbež, ryby, vejce, mléčné výrobky, ořechy, semena, fazole, čočka a luštěniny. Zbylo vám pečené maso z předešlého dne? Natrhejte ho na menší kousky, přidejte vařené vejce a zeleninu, vložte do celozrnného pečiva a chutný sendvič je na světě. Pozor však na uzeniny, v nich jsou sice bílkoviny také, ale zdaleka ne tolik, aby to omluvilo, že s nimi jíte i nadbytek tuků a soli.

A dostatečný příjem bílkovin se vám vyplatí i jinak – zasytí vás lépe než sacharidy a vy po jídle nebudete mít tak brzy hlad, navíc prospívají i vašemu mozku.

Rádi byste zkusili něco nového, ale chybí vám na proteinové snídaně inspirace? Na ukázku jsme pro vás připravili dva recepty nasladko a dva naslano.

Zdroj: Youtube

Sladké snídaně:

1. Vajíčková ovesná kaše v mikrovlnné troubě

Jednoduchý recept, který zahřeje v chladnějším počasí.

Postup:

Dejte do misky ovesné vločky, mléko, nakrájené ovoce a vejce/bílek a promíchejte. Vložte do mikrovlnné trouby. Po pár minutách zastavte a promíchejte. Ještě chvíli povařte. Vmíchejte ořechové máslo. Posypte skořicí a několika kousky čokolády.

2. Borůvkové smoothie s kapustou

Toto vysokoproteinové smoothie z borůvkové kapusty je plné antioxidantů a spousty bílkovin, které vás zasytí až do dalšího jídla.

Postup:

Do mixéru přidáte borůvky a banán. Je možné použít mražené borůvky, smoothie bude příjemně studené. Poté přidejte lněnou mouku, skořici a mixujte s proteinovým práškem. Další položkou je jogurt nebo jeho rostlinná alternativa. Na závěr promixujte s čerstvými listy kapusty.

Slané snídaně:

3. Sendvič s míchaným tofu

Tento veganský sendvič s míchaným tofu chutná s trochou výživného droždí prakticky stejně jako sendvič s míchanými vejci.

Postup:

Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte česnek a za stálého míchání ho smažte, dokud nezačne vonět, asi 30 sekund. Přidejte kapustu, osolte ji a opepřete a za stálého míchání vařte, dokud nezměkne, asi 3 minuty. Přidejte tofu, mandlové mléko, výživné droždí a kmín. Snižte teplotu na středně nízkou. Za stálého míchání tofu rozdělujte, dokud se neodpaří všechna tekutina, asi 2 minuty. Přeložte mezi chleby a podávejte.

4. Míchaná vejce s cizrnou, kapustou a parmazánem

Na míchaných vejcích je skvělé, že jejich příprava nezabere prakticky žádný čas a téměř vždy chutnají skvěle.

Postup:

V malé nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte česnek a smažte, dokud nezpění, asi 30 sekund. Přidejte kapustu a cizrnu, osolte a opepřete a za občasného míchání vařte, dokud kapusta nezměkne, asi 2 minuty. Přesuňte kapustu a cizrnu do mísy a vraťte pánev do tepla, aniž byste ji vytřeli. Rozšlehejte vejce a bílky, přidejte je do pánve a za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud se z větší části nesrazí. Přidejte parmazán. Odstavte z ohně. Promíchejte s kapustou a cizrnou a podávejte s pita trojúhelníčky.

Zdroj: vlasta.cz self.cz pureella.com

Související články