Balut

Přestože restaurace s asijskými pokrmy nechybí skoro v žádném českém městě či obchodním domě, velmi často je výběr jídel přizpůsobený Evropě a ty nejzvláštnější lahůdky na jídelním lístku chybějí.

Příkladem je třeba balut, jehož konzumace je opravdu jen pro odvážné. Jde totiž o kachní nebo slepičí embryo, které se vaří v páře a pojídá se včetně mláďátka uvnitř vajíčka. K ochucení se nejčastěji používá chilli, zázvor nebo sójová omáčka.

Stoleté vejce

A u vajec ještě zůstaneme. Jednou z páchnoucích specialit čínské kuchyně je stoleté nebo také černé vejce. Kachní, slepičí nebo třeba křepelčí vejce se naloží do směsi popela, hlíny, soli, hašeného vápna a rýžových slupek a následně se nechá alespoň tři měsíce uzrávat. Pokrm, který je následně velmi cítit po čpavku, prý chutná jako zrající sýr s modrou plísní.

Casu marzu

Domovinou netradičního sýra casu marzu, což v překladu znamená shnilý sýr, je Sardinie. Ovčí sýr typu pecorino se schválně infikuje larvami sýrohlodky drobné. Ty se pustí do konzumace a svými výměšky zjemňují výslednou chuť casu marzu.

Pokrm se následně konzumuje i s larvami. Může být ovšem nebezpečný. Záleží totiž na době jeho takzvaného zrání. Když je příliš dlouhá, larvy se začnou rozkládat a produkt se stává toxickým. Italská delikatesa je kvůli možnému nebezpečí v ostatních zemích Evropské unie zakázaná.

Zdroj: Youtube

Hákarl

Mnozí turisté, kteří navštívili Island, se shodují, že tamní specialita jménem hákarl je tím nejhorším, co v životě jedli. Jde o pod velkým tlakem kvašené maso žraloka malohlavého.

Tato paryba se vyznačuje velkým obsahem pro člověka škodlivé močoviny, a tak se musí před konzumací několik týdnů fermentovat. Následně se maso nařeže na plátky a zavěsí do průvanu. Ti, kteří pokrm ochutnali, tvrdí, že nepříjemně zapáchá a chutná hnilobně. A tomu se rozhodně nelze divit.

Smažení pavouci

Pokud patříte mezi arachnofobiky, raději okamžitě přestaňte číst. Vaše noční můra totiž právě získává reálné obrysy. Mezi kambodžské delikatesy se totiž řadí smažené tarantule.

Městečku Skuon, kde se hojně prodávají, se dokonce přezdívá Pavoukov. Před smažením se pavouk obalí cukrem, česnekem a solí. Jeho maso prý připomíná kraba.

San-nakdži

Na chobotnici jako takové by nebylo nic zase tolik zvláštního. V případě korejského pokrmu san-nakdži se ovšem chobotnice konzumuje syrová a chvíli po usmrcení, kdy se chapadla ještě reflexivně pohybují, což na talíři vypadá dost děsivě. A v minulosti se stalo, že se pohybující se chapadla někomu vzpříčila v krku a následkem bylo udušení.

Zdroj: vlasta.cz, hostelworld.com, travelfoodatlas.com, timesofindia.indiatimes.com, cs.wikipedia.org/wiki/Balut

Související články