Tenhle svátek vznikl na počest slovinského včelaře Antona Janschi, který byl průkopníkem moderního způsobu chovu včel a který působil jako včelmistr císařovny Marie Terezie. Svátek se slaví teprve od roku 2017 a včely si ho skutečně zaslouží. Jen málokdo přemýšlí o tom, jak moc jsou důležité, a to nejen proto, že jako jediný hmyz dokážou produkovat potravu vhodnou pro člověka, tedy med. „Jsou významnými opylovači, bez nichž by příroda nemohla existovat,“ říká bývalý včelař a medový someliér Milan Špaček z firmy Medokomerc.

Zdroj: Youtube

Jak poznat kvalitní med

Med je díky svým vlastnostem považovaný za superpotravinu. „Češi sní zhruba kilogram medu na osobu ročně, což vychází na jednu kávovou lžičku na týden. To není moc,“ říká medový someliér Milan Špaček.

Při výběru medu to ovšem není tak jednoduché. Nelze totiž snadno rozeznat kvalitní od toho nekvalitního. „To dokážou jen nejmodernější laboratorní analýzy, které v medu měří jeho základní fyzikálně-chemické vlastnosti, a hledají antibiotika, sirupy, umělá přidaná barviva a pesticidy,“ říká Milan Špaček.

Podle chuti lze jen velmi těžko poznat falšovaný med, protože existuje na světě tisíc přírodních druhů medů a každý chutná jinak. „Obecně by měl med alespoň trochu vonět. Neutrální vůně často ukazuje na přítomnost sirupů, který med zředí a voní pak nedostatečně,“ dodává odborník.

Související články

Smrkové a jedlové medy jsou rarita

To, že existují someliéři vín, to ví asi každý. Ovšem že existují i medoví someliéři, to je možná překvapení. Milan Špaček je jedním z nich. S láskou k medu vyrůstal, jeho otec patřil v 90. letech k jednomu z největších včelařů v České republice. Jaké malý kluk pomáhal tátovi v létě s včelami a už tehdy si med oblíbil. „Čerstvý med hned po vytočení je naprostý someliérský zážitek. V medu je totiž mnoho těkavých látek, které po vytočení z medu velmi rychle zmizí. Dávají však medu velmi příjemnou chuť, kterou si hned zamilujete,“ vypráví Milan Špaček. Dříve měl rád medy květové, které mají příjemnou, neutrální a jemnou chuť. „Dnes preferuji více medovicové medy, kde musím říct, že úplně na špici jsou smrkové a jedlové medy, kterých tu dřív bylo hojně. Dnes je to však raritní a vzácný med,“ dodává someliér.

Med se musí ochutnat a roztřídit

A jaká je náplň práce medového someliéra? Každý nakoupený med, jak z České republiky, tak z celého světa, se musí roztřídit podle chuti, aby se použil do správné výrobní šarže, kde se dosáhne optimální požadované chuti, vůně i barvy. Proto se musí med ochutnat a roztřídit. „Z českých medů třídíme med do šesti skupin, které mají specifickou chuť, barvu nebo fyzikální vlastnosti, jako je hrubost krystalů ve zkrystalizovaném stavu. To je velmi důležité při výrobě pastovaného medu, aby byl opravdu maximálně jemný,“ vysvětluje Milan Špaček.

Nákup medu probíhá po celý rok, kdy od léta do zimy se vozí evropské medy, jako je akátový, jarní med z ovocných stromů, slunečnicový med, lipový, jetelový, řepkový, kaštanový a dubový med. „Naopak od zimy se začíná nakupovat med z Jižní Ameriky, jako je avokádový med, med z palmy královské, eukalyptové medy a další z místní bohaté flóry. Dá se tedy říct, že košt je celoroční a jedná se o tisíc vzorků medů ročně,“ dodává someliér.

Co všechno jste nevěděli o včelách

Včely jsou velice zajímavý hmyz a pojí se s nimi spousta zajímavostí. Znáte je?

  • Včely létají rychlostí 29 kilometrů za hodinu.
  • Včela mávne křídly 200krát za vteřinu, tohle mávání vytváří typické bručení, které slyšíme.
  • Za minutu navštíví přibližně 10 květů.
  • Na 1 gram medu musí včela navštívit 7000 květů.
  • Včely žijí v sezoně 5-6 týdnů, dlouhověké zimní včely žijí 4-9 měsíců.
  • Jedna včela za svůj krátký život vyprodukuje asi 9 gramů medu.
  • Jedno včelstvo je schopné za den opylovat až 300 milionů květů.
  • K tomu, aby se nasbíralo půl kilogramu medu, je potřeba asi 556 včel.
  • Na 1 kilogram medu včely nalétají v průměru 280 tisíc kilometrů.
  • Žihadlo je součástí reprodukčního systému a používá se ke kladení vajíček, v důsledku toho mohou bodat pouze samičky včel.
  • Existuje asi 20 tisíc druhů včel, ale jen malé procento vyrábí med.

Zdroj: Vlasta.cz, cmsch.cz beyondclothing.com

Související články