Při této dietě se konzumují vařená vejce, nikoli smažená, která připravujete na hromadě másla, a ještě do nich přidáte slaninu. Podle odborníků je účinná zejména proto, že vejce jsou elektrárnou bílkovin a základních živin. Jaké jsou výhody diety s vařenými vejci?

Zdroj: Youtube

Rychlé hubnutí

Milovníci této diety potvrzují rychlý úbytek hmotnosti. Vejce mají totiž nízký obsah kalorií a vysoký obsah bílkovin. Ty pomáhají snížit chuť k jídlu, což vede k nižšímu celkovému příjmu kalorií.

Jednoduchost

Na téhle dietě není nic složitého, vážně ne. Je přímočará a jednoduchá. Nepotřebuje desítky složitých receptů nebo těžko dostupných surovin. Stačí uvařit vejce a jste připraveni na hlavní jídlo.

Proteinová bomba

Vejce jsou vynikajícím zdrojem vysoce kvalitních bílkovin. Tato makroživina podporuje nejen sytost, ale pomáhá také udržet vaše svaly silné. A svaly jsou při hubnutí zvláště cenné. Protein má také vyšší termický účinek než tuky a sacharidy, takže vaše tělo spálí více kalorií. Vajíčková dieta tedy může zrychlit i váš metabolismus.

Přírodní živiny

Kromě bílkovin jsou vejce nutričním zlatým dolem, který nabízí základní vitaminy a minerály, včetně vitaminu B12, vitaminu D a železa.

Levné

V porovnání s některými jinými dietními režimy, kdy si musíte objednávat třeba hotová jídla a dietní programy, je tahle dieta celkem nenáročná na peněženku. Vejce jsou navíc dostupná v každém supermarketu.

Flexibilita

Základním kamenem této diety jsou vařená vejce, pokud byste ale toužili po nějaké rozšířené variantě, můžete vejce konzumovat i s některými druhy ovoce, zeleninou nebo jinými netučnými bílkovinami.

Na co si dát při dietě pozor

Protože jsou vařená vejce hlavním zdrojem vaší stravy, většina odborníků doporučuje praktikovat ji krátkodobě, obvykle dva až tři týdny. Delší období může vést k nutričnímu deficitu. Během diety pijte hodně vody, ta napomáhá trávení. Poslouchejte své tělo, pokud byste se cítili unavení, měli závratě či jiné příznaky, přestaňte.

Při této dietě existují totiž i určitá rizika. Konzumace velkého množství bílkovin může zatěžovat ledviny, zejména u těch, kteří s nimi mají již stávající problémy. Další potíží může být monotónnost – opakovaná konzumace stejného jídla může být neudržitelná. Omezující diety navíc mohou někdy podpořit nezdravý vztah k jídlu. Vnímání určitých potravin jako „špatných“ může vést k záchvatovitému přejídání.

Zdroj: vlasta.cz longevity.technology verywellfit.com prevention.com

Související články