Zatímco bílý cukr se vyrábí z cukrové řepy, která je příbuzná červené řepě, třtinový cukr pochází z cukrové třtiny. Důležité je však zmínit, že oba cukry lze najít v nezdravých zpracovaných potravinách, sladkostech, pečivu nebo limonádách. Tyto dva běžné cukry ale odlišuje několik věcí. Pojďme si je představit.

Zdroj: Youtube

Řepný cukr

Jedná se vlastně o rafinovaný stolní bílý cukr, což není nic jiného než čistá krystalizovaná sacharóza. Ta se přirozeně vyskytuje v medu, datlích a javorovém sirupu. Nejvíce se ale koncentruje právě v cukrové řepě, z níž se toto nejčastější sladidlo vyrábí. Používá se však také k výrobě melasy nebo hnědého cukru, které nejsou o nic zdravější.

Třtinový cukr

Nahrazovat řepný cukr třtinovým v domnění, že je zdravější či má méně kalorií, nemá úplně smysl. Nutričně jsou téměř totožné. Je sice pravda, že třtinový cukr má více vápníku než cukr řepný, ale pokud byste chtěli naplnit doporučenou denní dávku vápníku, pak byste museli sníst asi 1,5 kilogramu třtinového cukru denně, což tedy v případě hubnutí není ideální.

Ne, není zdravější

Cukr – a jedno, jaký – je pořád cukr, který tělo využívá jako zdroj energie. Tu vašemu tělu sice dodá rychle, ale ne na dlouho. Poté zaznamenáte náhlý pokles energetické hladiny. A rozhodně ani s jedním z nich nezhubnete.

Rozdíly v chuti

V obou případech můžete zaznamenat zřetelný rozdíl v chuti. Ta samozřejmě může změnit výslednou chuť vašeho pokrmu. Zatímco bílý řepný cukr má zemité, zoxidované aroma a slabě připálenou chuť, třtinový cukr se vyznačuje sladší chutí a ovocnějšími vůněmi.

Někteří kuchaři říkají, že různé druhy cukru v některých receptech dokonce mění i strukturu a vzhled hotového výrobku. Třtinový cukr například snáze karamelizuje a vytváří krásnější barvu než cukr řepný. Řepný cukr zase propůjčuje pokrmu křupavější texturu. Pořád je to ale cukr, se kterým bychom to neměli přehánět.

Nepřítel přidaný cukr

Konzumace velkého množství řepného nebo třtinového cukru může totiž přispět k nárůstu hmotnosti a rozvoji chronických onemocnění, jako je cukrovka, srdeční onemocnění a problémy s játry. Vaše tělo žádné přidané cukry nepotřebuje. Bohatě mu stačí přírodní cukry z ovoce, zeleniny, obilovin a mléčných výrobků.

Co si hlídat

Podle dietoložky Ivy Málkové bychom se neměli zaměřovat na to, čím sladit, ale na to, kolik sladit. „Zaměřte se na to, kolik cukru obsahuje váš celodenní jídelníček. Mnohdy se trápíme kvůli jedné kostce cukru nebo lžičce medu, na druhé straně přijímáme vysoké dávky cukru z potravin, které běžně konzumujeme,“ říká odbornice. Hodně cukru obsahují ochucené mléčné výrobky, nápoje. Pokud chcete použít nějakou náhražku cukru, pak volte čekankový sirup. Jeho základ tvoří inulin, což je druh vlákniny s mnoha prospěšnými účinky. A hlavní benefit, nemá moc kalorií a má přirozeně sladkou chuť.

Zdroj: vlasta.cz healthline.com vinmec.com

Související články