Plíseň na pečivu je vlastně cizopasná houba, která může být jedovatá kvůli nebezpečným mykotoxinům, které plíseň při růstu vytváří. Že si kupujete plísňové sýry a je to v pořádku? To je ale jiný druh plísně a nesmíte je zaměňovat.

Ne každá plíseň je tedy špatná, i při pečení chleba se přidávají do těsta kvasinky, což jsou mikroskopické houby. „Ty zlepšují texturu a dodávají chuť,“ říká Nicole Garrison, nutriční specialistka, šéfkuchařka, potravinářka a specialistka na mykologii.

Zdroj: Youtube

Proč plíseň na chlebu roste

„Chléb plesniví v důsledku přítomnosti hub. Když houby dozrají, budou produkovat spory, a houby tak rozšíří svůj genetický materiál,“ říká odbornice.

„Důvodem, proč se začne tvořit na chlebu plíseň, je teplo nebo vlhko, které jsou příčinou růstu plísně,“ vysvětluje Gevork Kazanchyan, profesor environmentálního zdraví na Cal State University Northridge.

„Plíseň by se nerozrostla, pokud byste zachovali správné prostředí pro uchování potravin.“ Nejlepší způsob, jak zabránit plesnivění chleba, je tedy odstranit co nejvíce vlhkosti.

Plíseň nestačí z chleba odkrojit

Máte tendenci odkrojit jen plesnivou část z chleba v domnění, že je to v pořádku? Gevork Kazanchyan vysvětluje, že plesnivý chléb je známkou toho, že je zkažený, a jakmile se jednou zkazí, může být těžké izolovat to, co je nejvíce škodlivé.

I když možná nevidíte plíseň na každém plátku nebo na všech místech, neznamená to, že tam není. I malý plesnivý kousek už je problematický.

„V plesnivém chlebu probíhá spousta mikroskopické aktivity, kterou oko nevidí. Výtrusy jsou jako špička ledovce. Většina plísňového růstu je ve skutečnosti pod povrchem, říká Garrison.

Co se stane, když sníte plesnivý chléb?

Pokud jde o chléb, povrchová plíseň není jen ošklivá a nechutná, může být především nebezpečná. „Plíseň může vyvolat respirační problémy, jako je astma a alergické reakce, jejichž závažnost se bude lišit v závislosti na citlivosti člověka, říká Nicole Garrison.

Konzumace plesnivého chleba může vyvolat také trávicí obtíže a v horším případě otravu. Bez testování vzorku v laboratoři si nemůžete být jistí, že konkrétní kmen plísní bude nebo nebude produkovat mykotoxiny, které mohou být i smrtelné.

Proto je nejlepší hrát na jistotu a nejíst chleba s plísní vůbec. Nebezpečný může být zejména pro kojence, malé děti, těhotné ženy, seniory a osoby s oslabenou imunitou.

Jak skladovat chléb, abyste zabránili plesnivění

Chléb se obecně nejlépe skladuje při pokojové teplotě, protože chlazení způsobuje, že škroby v chlebu rekrystalizují a vysychají. Pokud tedy nemáte v úmyslu chléb okamžitě jíst, odborníci doporučují ho zmrazit, nikoli dávat do chladničky.

Pro delší skladování je mražení nejvhodnější, pokud jde o prevenci kažení, včetně plísní, a zachování nejen čerstvosti, ale i chuti a textury. Jestli se chystáte chléb konzumovat hned, osvědčený způsob skladování je zabalit ho do čisté utěrky nebo látkového sáčku určeného přímo na chléb.

Takto zabalený chléb dejte do chlebníku. Chléb do utěrky ale nebalte teplý a každý třetí den ji vyměňte za čistou.

Zdroj: vlasta.cz, marthastewart.com, prevention.com, healthline.com

Související články