Většině druhů cukroví vadí vlhko a teplo, ale také střídání teplot. Ideální skladování po babičkovsku by bylo v papírových krabicích na zákusky ve spíži, kde bývala v zimě teplota kolem 10 stupňů. Pokud takové místo doma nemáte, jděte na to moderně.

Zdroj: Youtube

Pod víčkem

Cukroví ubytujte v plastových krabičkách s dobře přiléhajícími víčky. Vyložte je papírovými ubrousky, které pohltí nadbytečnou vlhkost. Můžete použít také alobal, například na oddělení jednotlivých druhů v jedné krabičce. Vhodný je také pro uskladnění cukroví v ledničce, kde by mohlo pohltit okolní pachy, především pokud bude uložené v papírové krabici. Nebo když do krabiček v lednici budou často chodit ochutnávači.

Za dvířky

Lednička se skvěle postará o cukroví, které rychle podléhá zkáze. Jsou to především plněné kousky, které mají v krému máslo se sklony k žluknutí. Přidělte krabicím místo na prostředních policích, tam bude optimální teplota. Poskládejte krabičky do jedné velké, nebo do přepravky. Tak bude cukroví pohromadě, když budete chtít dát nějaké na stůl. A nebudete mít dlouho otevřenou ledničku, což by se stávalo při vyndávání jednotlivých krabic.

Za dveřmi

Letos budou Vánoce zřejmě zase na blátě. Pro cukroví to je dobrá předpověď, protože kdybyste ho skladovali venku a mrzlo by, mohlo by se cukroví zkazit. Teploty kolem nuly totiž hodně kolísají, a tak by cukroví namrzalo a povolovalo, což se projeví třeba na řídnutí polev a hrudkovatění krémů. Zkušení skladníci obkládají krabice s cukrovím na balkoně polystyrenovými deskami, aby se držela stejnoměrná teplota. Pokud budou stát na zemi jen tak, hlídejte, aby na ně nesvítilo sluníčko.

Na očích

Naaranžované cukroví v krásném etažéru nebo na slavnostním tácu vypadá skvěle a dokresluje sváteční atmosféru. Ale nepokládejte ho za stálou dekoraci. Pokojová teplota rohlíčkům, lineckému ani vosím hnízdům nesvědčí a urychluje jejich zkázu. Nabízejte ho návštěvám nebo třeba ke kávě. Neplňte talíře moc, ideálně když se vyndaná várka sní. Pokud ne, použijte igelitovou tašku a postavte cukroví na balkon.

3 tipy navíc

  1. Pro ukládaní jsou vhodné také různé plechové krabice, například od sušenek. Vyložte je ozdobnými vánočními ubrousky a můžete servírovat na stole rovnou z nich.
  2. Když zjistíte, že jste něčeho vyrobili moc a tento druh neubývá, cukroví rozdrťte a vyrobte z něj koule. Spojují se máslem a dají se přidat třeba oříšky, mandle, nebo víc rumu.
  3. Už určitě víte, že když se dá cukroví do mrazáku, je po vytažení jako čerstvé. Nečekejte až na to, co se nesní. Čím čerstvější ho zamrazíte, tím lepší bude napodruhé.

Zdroj: vlasta.cz youtube.com ireceptar.cz

Související články