1. Banány

Ovoce je obecně skvělá volba – obsahuje cukry, které vám dodají energii, a také spoustu vitaminů a minerálů. Ale zrovna banánům je lepší se vyhnout. Nemusejí být problematické pro všechny, můžete to proto sami vyzkoušet, jak na vás působí. Problémem ale může být vysoký obsah hořčíku a draslíku.

VIDEO: Petr Havlíček radí, jaká je ideální snídaně. Podívejte se!

Zdroj: Youtube

2. Citrusy

Pomeranč k snídani nebo voda s citronem se mohou zdát jako skvělý start dne. Ale ani toto ovoce nemusí být zrovna dobrou volbou. Vzhledem ke své kyselosti totiž můžou citrusy způsobit pálení žáhy. V kombinaci s kyselinami v žaludku to navíc může vést až k překyselení. Proto citrusové plody konzumujte s citem a raději až po snídani.

3. Rajčata

I rajče by se botanicky dalo zařadit mezi ovoce. Ať už ho ale vnímáte jakkoli, k snídani si ho raději nedávejte. Problém je obdobný jako u citrusů – plody obsahují kyseliny, které při konzumaci nalačno mohou způsobovat reflux a pálení žáhy.

4. Kořeněné pokrmy

Bylinky a různé koření jsou obecně prospěšné, navíc jídlu dodávají skvělou chuť. Ale ráno nejsou zrovna vhodné. Konzumace výrazně kořeněných jídel může vést k pálení žáhy, pokud si je dáte nalačno.

Jestli si chcete vychutnat výraznou indickou či asijskou kuchyni či pořádně pálivé jiné jídlo, nechte si ho k obědu či večeři, abyste neměli před konzumací prázdný žaludek.

5. Smažené jídlo

Čerstvý koblížek nebo vdolek k snídani může být lákavý. Ale smažená jídla obsahují spoustu tuku. To může vést k nadýmání a zažívacím potížím a také dehydrataci. Velké množství oleje představuje pro prázdný žaludek enormní zátěž, po tučných jídlech se mnohdy dostaví únava.

6. Sladkosti

Různé dezerty, dortíky a podobné laskominy po ránu nejsou ideální. Obsahují spoustu cukru, tedy i spoustu energie. Jenže pokud tolik sacharidů dostanete do prázdného žaludku, hladina krevního cukru výrazně vystřelí a pak zase klesá. Takové výkyvy způsobují únavu.

7. Jogurt

Jogurt k snídani se také zdá jako perfektní volba. Obsahuje spoustu probiotik, vápníku a dalších minerálů. Celkově jde o skvělou potravinu. Ovšem nevýhoda je, že pokud si ho dáte hned ráno jako první věc, kyseliny v žaludku mohou zničit většinu prospěšných bakterií. Ve výsledku tedy přijdete o významné benefity této potraviny.

8. Káva

Bez kávy si mnoho z nás ráno vůbec nedokáže představit. Voňavý šálek plný energie představuje pro mnohé z nás neodmyslitelný start dne. Problém ale je, že káva na lačný žaludek podporuje tvorbu kyseliny chlorovodíkové – a ta slouží k rozkládání potravy. Zvyšuje se tak kyselost v žaludku, což může vést až ke zdravotním problémům.

Pokud si chcete ráno dopřát šálek kávy, dejte si předtím raději aspoň malou snídani. Díky tomu omezíte negativní účinky.

Související články

Zdroje: vlasta.cz, timesofindia.indiatimes.com, economictimes.indiatimes.com, ndtv.com, onlymyhealth.com