Legendární parfém Chanel N° 5 by nikdy neexistoval, nebýt legendární Coco Chanel. Tato dáma navíc naučila ženy nosit kalhoty. Letos je to mu už více než 140 let, co se narodila, a stále se o ní mluví, jako kdyby byla aktivní dodnes.
VIDEO: Coco Chanel byla nepřehlédnutelnou osobností. Přesvědčte se sami.
Víc kouřila, než jedla
Sice byla módní vizionářkou, ale že by se někdo měl řídit dle jejích stravovacích návyků, to se zrovna nedoporučuje. Coco Chanel jedla málo, často hlad zaháněla cigaretami. Ačkoli to nikdy nebylo potvrzené, dodnes se spekuluje, že ji dlouhodobě trápily problémy spojené s poruchou příjmu potravy.
Snídaně šampionů
Po probuzení měla tradiční rituál. Snídala kaviár a zapíjela ho dobrým vínem. Byla totiž přesvědčena, že díky tomu vydrží navždy mladá. Denně také jedla ústřice a popíjela šampaňské. Inu, byla to požitkářka.
Možná vás překvapí, že občas neodolala nějaké sladké laskomině. Ráda chodila do pařížské cukrárny Angelina, kde si dávala místní dezerty a zapíjela je horkou čokoládou. Z klasických jídel si prý občas dopřála cibulačku.
Francouzská cibulačka
Ingredience:
- 500 ml drůbežího vývaru
- 100 g plátkového sýru
- 100 g tvrdého sýru (čedar, gouda)
- 4 cibule
- 1 bageta
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- lžíce šampaňského
- hrst pažitky
- snítka tymiánu
- špetka pepře
- špetka soli
Postup:
- Cibuli nakrájejte na plátky a restujte ji v kastrůlku na másle. Osolte a opepřete.
- Jakmile cibule zhnědne a začne se přichytávat na dno hrnce, dejte ji stranou. Přikryjte pokličkou a nechte odstát. Poté ji vraťte zpátky na plotýnku, přidejte snítku tymiánu a zalijte šampaňským a vývarem.
- Rozehřejte si na pánvi olivový olej a orestujte na něm nakrájené plátky bagety.
- Polévku dejte do misek, přidejte opečené plátky bagetky a na ně dejte plátky sýra. Pak ještě vše zastrouhejte sýrem.
- Misky s polévkou dejte do vyhřáté trouby a nechte zapéct dozlatova. Nakonec ještě polévku posypte nakrájenou pažitkou a můžete servírovat.
Zdroj: vlasta.cz, fresh.iprima.cz, toprecepty.cz