Dát si něco dobrého, anebo vyrazit ven? Francouzky chtějí obojí. Odpolední čas tu patří tzv. „goûter“, což je francouzská verze anglického čaje o páté. Jenže ve Francii je mnohem rafinovanější! Le goûter – což znamená ochutnávat – startuje kolem čtvrté odpoledne, když děti vycházejí ze školy. Ve stejnou dobu se pak zaplní kavárny a čajovny, protože dospělým začíná odpolední pauza v zaměstnání (!).

Zeptáte-li se Francouzek, jestli svačí, určitě to zapřou. Ony přece nesvačí a jedí jen třikrát denně, proto jsou tak elegantní a štíhlé. Přesto ctí tradici le goûter a dopřávají si rafinovaný kulturní zážitek s přáteli, rodinou, spolupracovníky nebo úplně klidně samy, jehož nedílnou součástí je sladkost – kousek čokolády, čokoládový minizákusek, maličký croissant nebo makronka. Le goûter je zkrátka francouzský způsob, jak tajně svačit a nepřibrat.

Zdroj: Youtube

Sladká tečka nesmí chybět

Na rozdíl od Itálie si ve Francii klidně můžete i odpoledne dát café au lait, tedy kávu s teplým mlékem, bez toho, že byste udělaly společenské faux pas. K hrnku teplého nápoje pak nesmí chybět malá sladkost. Makronka jim k pohodě úplně postačí.

Odkud se vzaly makronky

Historie makronek je poněkud nejasná, ale sahá hluboko do minulosti. Některé zdroje uvádějí, že je do Francie přivezly dívky ze severní Itálie, které si do země galského kohouta přijely vydělat a najít manžela. Inspirací mohly být amaretti nebo cantuccini. Během renesance se tyto maličké italské sušenky staly populárními v Evropě, včetně Francie.

Jiná teorie tvrdí, že recept na makronky přivezl do Francie kuchař Kateřiny Medicejské. Každopádně první „vyhlášené“ makronky pekly jeptišky v klášteře v Nancy v 18. století.

Původ pařížských makronek – tedy makronek, jak je známe dnes – sahá do poloviny 19. století. Nápad spojit dvě makronky čokoládovosmetanovým krémem ganache dostal bratranec slavného cukráře a podnikatele Louise Ernesta Ladurée. Od těch dob se recept na makronky příliš nemění. Pouze krém má různé příchutě a také barvy jsou čím dál tím pestřejší.

Podzimní makronky

Dýňové makronky: Dýně jsou na podzim snad nejpopulárnější zeleninou a není se co divit, že se staly oblíbenou ingrediencí i v dezertech. Makronky s krémovou dýňovou náplní jsou skvělou volbou.

Jablečnoskořicové makronky: Patříte mezi tradičnější zastánce podzimních chutí? Pak je právě pro vás makronka se skořicovojablečnou příchutí v krému. 

Karamelové makronky: Jednou z nejpopulárnějších chutí v moderním cukrářství je slaný karamel. A právě ten makronkám převelice sluší!

Oříškové makronky: Padají vám na zahradě do trávy vlašské ořechy? Zkuste makronky připravit z jemně mleté ořechové mouky a do krému přidejte griliáš z vlašáků. Ořechy opražte nasucho v pánvi, aby se rozvoněly. Pak připravte klasický karamel, kterým ořechy přelijete. Po vychladnutí směs nasekejte nožem a vmíchejte do klasického makronkového krému.

Ven jedině v baretu

Francouzky rády tráví čas venku, a to i když je venku deštivo a větrno. Umějí se totiž správně obléct! Sázejí na kvalitní materiály, umějí pracovat s šálami a šátky. Přece si nenechají vzít možnost procházky v zahradách, parcích a kolem řek!

Vědí také, že je důležité mít hlavu v teple. Čepic a klobouků mají proto plné police a sahají pro ně skoro vždycky, když vyrážejí ven. Nepopíratelnou výhodou pokrývek hlavy je totiž i to, že se pod ně dají schovat vlasy, které už nejsou v kondici. Co takhle klasický francouzský baret? Jsou zase v kurzu!

Značka PAUL, která je proslavená bistry s francouzským pečivem, třeba nedávno ve spolupráci s českým výrobcem TONAK vytvořila speciální limitku baretů inspirovaných slaďoučkými makronkami. Díky pekařství Paul měla možnost široká veřejnost v Česku ochutnat makronky, protože od počátku jejich působení na našem trhu tvořily nedílnou část jejich nabídky. Chic outfit ve francouzském stylu dokonale završí pár kapek vašeho oblíbeného parfému a zářivě červená rtěnka. Francouzský podzim si nejde neužít a zařídit si ho můžete i bez letenky do Paříže.

Zdroje: vlasta.cz thegoodlifefrance.com/macarons-the-history-and-endurability-of-macarons

Související články