Dřevěné prkénko hned po umytí neukládejte zpět do šuplíku. Nechte ho nejdřív pořádně uschnout, třeba ho opřete o boční hranu kuchyňské linky. V zimních měsících ho můžete umístit k radiátoru, rychleji tak uschne.
Tohle pravidlo platí i pro ostatní dřevěné kuchyňské nádobí, například vařečky či naběračky. Nedostatečné vysušení dřevěných pomůcek může vést k zplesnivění a trvalému poškození.
Jak narovnat dřevěné prkénko
Pokud se vaše dřevěné prkénko prohne, lze jej snadno narovnat. Začněte tím, že prkénko na 20 minut namočíte do vlažné vody. Tím se dřevo uvolní a bude pružnější. Pak prkénko vyjměte z vody a položte na rovnou plochu.
Následně ho něčím zatěžkejte, třeba závažím nebo hrncem naplněným vodou. Těžký předmět vyvíjí na prkénko rovnoměrný tlak, který pomáhá dřevu vrátit se do původního tvaru. Nechte prkénko pod zátěží několik hodin, dokud se nevyrovná.
Ocet odstraní bakterie i zápach
Ocet je skvělý pomocník pro odstranění bakterií a zápachů. Po každém použití prkénko otřete hadříkem namočeným v octu. Tento postup pomáhá dezinfikovat a zároveň neutralizovat pachy, které mohou na prkénku zůstat po krájení potravin.
Kuchyňská sůl dokáže zesvětlit
Kuchyňská sůl je účinná nejen proti bakteriím, ale také proti nepříjemným zápachům. Dokáže také dřevěné prkénko zesvětlit zpět do původního odstínu.
Stačí ho přetřít utěrkou namočenou v silném slaném roztoku a pak rychle opláchnout čistou vodou, abyste zamezili přílišnému vysušení dřeva.
Citron dezinfikuje a zatočí s pachy
Citron je další přírodní dezinfekční prostředek, který účinně zatočí s bakteriemi a nežádoucími zápachy.
Pokud jste na prkénku krájeli potraviny s intenzivním pachem, jako jsou česnek nebo ryby, použijte rozříznutý citron. Vnitřní stranou citronu potírejte povrch prkénka, pak ho opláchněte a řádně vysušte.
Zdroj: vlasta.cz, toprecepty.cz, czkutil.cz, rady-navody.cz