S látkami, které nám neprospívají, se setkáváme každý den. Jsou v potravinách, nápojích, hygienických potřebách, drogerii i každodenně používaných prostředcích v kuchyni. Naštěstí současný eko trend nahrává návratu k přírodním produktům, kterých je kolem nás nespočet. Příkladem může být bílý ocet, který se v domácnosti používá už po staletí.
Rozdíl mezi bílým octem a klasickým octem
Bezbarvý a průhledný, bílý ocet je vyráběný většinou ze zrnitých plodin, jako je kukuřice nebo rýže, které jsou fermentovány do alkoholu a pak destilovány na vysokou koncentraci kyseliny octové. Může být získán též z brambor, žita nebo cukrové řepy. Kvasný 10% lihový ocet není barvený karamelem ani není ochucen.
Klasický kuchyňský kvasný 8% ocet je ochucen estragonem a bývá dobarvovaný právě karamelem. Vinný bílý ocet vzniká kvašením lihu obsaženého v révovém víně. V obchodech se můžeme setkat také s vinnými octy vyrobenými z různých odrůd hroznů. Některé mohou mít i červenou barvu.
Ocet jako lék
Když zavzpomínáte na své dětství, určitě se vám vybaví, jak vám babička po štípnutí hmyzem přiložila na místo octový obklad. Jakpak by ne, vždyť obklad z octa dezinfikuje veškeré bakterie a zklidňuje pokožku. Vědci z americké Albert Einstein College of Medicine zjistili, že 6% roztok kyseliny octové ničí velmi odolné bakterie Mycobacterium tuberculosis způsobující tuberkulózu. V chudých zemích je to účinné ekonomické řešení pro nemocnice a laboratoře.
Kde můžete ocet použít
Tato kyselina ničí bakterie a viry chemickou směsí proteinů a tuků, ničí jejich buněčnou strukturu. Když američtí vědci testovali komerční čisticí prostředky proti alternativám, jako je ocet a hydrogenuhličitan sodný, s překvapením zjistili, že čistý ocet zabíjí celou řadu domácích patogenů. Použít ho tedy můžeme na celou řadu úkonů.
- Na vodní kámen na kohoutcích a ve sprše
- Mytí oken
- Desinfekce dřezu
- Odstraňovač skvrn (textilie, koberce)
- Zápach (lednice, odpadkový koš)
- Čištění odpadů
- Hubení plevele na zahradě
- Ničení plísní a bakterií
- Čištění pračky
- Nakládání potravin";i:10;s:22:"Čištění mikrovlnky";i:11;s:35:"Úklid kuchyně včetně skříněk
Většinu návodů na ředění najdete na internetu. Obvykle se ředí v poměru 1:1 nebo 2:1 s vodou.
Zdroj: vlasta.cz hornbach.cz homebydleni.cz