1. Uzeniny
Průmyslově zpracované maso se dostává pod čím dál větší palbu kritiky – vadí nejen to, jak se masný průmysl chová ke zvířatům, ale řeší se i škodlivý dopad na lidské zdraví. Hotové masné produkty jsou často tučné a nabité sodíkem, barvivy a konzervačními látkami. I když všechny splňují normy co do složení a množství, zdá se, že dohromady vytvářejí nebezpečný koktejl, který zvyšuje riziko rozvoje nemocí srdce a cév a zároveň brání hubnutí, protože mimo jiné přispívají k ukládaní tuku mezi vnitřními orgány lidského těla, což dokazuje i tato studie.
2. Sladkosti, sušenky
U těchto výrobků je to podobné – příliš mnoho nekvalitního tuku, příliš mnoho cukru, zbytečná barviva a umělé příchutě. I tady platí, že jde o vysoce průmyslově zpracované jídlo, které lidskému zdraví škodí, zvláště když ho jíme často. Navíc obsahuje hodně kilojoulů, aniž by dokázalo zasytit. Spíše naopak, po sladkostech člověku brzy zase vyhládne.
3. Polotovary
Dát si doma nebo v restauraci třeba lasagne připravené z kvalitních surovin možná neznamená, že jíte dietně, ale rozhodně si neškodíte. Neplatí to nicméně o lasagních, které si koupíte jako polotovar v nejbližším supermarketu. A neplatí to ani o ostatních polotovarech – kromě složení, v němž bývá zbytečně moc soli, cukru a tuku, a naopak chybí vláknina, vadí i to, že porce jsou často zbytečně velké a my je přesto kvůli lákavé chuti sníme. Do jídelníčku je proto raději nezařazujte.
4. Dietní limonády
Po limonádách s umělými sladidly saháme, když ve skutečnosti máme chuť na sladké a doufáme, že ji s jejich pomocí zaženeme. Bohužel to moc nefunguje. Studie dokládají, že pokud pijeme dietní limonády, paradoxně pak během dne sníme více cukrů, než kdybychom si je nedali. Pokud pijete třeba colu bez cukru kvůli povzbuzujícímu účinku kofeinu, zkuste místo toho ledový čaj.
5. Výrobky se sníženým obsahem tuku
Pokud si dáte například ovocný jogurt se sníženým obsahem tuku, můžete si být skoro jistí, že o to víc v něm bude cukru nebo zahušťovadel. Dokonce ani nízkotučné mléko třeba do kafe nebo na cereálie nejsou žádnou výhrou – chutná hůře a kalorický rozdíl je přitom tak malý, že skoro nestojí za řeč. Zvláště pokud si pak dáme třeba kus klobásy, která je mnohonásobně tučnější. Mimochodem, platí to i o výrobcích, jako je třeba arašídové máslo. I tady je ve výrobku s o trochu menším obsahem tuku většinou o to více cukru.
Zdroj: https://www.realsimple.com/food-recipes/recipe-collections-favorites/healthy-meals/foods-you-should-avoid https://www.thehealthy.com/nutrition/foods-to-never-eat/