Začneme velkou chybou, kterou možná taky děláte. Přepravka nádherných jablek vrchovatá až po okraj je potěcha pro oko, ale tento systém skladování není vhodný. Úrodě dopřejte více prostoru. Jablka skládejte jen do jedné vrstvy a nechte jim prostor okolo. Neotlačí se a nenahromadí se okolo etylen, plyn, který se tvoří, když plody dozrávají a zrání urychluje.
Proč nemusí být sklep nej
Jablkům pro dlouhodobé skladování vyhovuje teplota mezi 1 a 4 stupni, proto mají velkosklady chlazení. Doma je udržíte v dobrém stavu, když uhlídáte na teploměru 1–12 stupňů. Ideálním místem je odnepaměti sklep. Ovšem dnešní moderní sklepy, o těch panelákových nemluvě, jsou mnohem sušší a teplejší. Vlhkost se dá vylepšit například tím, že do místnosti postavíte bedýnku s pískem, který občas zalijete vodou, nebo nádobu, která bude mít dostatečně velkou plochu na odpařování vody. Je tedy lepší hranatá nižší bedna než malý kbelík.
Jen ty dokonalé kousky
I když máte ohromující úrodu, pro skladování vybírejte jenom jablka, která mají dobrou kondici. Základem je stopka, když chybí, snadněji plod chytne plíseň a zkazí se. Prohlédněte jablka a vyřaďte potlučená, s narušenou slupkou, napíchaná od vos nebo s dírkami, které napovídají, že je uvnitř červík. Nemyjte je. Přirozená ochranná vrstva jablkům při skladování prospívá. Při dozrávání se na povrchu tvoří mastná vrstvička z vosku, který se uvolňuje ze slupky. Už se vám určitě stalo, že vám zralé jablko v ruce klouzalo.
Choďte na návštěvu
Jestli skladovat jablka stopkou nahoru, nebo dolů, zřejmě není tak důležité. Protože je třeba chodit je kontrolovat, ideálně jednou za týden či dva, můžete je při té návštěvě otočit. Pokud je v místnosti velké teplo a dá se větrat, udělejte to. Na internetu najdete různé další triky. Například vysypat na misku ledové kostky. Ale množství, které by opravdu výrazně snížilo teplotu v místnosti, zatím nikdo nezměřil. Tento způsob se používal v domácnostech, když ještě neexistovaly lednice. Ovšem to byly velké ledové kvádry.
Co dělat v paneláku
Místem vhodným pro skladování jablek by byla společná chodba. Obvykle se tam netopí a bývá tam průvan. Ale sousedé by asi nebyli nadšení, hasiči už vůbec ne a bedýnky s ovocem by navíc mohly působit jako nabídka bezplatné vitaminové svačinky pro kolemjdoucí. Zkuste podobné místo najít v bytě. Obětujte třeba část vestavěných skříní v chodbě. Ve starších domech bývá potravinová skříň s větracím otvorem. Pozor, tam by mohla teplota klesnout i pod nulu.
Jak využít balkon
Jablka vydrží v dobrém stavu i v teplotě stupeň nad nulou. Pokud bude teplý podzim, mohou být na balkoně třeba v přepravce. Potom je třeba zabránit poškození mrazem. Jednotlivě je můžete zabalit do papíru, například rozstříhaných, použitých nákupních tašek a přepravky překrýt dekou nebo bublinkovou fólií. Osvědčily se také přepravní uzavíratelné termoboxy na jídlo ze silného polystyrenu, dají se koupit na internetu.
Triky navíc
- Lednice se hodí jen pro krátkodobé skladování jablek. Scvrkávají se a ztrácejí nejen šťavnatost, ale také chuť. Také snadno nasají pachy z okolí, proto je nedávejte blízko aromatických potravin.
- Do kontrolování, jak se skladovaným jablkům daří, zapojte nejen oči, ale také nos. Jablko musí vonět. Jakmile ucítíte v místnosti například plíseň, je třeba najít špatný kus a vyřadit ho, aby se nákaza nerozšířila.
- Když jablka začnou vysychat, použijte trik babiček. Dělaly si zásobu jablečné náplně do štrúdlu. Oloupaná jablka nastrouhejte nahrubo, vymačkejte z nich šťávu a napěchujte je do zavařovacích sklenic. Zavařujte při 80 °C asi 20 minut.