Jedno vařené vejce jako součást zdravého salátu se spoustou zeleniny? Rozhodně ano. Tři vejce na slanině s topinkou jako perfektní snídaně? Raději ne, už kvůli té slanině. Jakkoli jsou vejce zdravá, ani s nimi se to nesmí přehánět.

„Doporučována je konzumace jednoho až dvou vajec denně, přičemž se započítávají i vejce v potravinách,“ uvedla nutriční terapeutka Zuzana Douchová, spolupracovnice iniciativy Vím, co jím. Pro představu, zatímco třeba v chlebu či rohlících vejce nejsou, ve sladkém pečivu ano, v domácím stejně jako v kupovaném.

Pokud třeba milujete vejce k snídani a zároveň to s nimi nechcete přehnat, odpusťte si je tam, kde to není nutné – týká se to třeba těstovin, kde můžete snadno dát přednost těm semolinovým z mouky a vody před vaječnými. K snídani ještě jeden tip. Dejte přednost úpravě, v níž vám bude stačit jedno vajíčko, ať už natvrdo či nahniličku, před vajíčky míchanými, kde se za porci považují vajíčka tři. Ne, že byste si je nemohli dát už nikdy, ale nechte se to na výjimečnou sváteční příležitost.

Vajíčka a cholesterol

Dneska už víme, že cholesterolu je víc druhů a že ačkoli vejce nějaký obsahují, neznamená to, že nám okamžitě v krvi začnou stoupat hodnoty toho špatného. Už před časem proto odborná lékařská společnost The American Heart Association prohlásila, že vajec se nemusíte příliš bát. A další studie skutečně ukázaly, že cholesterol z vajec hladinu toho v krvi zásadním způsobem negativně neovlivňuje. Platí to ovšem zejména tehdy, pokud člověk jí celkově zdravě a zároveň se dost hýbe. Konzumace spousty živočišných tuků včetně množství vajec, aniž byste to vykompenzovali příjmem spousty ovoce a zeleniny a pohybem, se na vašem zdraví nakonec může podepsat negativně.

Trochy oleje se nebojte

Ve vejcích je hodně bílkovin, díky čemuž udělají například ze zeleninového salátu pokrm, který vás dokáže zasytit na delší dobu, než by to svedla samotná zelenina. Jde navíc o bílkoviny kvalitní, s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje, a přitom si je neumí samo vyrobit.

Vyhněte se tučným salátovým zálivkám, ale nebojte se použít třeba malou lžičku olivového oleje. Dává to smysl už kvůli tomu vajíčku – obsahuje totiž množství vitaminů a živin, jde zejména o vitaminy A, D, E, K, které se rozpouštějí právě v tucích. Krom toho dodávají vajíčka tělu železo a vápník.

Některé novější studie věnované vlivu vajec na lidské zdraví dokládají, že vajíčka díky svému složení prospívají i naší imunitě, protože mají protizánětlivé účinky. Podle shrnující práce Journal of food science vejce nevadí ani lidem s vysokým krevním tlakem.

Zdroj: Vlasta, Journal of Food Science

Související články