V kuchyni má čokoláda řadu využití. Rozpuštěná se používá při přípravě polev či náplní nebo do ní můžete namáčet třeba jahody. V takovém případě je rozpuštěná konzistence klíčová a nezbytná. Ne všechny recepty to ale vyžadují.

Zdroj: Youtube

Co nemá čokoláda ráda

Čokoládě nesvědčí příliš vysoké teploty v kuchyni, proto bychom ji měli chránit před jakýmkoli druhem tepla. Ovšem stejně jako vysoké teploty, ani velmi nízké teploty čokoládě nedělají dobře. Podle odborníka na čokoládu Lukea Owena Smithe by vaše sladké dobroty nikdy neměly být uchovávány v lednici.

Proč zima čokoládě škodí

Podle Lukea Owena Smithe nízká teplota narušuje chuť. Zchlazení čokolády v lednici ji „zmatní“ a čokoláda pak přestane uvolňovat typické chutě. Stejně jako vysoké teploty mění strukturu čokolády, mění ji i velmi nízké teploty. Když čokoláda přechází z jednoho teplotního extrému do druhého, dochází ke kondenzaci. Ta obsahuje drobné krystalky cukru, které se rozpouštějí a poté rekrystalizují, což je fenomén nazývaný cukrový květ. V důsledku toho se na povrchu čokolády vytváří zrnitá bílá vrstva. Možná vám vzhled nedělá vrásky, ale chuť by měla.

Jak skladovat čokoládu

Optimální udržovací teplota je podle odborníků na čokoládu mezi 15 a 20 ºC s nízkou vlhkostí. Chcete-li tedy zachovat čerstvost koupené čokolády, doporučuje se, abyste ji skladovali v chladné suché skříni mimo zdroj tepla nebo světla a jakýchkoli parfemovaných předmětů, jako je třeba mýdlo a podobně. Kakaové máslo obsažené v čokoládě snadno pohlcuje pachy všeho ostatního v lednici. Vedle čokolády byste proto neměli skladovat ani aromatické potraviny, jako je česnek a koření, protože i ty mohou ovlivnit chuť čokolády.

Kdy vzít lednici na milost

Ačkoli lednička není tím nejlepším místem pro skladování čokolády, expert Luke Owen Smith říká, že pokud teploty dosáhnou přes 27 stupňů Celsia, můžete udělat výjimku, abyste zabránili jejímu tání. Pokud jste však nuceni přesunout čokoládu do lednice, pak byste ji měli nejprve vložit do vzduchotěsné nádoby, která zabrání tomu, aby čokoláda nasála ostatní chutě a pachy z lednice.

Zdroj: vlasta.cz yourtango.com dailymail.co.uk

Související články